Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Langer poslal peníze Topolánkovi. Jak to mají Drahoš, Horáček a Zeman?

Autor: Zuzana Štíchová - 
16. listopadu 2017
20:15

Řada současných nebo bývalých členů ODS přispěla už Mirku Topolánkovi na prezidentskou kampaň. Asi nejznámějším jménem je někdejší ministr vnitra Ivan Langer, z policejních odposlechů také známý jako „Íčko“. Topolánkovi poslal 50 tisíc korun se vzkazem „bez peněz do kampaně nelez“. Jiřímu Drahošovi zase přispěli například europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) nebo exposlanec Jiří Zlatuška (ANO), bývalý rektor Masarykovy univerzity.

„Mirku, bez peněz do kampaně nelez,“ vzkázal prostřednictvím svého daru Langer Topolánkovi a pro ČTK dodal, že pokud mu to jeho finanční možnosti umožní, je připraven Topolánkovi pomáhat i nadále. Je podle svých slov rád, že se Topolánek rozhodl kandidovat a fandí mu. Prezidentská volba by bez Topolánka byla podle Langera plněním občanské povinnosti se sklopenou hlavou.

V seznamu dárců se kromě exministra Langera objevují také jména Karla Dyby (3 tisíce korun), prvního ministra hospodářství ČR, či Zdeňka Sedmíka, bývalého generálního ředitele firmy Čepro. Mezi dárci je ale také bývalý poslanec za ODS Jan Florián, který byl z ODS vyloučen společně s šedou eminencí pražské politiky Tomášem Hrdličkou v roce 2013 poté, co při hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka opustil navzdory názoru klubu ODS jednací sál. Topolánkovi poslal 5 tisíc, podle něj je charismatickým lídrem plným sil.

Nejvyšší částka ze současných či bývalých řad ODS dorazila Topolánkovi od dřívějšího libereckého zastupitele za ODS a majitele investiční firmy Touzimsky Kapital Jana Veverky, a to 100 tisíc korun. Na transparentním účtu tak má Topolánek už bezmála třičtvrtě milionu, konto přitom vzniklo před 10 dny.

Drahoš sype statisíce své pravé ruce

Při pohledu na účet Jiřího Drahoše zarážejí pravidelné statisícové částky odesílané za různou podporu kampaně firmě Whenever s. r. o., kterou vlastní šéf Drahošova týmu Jakub Kleindienst. Za poslední zhruba měsíc a půl zaplatil Drahoš z transparentního účtu za strategii kampaně, průzkumy nebo technické zajištění téměř 1,5 milionu.

Svou troškou „do mlýna“ mu přitom přispěla například lidovecká europoslankyně Michaela Šojdrová. KDU-ČSL označila Drahoše za nejlepší volbu ve středu. Šojdrová poslala Drahošovi 20 tisíc korun.

Stejnou částkou přispěl také někdejší rektor Masarykovy univerzity a člen hnutí ANO Jiří Zlatuška, který v minulém funkčním období šéfoval školskému výboru ve Sněmovně (v říjnu už znovu nekandidoval) a dříve zasedal také v Senátu za Brno.

Z Drahošova účtu se dá také vyčíst, že za kancelář v centru Prahy platí necelých 30 tisíc korun měsíčně, za placky podporující jeho kandidaturu na Hrad dal 90 tisíc korun nebo 113 tisíc zaplatil za samolepky a letáky.

Horáček přispěvatele nemá, zaplatil i za mediální trénink

Jak řekl, tak zatím dělá. Michal Horáček příspěvky od veřejnosti nechce a kampaň si platí sám. Na transparentní účet zatím poslal kolem 9 milionů korun. Z účtu se dá například vyčíst, kolik platí jednotlivým členům svého týmu. Specialista na média Jiří Táborský bere necelých 58 tisíc korun měsíčně, poradce Viktor Janiš 52 tisíc.

Zhruba dva miliony korun zaplatil Horáček za petiční stánky, 300 tisíc za webové stránky oficiální kandidatury i speciálního webu, na kterém publikoval první kroky v roli prezidenta. 18 tisíc korun každý týden pak dává za reklamu na Facebooku, úsměvnou položkou je například 1500 korun za pronájem pivních setů.

Horáček ale utratil peníze například také za mediální trénink nebo desetitisíce za reklamy v médiích.

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho hendikepovaná sportovkyně  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Zemanův účet skomírá, obsadili ho odpůrci

Není tajemstvím, že transparentní účet hlavního favorita prezidentských voleb Miloše Zemana je více diskuzním fórem než prostředkem sběru finanční podpory. Miloši Zemanovi to ale nemusí tolik vadit vzhledem k tomu, že prohlásil, že kampaň nepovede.

Mezi haléřovými položkami odpůrců najdeme například následující vzkazy:

Miloš Zeman je soudem potvrzený lhář, viz např. případy olovo, Březina a Peroutka.

Příspěvek na cestu na Vysočinu ke stromům.

V sobotu mi odešla cukrovka a soudnost.

Na léčbu alkoholismu.

Podporovatelé se naopak Zemana zastávají a doufají, že bude znovu zvolen:

Držte se, pane prezidente. Budu Vás volit.

Ještě nikdy neměla naše země za prezidenta takového, který MYSLÍ na obyčejné lidi, zkorumpované strany ODS, TOP 09, ČSSD. Určitě vyhrajete!!!

Největší fanoušek prezidenta Miloše Zemana - Pavel Kočiš.

(Pozn. red.: Pavel Kočiš je 23letý muž z obce nedaleko Prahy. V době, kdy byl prezidentem Václav Klaus sbíral jeho fotografie či obrázky (některé i sám vyráběl). To samé teď dělá s fotografiemi Miloše Zemana. Má s nimi vytapetovaný pokoj.)

Hilšera podporuje Jablotron

Marek Hilšer profituje například z příspěvku lékaře zabývajícího se magnetoterapií Václava Cikánka. Ten poslal kolegovi lékařovi a aktivistovi 25 tisíc korun. Hlavním donátorem je ale společnost Jablotron. Hilšerovi poslali po 50 tisících její spolumajitelé Dalibor Dědek a Miroslav Jarolím. Celkem tak od firmy dostal 100 tisíc korun. Na účet mu přitom zatím přiteklo něco přes 300 tisíc.

Fischer loví peníze v zahraničí

Téměř 1,5 milionu korun přišlo diplomatovi Pavlu Fischerovi od německé poradenské investiční firmy FONTIS Family Office, pod dalších 700 tisíc se podepsali Kaete a Karolin Ad.

Čtvrt milionu dostal také od Richarda Kauckého, vlastníka firmy, která se věnuje elektronizaci dokumentů. Přispěl ale také třeba britský dramatik Tom Stoppard.

SPECIÁL PREZIDENTSKÉ VOLBY 2018 NAJDETE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

JAK VOLIT S VOLIČSKÝM PRŮKAZEM ČTĚTE ZDE

Doporučujeme
japome ( 18. listopadu 2017 06:07 )

víc raději nevědět - Langer to mluví za vše

japome ( 18. listopadu 2017 06:05 )

pepen ( 17. listopadu 2017 09:00 )

Česko postihlo po plánované revoluci to nejhorší zlo co mohlo nastat!!!Vrhli se na Česko ti největší bezpáteřní podvodníci,zloději a tuneláři!!!Topolánek,Klaus,Langer a celá ODS,Kalousek,Bém a ostatní politici.Česko úplně zdevastovali a zničili.Jsme bohužel hloupý národ-že jsme to dopustili!!!Doufám že rodiny těch zlodějů budou prokletý a budou trpět!!!!

ceskarebelka ( 17. listopadu 2017 08:47 )

pane jo a jaký je rozdíl mezi Babišem a Mrázkem? Žádný. jeden větší grázl než druhý. A že se mafie mezi sebou zabíjí je stará věc. Pokud by byl v Česku Krejčíř tak lidi by zvolili Babiše premiérem a Krejčíře prezidentem. No hurá, nemám tak tomu tleskat nebo se ze zoufalství smát!!!!

ceskarebelka ( 17. listopadu 2017 08:44 )

pokud Topolánek s Langerem by byli v base, tak tam musí být zákonitě Babiš se Zemanem a Nejedlým. Každý z těch politiků má máslo na hlavě a mám pocit že každý je s někým spojován. A zda to je ten nebo onen už dnes neřeším. Kdysi jsem měla iluzi o morálně čistém premiérovi i prezidentovi. Dnes? Když vidím že premiérem bude estebák, který je vyšetřován za podvody a ještě ročně nezdaňuje 90 mil a lidem to nevadí, tak je mě zcela lhostejné zda bude prezidentem Zeman nebo Topolánek. Že tady někdo útočí zrovna na Topolánka s Langerem a ti ostatní jim nevadí, to svědčí pouze o křivém charakteru daného pisatele.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa