Přípravy na cestu

Nezapomeňte psa před cestou vyvenčit. Poté zkontrolujte, zda má dostatek pitné vody a misky, ze kterých mu dáte o přestávkách najíst a napít. Před jízdou ho raději nekrmte, aby nedošlo při náhlé změně k zažívacím potížím. V průběhu jízdy stavte každé 2-3 hodiny, aby se pejsek mohl proběhnout, napít a vykonat potřebu.

Bezpečně na zadní sedačce

Pes by rozhodně neměl sedět na přední sedačce, vyhraďte mu tedy místo na zadní nebo ideálně ve fixované přepravce s neklouzavým dnem. Tento způsob přepravy je nejbezpečnější, protože, když prudce zabrzdíte, zabrání vymrštění psa do prostoru.

Pásy pro psy

Stejně jako lidé, tak i psi mohou mít bezpečnostní pás. Jde v podstatě o popruh, který se připne k běžnému bezpečnostnímu pásu v autě. Zvíře pak může sedět či ležet na zadním sedadle, aniž by hrozilo, že při krizovém brzdění vyletí do prostoru vozu. Podobný účel by měla splnit i síť, která se snadno natáhne za sedadla řidiče a spolujezdce. Pes se díky ní může pohybovat pouze na zadním sedadle, kde nikoho neohrozí.

Neklidní psi

Někteří pejsci jsou při cestování neklidní. Štěkají, poskakují, neustále lezou na místo řidiče, což je při řízení velmi nebezpečné nejen pro zvíře, ale i pro řidiče. V takovém případě se poraďte u svého veterináře, jaké léky svému zvířeti podat, pokud trpí neklidem či nevolností. Za horkého počasí zcela jistě zabezpečte dobré odvětrávání auta a nenechávejte ho tam nikdy samotného zavřeného. Zvíře se totiž extrémně rychle přehřeje, což by mohlo vést až k jeho smrti.

Psí hotel

Určitě stojí za zvážení, zda nebude vašemu pejskovi lépe u příbuzných na zahradě, kamarádů nebo v psím hotelu. Psí hotely jsou v současné době velmi rozšířené, oblíbené a poskytují kvalitní péči za rozumnou cenu. Nejdříve se však přesvědčte, zda jsou podmínky pro vašeho mazlíčka vyhovující. Dále poskytněte hotelu potvrzení o zdravotním stavu zvířete a jeho stravovací i jiné návyky. Pobyt v cizím prostředí mu ulehčíte tím, že mu s sebou přibalíte jeho oblíbené hračky, deku, pelíšek a misky.

Fotogalerie
5 fotografií

Jakého psa si pořídit do bytu?