Odborníci například tvrdí, že rozjívené děti působí na řidiče stejně neblaze jako alkohol - nejen nepohoda v autě logicky snižuje možnost soustředění. Řidič je přitom tou nejdůležitější osobou a jeho spokojenost je na prvním místě. Posádka by ho měla hýčkat, rozmazlovat, pomáhat mu.

HLAVNÍ NEPŘÁTELÉ

Největšími nepřáteli řidiče jsou horko, únava, nuda a právě stres, který mohou způsobit dětské hádky, ale třeba také půtky se spolujezdcem. Možným příčinám se snažte předcházet. Pokud například jako manželka víte, že vašeho chotě rozčiluje, když odhazujete papírky od bonbónů v autě na zem, zkrátka to nedělejte. Pokud jako manžel víte, že má vaše paní horší rozjezd do kopce, nekomentujte to nutně. A tak dále.

BOJUJTE S HORKEM

Horko v autě bývá v létě těžkým protivníkem. Nemáte-li klimatizaci, pomohou drobná opatření: lépe je parkovat ve stínu či aspoň zády ke slunci, při jízdě větrat i zadními okny, což lépe vytáhne horko, používat protisluneční clony a vozit s sebou vychlazené nápoje. Na to lze pořídit cestovní chladničku.

ZABAVTE JE, UNAVTE JE

I když jsou možná děti protivné, myslete na to, že i pro ně je několikahodinové sezení v autě velmi náročné. Jak je zabavit? Existuje řada slovních her, které jsou do auta ideální, např. slovní fotbal, „Kdo jsem?“, „Kdo uvidí první…“ a tak dále. Svůj úkol splní i drobné pamlsky a dobrou službu na dlouhé cesty udělají veškerá elektronická udělátka (s nastavenou přijatelnou hlasitostí zvuku). Takže přiberte chytré telefony, tablety, přehrávače do auta atd. Děti je zkrátka nutné zabavit, pokud se vám nepodaří je před cestou dostatečně unavit. Mnoho rodin s malými dětmi i z toho důvodu vyráží na dlouhé cesty na noc.

NEZAPOMNĚLI JSTE NA NIC?

I když je třeba svého řidiče hýčkat, neznamená to, že nemá povinnosti. Naopak, on je zodpovědný nejen za bezpečnou jízdu, ale také za stav vozu, za to, že máte vše potřebné, a to včetně nutných dokladů do konkrétních zemí, že benzín nedojde v nevhodnou chvíli, že budete za každých okolností vědět, kudy… Základem je pak ovšem zodpovědnost při řízení a schopnost nepřeceňovat své síly. Přístup „To už dojedu…“ bohužel mívá tragické následky.