Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mirek skočil ze skály a vzal mě s sebou.“ Kdo stojí za Topolánkem, Drahošem a spol.?

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. listopadu 2017
05:01

Necelé dva měsíce před prvním kolem prezidentských voleb se krystalizuje čtveřice favoritů. Vedle Miloše Zemana favorizují průzkumy Jiřího Drahoše, Michala Horáčka a také na poslední chvíli přihlášeného Mirka Topolánka. Tomu stojí po boku bývalý europoslanec Edvard Kožušník, který se proslavil třeba tím, že na zasedání do Štrasburku vyrazil z Prahy na kole. Každý z kandidátů má ale kolem sebe někoho takového – kdo jim radí, informuje nebo je třeba drží nohama na zemi. O koho jde?

Sportovec a podle španělského deníku El Mundo také ve své době nejkrásnější europoslanec – to je Edvard Kožušník (ODS), který se na veřejnosti v Česku opět vynořil až s kandidaturou expremiéra Mirka Topolánka. „Je to kamarád, se kterým jsme tuto věc tak trochu spáchali,“ řekl o něm dokonce bývalý šéf ODS.

Kožušník přitom utkvěl lidem v paměti především poté, co dorazil na první zasedání europarlamentu ve Štrasburku na kole z Prahy. Po zdolání 647 kilometrů dlouhé trati pak dokonce v cyklistickém dresu zasedl mezi překvapené europoslance.

„S Mirkem Topolánkem jsem začal pracovat týden před tím, než se narodil můj syn. Ten bude mít za měsíc 15 let. Pracoval jsem pro něj intenzivně v dobách opozice, kdy ODS bojovala s Jiřím Paroubkem, protože jsem dělal senátní agendu (Topolánek se stal v prosinci 1996 při volbě prvních senátorů nejmladším členem komory - pozn. red.). Potom se stal předsedou vlády a já jsem pracoval jako šéf kanceláře předsedy Senátu Přemysla Sobotky. Vždycky jsme byli pracovně v kontaktu, ale Mirek Topolánek mě neúkoloval,“ řekl bývalý europoslanec ke vzájemnému vztahu s někdejším předsedou ODS, který ale ze strany na rozdíl od Kožušníka už odešel.

Edvard Kožušník na začátku své cesty z Prahy do Štrasburku Edvard Kožušník na začátku své cesty z Prahy do Štrasburku | Foto Blesk - Alexandr malachovský

„Mirek skočil ze skály a vzal mě s sebou“

O Topolánkově kandidatuře se podle svých slov dozvěděl necelý týden před podáním kandidatury. Když ale expremiér „pískl“, nepřijel do Prahy z Bruselu, kde má rodinu, okamžitě.

„Ten skok ze skály byl nápadem Mirka Topolánka a on mě o něm informoval ve čtvrtek před podáním kandidatury. Já jsem v té době balil své kufry, protože jsem předtím šest měsíců trénoval na newyorský maraton a on se mě zeptal, jestli můžu přijet okamžitě do Prahy. Já jsem mu odpověděl, že ne, že ví, že jsem trénoval na ten maraton, kam není jednoduché se dostat. Tak z toho byl rozčarován,“ popsal pro Blesk.cz nadšený běžec.

„Domluvili jsme se, že přiletím hned, jak budu moct. Hned po doběhu jsem skočil do letadla a přistál jsem s časovým posunem v úterý ráno. Takže Mirek skočil ze skály a vzal mě s sebou,“ doplnil k několika dnům, které předcházely v úterý 7. listopadu Topolánkově tiskové konferenci. Ten den se také uzavřely registrace do prezidentské volby.

Kromě Kožušníka stojí aktuálně v Topolánkově nejbližším okolí bývalá televizní moderátorka z týmu Jany Bobošíkové Dana Makrlíková, která obstarává kontakt s médii, nebo Gabriela Kloudová. Ta byla za ODS v pražském zastupitelstvu. Topolánkovi dělala asistentku, když byl premiér, a v poslední době pracovala pro místopředsedu vlády a šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka.

Všichni prezidentovi muži… A manželka

Prezident Miloš Zeman podle dostupných informací nevsadil na žádné nové tváře. Situaci má ulehčenou i tím, že se rozhodl nechodit do předvolebních debat, ani „nedělat kampaň“. I když druhé jeho rozhodnutí je diskutabilní ve chvíli, kdy vystupuje na billboardech v souvislosti s novou knihou a každý týden má vlastní pořad na TV Barrandov. Podle kritiků navíc dělá kampaň celých pět let tím, že jezdí po jednotlivých krajích ČR.

Zásadní roli v prezidentově okolí tak nadále hrají kancléř Vratislav Mynář, který nezískal za celé funkční období bezpečnostní prověrku, poradce Martin Nejedlý spojený s ruským Lukoilem nebo jeho mluvčí Jiří Ovčáček, který pořádá pravidelně vlastní tiskové konference a stará se o aktivitu na sociálních sítích. Šéfkou kampaně v rámci sběru podpisů pak byla Zemanova manželka Ivana.

Drahoš v kanceláři po Teličkovi

V kanceláři po europoslanci Pavlu Teličkovi, který nedávno vystoupil z hnutí ANO, se usídlil dlouholetý šéf Akademie věd Jiří Drahoš. Podle průzkumů by se měl aktuálně dostat do druhého kola s Milošem Zemanem. Většina dotazníků ale vznikala ještě před tím, než se do hry vložil Mirek Topolánek.

Drahošovi stojí po boku charismatická šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, která uspěla za hnutí STAN také v krajských volbách, ale mandát zastupitelky musela následně složit kvůli sporu o slučitelnost obou funkcí.

Komunikaci šéfuje bývalá redaktorka Primy a České televize Lenka Pastorčáková. Manažerem kampaně je pak Jakub Kleindienst spojovaný se společností ML Compet stíhanou kvůli kauze Rath. Z firmy odešel krátce po propuknutí korupčního skandálu a spojitosti odmítá. Drahoš přiznal, že o historii svého předvolebního manažera něco věděl.

Video  Na chatě u Jiřího Drahoše: Posekal trávu a prozradil, jak shání miliony na boj o Hrad.  - Václav Lang, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Horáčka navrhla handicapovaná sportovkyně

Bývalý majitel sázkové společnosti Fortuna Michal Horáček se obklopil řadou kapacit. Ve zdravotnictví mu radí profesor Pafko, uznávaný chirurg, který operoval Václava Havla, poradkyní přes politiku a mezinárodní vztahy je i Magda Vášáryová a o sportu rokuje s olympijským vítězem z Nagana Robertem Reichelem. I on mimochodem uvádí, že spolupracuje s Danou Drábovou.

Navrhujícím občanem byla ale handicapovaná sportovkyně Tereza Diepodlová, olympijská medalistka.

Video  Horáček jí pomohl po bouračce: „Je čestný,“ říká sportovkyně Tereza.  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jedním z nejbližších spolupracovníků je pak bývalý novinář Jiří Táborský, který má také na starosti média, překladatel a politolog Viktor Janišpublicista Jan Urban, jehož zná už z Občanského fóra, nebo Karolína Pelikánová, vedoucí petiční kampaně.

Se sociálními sítěmi pak pomáhají facebookoví mágové Jaroslav Cerman a Robin Kvapil. Ti se proslavili například napálením právníka a bývalého senátora Jiřího Vyvadila, který Cermanovi uvěřil jeho zapálení pro bránění průjezdu amerického konvoje natolik, že dokonce založil facebookovou skupinu Neprojdou a Cermana s Kvapilem jmenoval správci.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
lalia ( 18. listopadu 2017 09:37 )

Topol se nezměnil.Je z něho oligarcha má koryto u elektr. energie ,přednáší na vysoké škole lije mladým do hlavy nesmysly,vychovává je ve svém stylu.Nedejme mu možnost upevnit si moc a nevolte ho.Je to vychytralý člověk pro sebe.Ne pro lidi.

lalia ( 18. listopadu 2017 09:33 )

Možná jednou Topolánek opravdu z té skály skočí a všichni víme proč by si to zasloužil.Nezapomínejme na tu dobu,nebyla to dobrá doba vlády Topolánka.Byla to ta nejhorší po revoluci.Dokonal to Nečas.Prostě ODS.Poznali jsme jeho povahu a ta se nemění.Přidružil kolem sebe lumpy jako je Langr,Vondra a další a ti z toho těží dodnes.Tak jim přece nedáme šanci na jejich zlodějny je opakovat.Topol je nevolitelný.Vy mladí nedejte se napálit.

katerina78 ( 16. listopadu 2017 21:15 )

Mně se líbí Bohdalka a ona je miláček národa

katerina78 ( 16. listopadu 2017 21:13 )

samozřejme žádné nahé fotky z Berlusconiho vily neexistují

jajas ( 16. listopadu 2017 18:50 )

První dojem je na nic. Každý je nacpaný radami svých poradců, jak udělat dojem, ale člověka poznáš, až jde do tuhého, až se řeší problémy a ne když sedí vyfešákovaný před TV! Tam jsou ochotni se sebe dostat různé kecy a sliby.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa