Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman o Horáčkově necelé půl miliardě: Já mám na účtu „jen“ 10,5 milionu

Autor: simao - 
4. listopadu 2016
19:08

Při dotazech na své případné vyzyvatele Miloš Zeman opakuje mantru, že kandidovat může každý občan starší 40 let. Tentokrát však udělal výjimku. To když přišla řeč na Michala Horáčka a čtvrteční start jeho kampaně. Zeman při otázce, zda by stejně jako Horáček zveřejnil svůj majetek a zdravotní zprávy, reagoval, že peníze nejsou všechno. On sám má prý na účtu momentálně 10,5 milionu korun.

„Překvapím vás svojí odpovědí. Každý občan starší 40 let má svaté právo kandidovat na prezidenta České republiky,“ říkal Miloš Zeman nejprve při dotazu na oznámení kandidatury na prezidenta ze strany textaře Michala Horáčka.

Když však o chvilku později dostal Zeman na tiskovce k závěru své návštěvy Moravskoslezského kraje dotaz na Horáčka znovu, tentokrát už byl konkrétnější. To když se Zemana ptali, zda by byl stejně jako Horáček ochotný zveřejnit svůj majetek a zdravotní stav.

Prezident poukázal na svou dřívější odpověď o deseti milionech na kontě, kterou pronesl na Frekvenci 1. Ale prozradil, jak na tom je nyní. Peníze nijak nerozhýřil. „Asi před půl rokem jsem odpověděl, že můj majetek činí na účtu celoživotní úspory deset, dnes už to bude deset a půl milionu korun. Nemám samozřejmě těch 460 nebo 640 nebo kolik milionů korun jako pan Horáček, ale myslím si, že peníze nejsou všecko,“ uvedl Zeman. 

Zemanovy fotky za 161 tisíc prý nejsou kampaň

Čelil však také dotazu, proč si Hrad objednal desítky tisíc jeho fotek s podpisem. Jde již o Zemanovu kampaň? „Pohlednice s mojí fotkou a mým podpisem je stará asi pět let. A pokud se domníváte, že vedu pětiletou volební kampaň, obávám se, že bych toho nebyl schopen, protože volební kampaň se vede úplně jinak, než je setkání s občany během návštěv prezidenta republiky,“ hájil se Zeman. 

Na objednávku 70 tisíc podepsaných fotek za 161 tisíc korun upozornil Blesk.cz, informaci zjistil z veřejně přístupného registru smluv.

„Jedná se o podepsané pohlednice pana prezidenta, které jsou rozdávány na všech setkáních s občany, ve firmách, školách nebo institucích, kde se pan prezident setkává se zaměstnanci, použity jsou také pro studenty a skupiny, které navštíví Pražský hrad,“ vysvětloval hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman se chystá oznámit, zda bude kandidovat, v březnu 2017. Hradní vrabci si však štěbetají, že je již rozhodnutý. Překážkou by mohl být snad jen jeho zdravotní stav. O svém zdraví Zeman nedávno mluvil v rozhovoru pro Českou televizi.

„Teplota, tlak, rosný bod, okluzní fronta – to je jedna Cimrmanova hra, jestli si vzpomínáte. Takže cukrovka z 10,4 na 8,5, což mě nesmírně potěšilo, protože cukrovka je jedna ze dvou nemocí, které mám a které mě budou doprovázet až do konce života. Cukrovka, jak víte, je nevyléčitelná, ale může se zlepšovat, což se právě stalo. Druhá nemoc jsou nohy,“ uvedl v září Zeman. 

„Samozřejmě kdekoliv upadnu, spadnu ze schodů nebo zavrávorám, novináři napíšou, že jsem byl pod parou, a já říkám, kéž by to byla pravda, protože z toho můžu vystřízlivět. Ale bohužel ta takzvaná polyfunkční neuropatie mě provází už asi deset let. Nemohu říci, že se zhoršuje, ale na rozdíl od cukrovky se nezlepšuje,“ dodal.

Jisté je však, že ať v případě Miloše Zemana nebo Michala Horáčka, by na Hradě setrval silný kuřák. Zemanova sháňka po popelníčcích je již legendární, také Horáček však nyní přiznal, že vykouří 20 cigaret denně.

Zeman přijme Sobotku v Lánech

Prezident Zeman však na tiskovce v Ostravě okomentoval i aktuální záležitost kolem české vlády. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) totiž v dopise členům své strany oznámil, že se chystá udělat změny ve svém kabinetu. Spekuluje se proto, kdo z ministrů za ČSSD skončí. „Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat. Konkrétní jména oznámím během následujícího jednoho měsíce,“ uvedl Sobotka v dopise.

„Mám setkání s panem premiérem v úterý v Lánech ve 13:30 a do té doby se k tomu sice nebudu vyjadřovat, ale protože mám rád, když se politika dělá s úsměvem, tak vám řeknu jednu anekdotu,“ komentoval dění kolem vlády Zeman.

A začal vyprávět slíbený vtip. „Po volbách přichází nový premiér a od předchozího premiéra dostává tři obálky. A ten předchozí premiér mu říká: Když budeš mít nějakou krizi, otevírej postupně tyto tři obálky. Přichází první krize, premiér otevírá první obálku a tam je napsáno: Sveď všechno na mě. Stane se. Přichází druhá krize a premiér otevírá druhou obálku a tam je: Vyměň polovinu vlády. A přichází další krize, premiér otevírá třetí obálku a víte, co je tam napsáno? Připrav si tři obálky. Jinými slovy, premiér Sobotka dnes otevírá druhou obálku,“ dodal prezident, aby o chvilku později připomněl, že jeho vztahy s částí ČSSD „rozhodně nejsou úplně ideální“.

VIDEO: Podívejte se na to, co Michal Horáček říká o Václavu Havlovi, Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi.

Video  Horáček o prezidentech: Havel chyboval, ale přečkal peklo. Co říká na Klause a Zemana?  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Vše o prezidentských volbách 2018 čtěte zde

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
horacie ( 18. prosince 2016 17:35 )

ˇŽádný strom neroste do nebe....

ruprecht286 ( 7. listopadu 2016 13:46 )

INERNETOVÍ TROLLové opět ve službě: krakonos500, montevideo, rego Zdravím

luder ( 6. listopadu 2016 08:22 )

Článek 66 ústavy umožňuje parlamentu zbavit dočasně prezidenta výkonu funkce ale v situaci, kdy upadne do bezvědomí, nebo do válečného zajetí, kdy nemá svobodu rozhodování. Nikoliv na řešení politických sporů.

luder ( 6. listopadu 2016 08:12 )

Krycí jméno Sázkař! http://search.seznam.cz/?q=Hor%C3%A1%C4%8Dek+Stb&url=http%3A%2F%2Finvestportal.cz%2Fm iliardar-horacek-agent-stb&data=lgLEEJpOvKJ5VOEvcJsVvrvg1NXEQNRc6ttVkVBt_uJpIz82oX9cKzfZ1YT3Pr24 9wA374-2NMQ105NmSdeN_4ymD51E8Y2K7U0BtCuXPDQQyCgbtDHOWB7WI8QChseSxAI5AcQC3Y4%3D

lev1 ( 5. listopadu 2016 21:45 )

 Kiska moc chytrosti nepobral ale proti Horáčkovi je to hotový lumen

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa