Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Topolánek řečnil, Babiš se smál v publiku. Sedm kandidátů bez Zemana odhalilo majetky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
8. listopadu 2017
20:17

Mezi diváky usedli miliardáři Karel Janeček a Andrej Babiš (ANO), sedm kandidátů na prezidenta se setkalo při debatě na půdě Právnické fakulty v Praze. Nechyběl ani Mirek Topolánek, který se s Babišem rozhodně nemá v lásce. I další kandidáti včetně expremiéra Topolánka – tedy Jiří Drahoš, Michal Horáček a spol. – pak mluvili mj. i o tom, jak jsou na tom v současné době po finanční stránce.

Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Jiří Hynek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Petr Hannig a Mirek Topolánek – to byla sestava řečníků na půdě Právnické fakulty v Praze. „Mrzí mě, že mezi námi není ani jedna dáma,“ podotkl Horáček v průběhu debaty.

Pozvánka organizátorů přitom zamířila i na Hrad, ale dočkali se odmítnutí. „Byl pozván i prezident Miloš Zeman, který ale ústy tiskové mluvčí toto pozvání odmítl,“ upozornila moderátorka prezidentské debaty. Zeman dnes zahájil návštěvu Olomouckého kraje, kde opět upozorňoval, že nedělá kampaň. Již dříve se nechal slyšet, že do debat s dalšími kandidáty nepůjde.

Topolánek se opřel do Babiše

Topolánkovi též moderátorka předhodila, že v dubnu 2017 v rozhovoru pro Euractiv na dotaz, proč čeští voliči sympatizují s Andrejem Babišem (ANO), uvedl: „Jako bývalý politik, který se nechce vrátit zpátky do politiky, na to můžu odpovědět upřímně: Protože jsou voliči hloupí.“

„Je to myšleno úplně jinak. Když tady kolega mluvil o tom, že na standartě je Pravda vítězí, tak my žijeme v době, kdy na té standartě by mohlo být napsáno Postpravda vítězí. A dneska ty věci hodnotíme podle toho, jaké se zdají být a nikoli podle toho, jaké skutečně jsou,“ podotkl Topolánek. „Nicméně pokud se mě ptáte, jestli je to pravda: Ano, je to pravda,“ dodal.

Andrej Babiš v tu chvíli seděl v publiku. Topolánek jej např. ve své knize označil za tatarského nájezdníka, Babiš naposledy Topolánka za „nejzkorumpovanějšího premiéra“. „Teprve když moje žena řekla, že do toho se mnou jde, tak jsem se rozhodl kandidovat,“ uvedl také Topolánek. Ten by však mohl mít problémy ve své kandidatuře s tím, že se mu podepsali i senátoři, kteří se předtím podepsali i jiným kandidátům.

Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Andrej Babiš v publiku Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Andrej Babiš v publiku | Foto Blesk - Robert Klejch

Právě Topolánek přitom Blesku před debatou s narážkou právě na Babiše řekl: „Nechalo mě to naprosto chladným. Vidím to jako vyjádření jisté obavy, jestliže zaměstnanci největšího koncernu nejsilnějšího muže v republice přicházejí s tímto poměrně účelovým argumentem. Bojí se mě. Nemám z toho žádný strach.“

Kandidáti mluvili o svých kontech

Jednotliví kandidáti přitom mluvili i o svých finančních prostředcích. „Náš majetek je nějakých dva miliony korun na vkladních knížkách a takových instrumentech. Jinak jsem si za svůj celoživotní vědecký přístup k práci nevydělal o mnoho více, takže to není žádné tajemství. A finance na transparentním účtu jsou dobře známy,“ uvedl bývalý šéf Akademie věd ČR Jiří Drahoš.

Lékař Marek Hilšer podotkl: „Mám tolik peněz, kolik si může vysokoškolský učitel vydělat za 15 let svého působení na vysoké škole. Takže peněz moc nemám, mám hypotéku, respektive se svou ženou jsme si teď pořídili hypotéku, takže budu splácet. Transparentní účet můžete také vidět, tam mám asi 298 tisíc, teď mi tam poslali občané nějaké peníze. Takže nejsem ani miliardář, ani milionář, ani nějakej chudák prostě. Myslím si, že peníze v životě nejsou tak důležité.“

Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Michal Horáček, Jiří Hynek, Marek Hilšer a Jiří Drahoš Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Michal Horáček, Jiří Hynek, Marek Hilšer a Jiří Drahoš | Foto Blesk - Robert Klejch

Horáček: Opravdu jsem pracoval

„Já mám čtyři děti a musím je živit. Sice nejstarší syn se snaží živit sám, ale on pracuje na Akademii věd, takže mu trochu přispívám, protože tam to na velké vyskakování není,“ říkal ohledně peněz Jiří Hynek, prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu a tajemník Realistů. „Musím se hodně snažit, abych ty čtyři děti uživil,“ dodal.

Michal Horáček, textař a miliardář, odkázal na své stránky, kde má majetkové vyjádření „včetně poslední garáže“. Podotkl také, že v životě dělal všelicos. „Mám pocit, že jsem měl v životě veliké štěstí. Já jsem se toho hodně nadřel a dělal jsem všelicos. Opravdu jsem pracoval. Fakt. Přece jenom napsal jsem devět knih a udělal 15 autorských alb, kromě jiného,“ říkal Horáček, zakladatel sázkové společnosti Fortuna, v níž svůj podíl prodal. Měl prý štěstí hlavně v tom, že byl zdravý. „Mám děti na studiích, manželku a dům a hypotéku,“ pokračoval bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer.

„Já od roku 1966 působím v showbyznyse, dokonce i ve Velké Británii jsem pracoval se špičkovými hvězdami. Chudý nejsem, jsem vdovec, syna mám profesora statistiky v Americe – kamarád tady příslušného Karla Janečka Jan – čili nemusím se o nikoho starat. Mám tam i vnoučata, peníze v podstatě nejsou pro mě problémem,“ uvedl skladatel a producent Petr Hannig, který na kampaň nechce dát ze svého ani korunu.

Na vyskakování to není, uvedl expremiér

Mirkovi Topolánkovi transparentní účet banka ještě „neztransparentnila“, uvedl někdejší předseda vlády. „Mám pocit, že ráno jsme měli 125 tisíc, což je přesně o 25 tisíc více, než kolik jsem tam vložil včera já,“ podotkl s tím, že jsou i jasná pravidla, jak tyto peníze přijímat. Podezřívat ho z toho, že politiku dělá pro peníze, je dle něj liché.

„Co se týká mé situace, použil bych slov pana Horáčka: Já jsem měl taky štěstí, protože jsem vlastně 14 let z těch osmadvaceti podnikal a začal jsem podnikat v roce 91. Po celou tu dobu, i když v té politice to bylo horší, jsem vydělával nadstandardní peníze. Těch posledních pět nebo šest let, musím říct, že opravdu dost,“ říkal Topolánek. 

Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Mirek Topolánek Debata prezidentských kandidátů na Právnické fakultě: Mirek Topolánek | Foto Blesk - Robert Klejch

Upozorňoval, že na domu v hodnotě o něco méně než 30 milionů korun má nesplacenou hypotéku. „Odhaduji, že na těch účtech, asi třech, mohu mít asi tak v řádu nějaké tři, tři a půl miliony korun. Vzhledem k tomu, že jsem se rozvedl a mám čtyři děti, mám čtyři vnuky, poměrně velká parta, tak nemám pocit, že je to na nějaké vyskakování. A vždycky, když jsem šel do politiky, tak jsem tím finančně utrpěl,“ dodal expremiér.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

TERMÍN A SYSTÉM PREZIDENTSKÝCH VOLEB NAJDETE ZDE

VŠECHNY KANDIDÁTY NA PREZIDENTA ČR NAJDETE ZDE

VÝSLEDKY PREZIDENTSKÝCH VOLEB 2018 BUDOU ZDE

PRŮZKUMY VOLEBNÍCH PREFERENCÍ NAJDETE ZDE

Doporučujeme
11karel11 ( 11. listopadu 2017 13:54 )

Tituly nedělají slušného a čestného člověka.

11karel11 ( 11. listopadu 2017 13:51 )

Výstižné a pravdivé . Takového chceme mít pana prezidenta, vlastence, aby hájil tuto zemi. Měli by si to všichni uvědomit, než bude pozdě. Děkuji ze krásný příspěvek.

lumich ( 11. listopadu 2017 06:41 )

Budeš se muset více snažit, když chceš dehonestovat prof. Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c! Jestli nemáš nic jiného, než že za komoušů studoval v Hanoveru, je to slabota!

1nostradamus1 ( 9. listopadu 2017 16:24 )

mrdountopolsconi prezident?, vlastne, není to už jedno kdo?!

11karel11 ( 9. listopadu 2017 13:13 )

Koluje na internetu minulost Drahoše, která zrovna není dobrá.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa