Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Přežil jsem!“ Tusk běžel ve vedru 20 kilometrů, Dzurinda byl rychlejší

Autor: Zuzana Štíchová - 
28. května 2018
20:30

„Nakonec to bylo mnohem snazší, než řídit některé summity.“ Takový komentář dal šéf Evropské rady Donald Tusk (61) ke zprávě, že v Bruselu v neděli znovu běžel závod na 20 kilometrů. Polský závodník se na start postavil mimo jiné po boku milovníka běhu a bývalého slovenského premiéra Mikuláše Dzurindy (63). V Bruselu nechyběl ani někdejší europoslanec Edvard Kožušník, který radil s kampaní v prezidentských volbách Mirku Topolánkovi a jenž zvažuje kandidaturu na svůj někdejší post.

S polskou bílou orlicí na tričku vyrazil „evropský prezident“ a bývalý polský premiér Donald Tusk do ulic svého druhého domova. V závodě se objevil společně s belgickým vicepremiérem Alexanderem De Croo nebo bývalým premiérem Slovenska Mikulášem Dzurindou.

„Přežil jsem! Byl to horký, vlhký a těžký dvacetikilometrový závod. Pořád to ale byl skvělý moment sdílený s ostatními běžci v Bruselu. Nakonec jsem měl pocit, že je to mnohem jednodušší než řídit některé unijní summity,“ napsal na Twitteru jeden z nejmocnějších mužů Evropské unie.

V týmu Running of Europe (Běžíme pro Evropu) zaběhl Tusk čas pod dvě hodiny a skončil 13239. z téměř 38 tisíc běžců. Belgický vicepremiér, který běžel za tým OSN, ho porazil o minutu a skončil o tisíc míst před ním. Tusk se stejného závodu zúčastnil už v roce 2016, tehdy byl věnován obětem teroristických útoků v metru a na letišti, které se staly v březnu, tedy o dva měsíce dříve.

Mezi 38 tisíci běžci se mihl i vášnivý sportovec Edvard Kožušník, který stál naposledy v pozadí prezidentské kampaně Mirka Topolánka. Více než samotné závodění ho ale tentokrát lákalo zachytit atmosféru a momentky masové akce. Kožušník se zapsal do povědomí veřejnosti například svým cyklovýletem z Prahy do Štrasburku, kde usedl vedle kolegů namísto v obleku v dresu.

Na první zasedání europarlamentu v roce 2009 vyrazil Kožušník z prahy na kole. V dresu pak zasedl mezi kolegy. Na první zasedání europarlamentu v roce 2009 vyrazil Kožušník z prahy na kole. V dresu pak zasedl mezi kolegy. | ČTK

Chystá se Kožušník na návrat do poslaneckých lavic v Bruselu a Štrasburku? „Hodně členů ODS se ptá stejně. V létě poběžím z Helsinek do Bruselu s cílem podpořit Světlo pro svět. Poběžím také přes ČR. Než se rozhodnu, chci nejdříve vědět, jaké reálné problémy mají občané v celé ČR,“ napsal nědejší europoslanec na dotaz Blesk Zpráv. Sám totiž žije a pracuje právě v Bruselu.

Na startu byl i Dzurinda

Výrazně lepší čas, než Tusk nebo belgický vicepremiér zaznamenal předchůdce Roberta Fica na postu slovenského premiéra. Mikuláš Dzurinda měl zřejmě více natrénováno a absolvoval 20 km za 1:42 hodiny. Doběhl tak mezi prvními pěti tisíci závodníky.

„Maratonské běhaní je jako implementace zákonů: potřebujete odhodlání, občas to může být bolestivé, ale nic se nevyrovná tomu, když protnete cílovou pásku,“ napsal na sociální síti Dzurinda a přiznal se k tomu, že 20kilometrový závod v Bruselu běžel poprvé, přestože maratony běhá pravidelně.

Dzurinda, který byl dva roky také ministrem zahraničí, dnes působí jako ředitel bruselského think-tanku Wilfried Martens Centre.

Mezi českými politiky vládne tenis

Čeští politici ve vytrvalostních závodech příliš nevynikají. Jednou z výjimek byl před lety exministr průmyslu a současný šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Ten zaběhl v roce 2011 dokonce maraton a své zkušenosti má i s polovičními distancemi. Prý je to pro něj mozková hygiena. Absolvováním maratonu se pochlubil Reflexu i Miroslav Macek, dříve místopředseda ODS, ministr i poslanec. Vášnivým běžcem byl také někdejší šéf centrální banky Zdeněk Tůma.

Jinak u českých politiků kraluje sportům spíše tenis. K této sportovní aktivitě se hlásí exprezident Václav Klaus, expremiér Topolánek nebo třeba zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek. Tradičně se také čeští politici věnují rekreačně golfu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa