Tažná tyč za kolo, nebo spíše mezi kola, důmyslně spojí kolo dospělého a kolo dítěte a umožní tak společnou jízdu v jakémsi provizorním tandemu. Ani tažná tyč vám však neumožní jezdit s malým cyklistou takové trasy a takovým způsobem, jako jste byli zvyklí bez dětí. Tažná tyč ale zprostředkuje kompromis mezi „dospělou a dětskou“ cyklistikou.

„Manžel je cyklista tělem i duší, na kole procestoval Evropu a z tažné tyče pro syna měl až dětinskou radost – konečně prý začneme všichni opravdu jezdit! Ano, při prvním výletu s tyčí jsme ujeli pěkných 65 km, ale syn na kole po obědě usínal, což bylo velmi nebezpečné, každé hřiště, potok a později dokonce i louži na kole obrečel. Chtěl se zastavit a pohrát.“ vypráví maminka Alena.

S tažnou tyčí lze samozřejmě rodinné výlety prodloužit, dítě může jet chvíli samo, chvíli spojené s dospělým. Aby však cyklistika dítě bavila, je nutné dělat „zábavné“ a relaxační přestávky. A pozor, za většinu běžně dostupných tažných tyčí je možné bezpečně usadit pouze cyklistu, který už cyklojízdu zvládá sám, bez pomoci dospělého i různorodých pomůcek (balanční kolečka apod.).

Co byste měli před jízdou vědět – užitečné tipy a rady z praxe

  • Než vyrazíte na společné výlety, vyzkoušejte jízdu bez pasažéra. Dvě kola spojená tyčí mají přeci jen jiné jízdní vlastnosti než jedno kolo.
  • Před plánovanou dovolenou či delším výletem otestujte společnou jízdu na kratších trasách. Oba si budete muset na spolujízdu zvyknout.
  • Konstrukce tyče umožňuje malý pohyb malého cyklisty ze strany na stranu a nahoru a dolů. Dítě pak často působí dojmem, že na kole jede lehce šikmo. Neděste se, je to vcelku obvyklé.
  • Poučte malého cyklistu, aby za jízdy nepoužíval brzdy, natož aby brzdil nohama o zem!
  • Unavené a ospalé dítě na kolo nepatří! Únava malého cyklisty ohrožuje bezpečnost obou jezdců.
  • V nastolených pravidlech jízdy buďte neoblomní; na kole se jezdí a neblbne!  Rozkývání kola zhoršují stabilitu celého tandemu.
  • S malým cyklistou si dohodněte, jak bude hlásit potřebu zastavení a samozřejmě i malý cyklista by měl vědět, kdy se budete rozjíždět a kdy zastavovat.
  • Dětské kolo opatřete reflexním praporkem (jako se dává na cykovozíky), celý tandem bude v případném silničním provozu nápadnější.
  • Plánujete-li delší výlet, počítejte s tím, že v případě použití tažné tyče nebude možné použít nosič na cyklotašky.
  • Než tyč koupíte, porovnávejte ceny, rozdíly jsou velké!

Tyč se představuje: Jak se upíná, nepoškodí kolo, lze ji během výletu odpojit?

Tažná tyč se velice pevně upíná k sedlovce (sedlové trubce), máte-li drahé karbonové kolo (i sedlovku) konzultujte u výrobce tažné tyče možnost mechanického poškození sedlové tyče (karbon bývá křehčí).

„Stach o karbonovou sedlovku jsem řešil dvěma sedly. Jedno s obyčejnější sedlovkou jsem měl, když jsem jel s malým – tam jsem měl dokonce upínák tažné tyče stále namontovaný. Původní sedlo s karbonovou sedlovkou jsem používal, jen když jsem jel bez tyče,“ dělí se o své zkušenosti tatínek Pavel.

Druhý konec tyče se upíná k přední trubce na dětském kole na přimontovaný odnímatelný spoj. Tato součástka na dětské kole zůstává, i když kolo odpojíte, ale samozřejmě ji lze také úplně sundat. Pokud má malý sportovec energii na rozdávání, nebo se spolujízdy již nabažil, tyč od jeho kola jednoduše odepnete a díky teleskopickému mechanismu a rychloupínákům připevníte složenou tyč ke svému kolu. Nejběžněji prodávané tyče na českém trhu bývají vcelku těžké, což pocítíte zejména ve chvíli, kdy tyč složíte a připevníte ke svému lehkému modernímu kolu.

„Myslím, že pro cyklisticky zaměřené rodiny je tyč skvělým pomocníkem, jen jsme si všichni museli zvyknout na to, že nám po období cestování s vozíkem ubyly zavazadlové a odpočinkové prostory. Tyč jsme používali až do synových 7 let, trochu se v té době sice styděl, ale najezdíme opravdu hodně kilometrů, a tak se vždy nakonec rád svezl,“ říká zkušený cyklista a tatínek osmiletého Šimona, Pavel.