Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Horáček se po první velké debatě pustil do Drahoše: „Za dvě hodiny neřekl nic“

Video se připravuje ...
Autor: zst, ČTK - 
9. listopadu 2017
17:18

První debata uchazečů o Pražský hrad přinesla překvapivé tření mezi dvojicí, která pronásleduje v preferencích Miloše Zemana. Během odpovědi Jiřího Drahoše na otázku, zda by pověřil v druhém pokusu o sestavení vlády opět Andreje Babiše (ANO), protáčel Michal Horáček oči v sloup a dokonce si i ostentativně zívl. Svůj názor pak naplno projevil na sociální síti, od Drahoše se prý nic nedozvěděl.

Debata sedmičky kandidátů (a prázdné židle určené Miloši Zemanovi) nepřinesla mnoho vzrušení. Neverbálně se ale střetli Michal Horáček a Jiří Drahoš. Zatímco ve svých reakcích a odpovědích na otázky moderátorky Horáček nijak neútočil, jednu z Drahošových odpovědí doprovodil rozhazováním rukama ve stylu „to je snad úplně jasné“, pozdvihnutým obočím a (ironickým?) zívnutím.

Jednalo se o reakci na dotaz, zda by – coby případní prezidenti – dali kandidáti druhý pokus na sestavení vlády Andreji Babišovi. „Určitě bych se držel ústavy a ústavních zvyklostí,“ říkal Drahoš, zatímco Horáček žasl a na konci Drahošovy odpovědi jen mávl rukou. Debata na půdě Právnické fakulty přitom ukázala mj. i to, že u většiny hlavních kandidátů na prezidenta by předseda hnutí ANO Andrej Babiš neměl jasný druhý pokus o sestavení vlády.

Drahoš také slíbil, že by jako prezident respektoval ústavu i jejího ducha a že by nedělal ostudu. Vlastní zklamání z Drahošových vystoupení však v rámci konkurenčního boje doprovodil Horáček i rýpavým tweetem. Od někdejšího šéfa Akademie věd se prý za dvě hodiny nic nedozvěděl.

Spor kvůli podpisu: Horáček se od Drahoše nedočkal

Drobné jiskření začalo už minulý týden, kdy Drahoš i Horáček nesli na vnitro podpisy pod své kandidátní listiny. Bývalý majitel Fortuny si na schodech před ministerstvem vnitra postěžoval, že zatímco on a další z kandidátů Marek Hilšer Drahošovi kandidaturu podepsali, on jim tuto laskavost nevrátil.

Video  Drahoš a Horáček o sestavování vlády: „Babiš myslí jako obchodník… s vysavačem.“  - Jan Jedlička, Blesk TV
Video se připravuje ...

To je pravda jen poloviční. Já jsem se panu Hilšerovi na petiční arch podepsal. Rozhodl jsem se, že se kandidátům podepíšu, pokud se s nimi u jejich petičního stánku setkám. S panem Hilšerem jsme se setkali, já jsem mu to s radostí podepsal. Pan Hilšer dal dokonce hned fotografii na Facebook,“ reagoval na dotaz Blesk.cz při svém odchodu z budovy vnitra Drahoš.

Video  Horáček odevzdal kandidaturu s 86 tisíci podpisy. Navrhla ho handicapovaná sportovkyně.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Horáčkovi se prý Drahoš nepodepsal proto, že když se u stánku setkali, neměl u sebe občanský průkaz, jehož číslo je třeba k podpisu pod kandidaturu připojit. Drahoš se za to omluvil. Poté už se ale prý toto setkání u stánku neopakovalo. „Pokud to pan Horáček považuje za nějaký faul, tak to rozhodně nebylo míněno a omlouvám se mu za to,“ dodal Drahoš.

Video  Drahoš překvapil úředníky na vnitru: Prý jsem jim přidělal práci.  - Jaroslav Šimáček, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

V názoru na referendum se kandidáti lišili

Uchazeči o post prezidenta se také v první velké předvolební debatě shodli na tom, že by čeští prezidenti i nadále měli sídlit na Pražském hradě.

Odlišné názory mají naopak na uzákonění referenda. „Referendum může být dobrý sluha, ale také zlý pán. Myslím si, že na složité problémy nikdy není jednoduchá odpověď,“ upozornil např. Marek Hilšer.

O debatu pořádanou spolkem Mladí občané, jíž předcházela nedávná debata pětice kandidátů v Broumově na témata školství a vzdělanosti, byl značný zájem, studenti zaplnili veškerá volná místa auly, někteří z nich i stáli. Mezi diváky nechyběl ani vítěz voleb Andrej Babiš, další miliardář Karel Janeček či mentor Realistů a politolog Petr Robejšek.

Prezident nemá být loutkou mocných

Kromě bývalého předsedy Akademie věd Drahoše, textaře a podnikatele Horáčka a zmiňovaného lékaře Marka Hilšera se debatovalo ve složení: prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek, bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer, hudebník a předseda Rozumných Petr Hannig a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Drahoš k roli prezidenta uvedl také to, že by měl kultivovat politickou scénu. Horáček varoval před „ohrožením zneužívání moci, ať už stranickými špičkami, velkým byznysem nebo jinými zájmovými skupinami“. Prezident má dle něj být transparentní a nezávislý. „Staré funkcionářské myšlení už vůbec nestačí,“ dodal s tím, že dnes, více než kdy jindy, musí mít prezident srozumitelnou vizi a sílu ji prosadit.

Podle Hilšera by měl prezident respektovat heslo Pravda vítězí a neměl by tedy lhát ani být loutkou mocných. Hynek by na Pražském hradě chtěl prezidenta, který českou vlaječku nenosí jen v klopě, ale má ji i v srdci a hájí zájmy lidí žijících v české kotlině.

Fischer vidí prezidenta jako garanta dodržování ústavy, měl by podle něj mít politický názor, ale zároveň by měl zůstat nadstranický. Hannig by byl jako prezident garantem svobody slova, hlava státu podle něj musí ctít pravidla a mluvit pravdu. Topolánek podotkl, že příští prezident musí lidem dávat naději. Lidé podle něj vidí v prezidentovi něco mezi „tatíčkem Masarykem a pánem Bohem“ a čekají od něj vyřešení všech problémů.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 NAJDETE ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
sesta-k-dobru ( 13. ledna 2018 19:35 )

KDO JE PEDOFIL A UDAVAČ DRAHOŠ??? Estébák, vyděrač, buzerant a pedofil prznitel dětí - náš příští prezident???? -- Podle zápisků kpt. StB ing. Jana Šandy, 2. správa, řídícího důstojníka Drahoše, viz ÚSTR: Drahoš byl v roce 1985 získán Státní bezpečností pro spolupráci, záminkou k jeho získání byla jeho záliba v sexu s nezletilým chlapcích.Protože byl důvěrníkem StB, nemusel vstoupit do KSČ stejně, jako i jiní konfidenti StB viz Horaček, jeho řídící důstojníci ho poslali v roce 1985 na roční stáž do SRN. Jeho svazek byl skartován v prosinci 1989, krycí jméno Drahoše - "Bas", patrně proto, že zpíval ve sboru chlapců, někdo tvrdí, že "Akademik"Drahoš svým kolegům kradl nápady, proto má několik spoluautorství na různých patentech, existují svědectví:"Buď budu uvedený jako spoluautor nebo nebude žádný patent."Sluníčkáři byl vybrán pro snadnou vydíratelnost a poslušnost.Lidé z tvrdého bolševického jádra Charty mají k dispozici nejen kopii jeho skartovaného svazku StB, ale i další materiály ohledně jeho sexuální úchylky a pedofilie ututlaných případů, také důkazy zahlazení jeho krádeží výměnou za nadstandardní výkony při spolupráci s StB a konečně vydírání kolegů ohledně spoluautorství na patentech. Donášel na všechny i na své kolegy z pěveckého sboru.Drahoš je opravdu činorodý, své nové šéfy sluníčkáře, nejen s Mašíny asi dost nazlobil, oni ho chtějí vykreslit jako moudrého, národ spojujícího vědce, takového novodobého Masaryka a jako by nestačila jeho pochybná minulost i přítomnost, ještě si pouští hubu na špacír, on už se cítí prezidentem, tak mu narostla křídla.Sebestředny dedek a zkáza ČR!!

milan59 ( 12. listopadu 2017 10:08 )

Po maturitě v roce 1970 byl přijat na Fakultu sociálních věd a publicistiky UK (v současnosti Fakulta sociálních věd Univerzity Karlovy). Odtud byl ale na zásah StB vyloučen z důvodu padělání souhlasu Socialistického svazu mládeže, přestože nebyl jeho členem, s výjezdem do USA. Následně byl převezen do vazební věznice v Ruzyni. Po propuštění z vazby střídá různá příležitostná zaměstnání. Myje nádobí v restauraci Alfa, je plavčíkem na koupališti ve Lhotce, až se roku 1976 stává pracovníkem META, výrobního podniku Svazu invalidů. Podmínkou zaměstnání byl ovšem invalidní důchod, případně tzv. změněná pracovní schopnost – potvrzení o ní získává po opakovaných hospitalizacích v ústavech pro duševně choré. http://www.akcie.cz/komentare-a-doporuceni/96154-cesti-bohaci-pod-lupou-michal-horacek

ivoadler ( 10. listopadu 2017 15:02 )

Zeman dělá dobře, že do takových debat nejde. Ti kohouti na hnojišti se zesměšní sami. Znovu se potvrzuje, že Drahoš je akademický blb a navíc ještě hajzlík. Sleduju ho už delší dobu a musím dát Horáčkovi za pravdu. On nic, on je svatý.

fotrpjotr ( 9. listopadu 2017 23:47 )

To se sestava,těm by dohromady stačil jeden hrad a to na Borech.

makmark ( 9. listopadu 2017 21:43 )

Horáček, jak mohl napsat básně, když není schopen říci jedinou souvislou rozumnou větu, která navazuje na předchozí - měl by psát své knihy a neukazovat, že jeho verbální schopnosti jsou na úrovni nepřipraveného zkoušeného žáka ZDŠ

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa