Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf pivovaru Budvar skončil kvůli rakovině. Boček dostal metál od Zemana

Autor: ČTK, simao - 
2. ledna 2017
18:40

Jeden z nejdéle sloužících generálních ředitelů v Česku skončil. Jiří Boček odešel na konci roku z postu šéfa státem vlastněného pivovaru Budějovický Budvar. Místo opustil kvůli rakovině, uvedla MF Dnes. Od prezidenta Miloše Zemana převzal na podzim ocenění Za zásluhy, ministrovi zemědělství Marianu Jurečkovi (KDU-ČSL) však poté poslal rezignační dopis.

Dlouholetý ředitel českobudějovického národního podniku Budějovický Budvar Jiří Boček oficiálně skončil ke konci roku ve funkci. Do výběru nového šéfa povede podnik ekonomický ředitel Petr Žáček (57).

Boček, který vedl pivovar 26 let, podle dřívějších informací MF Dnes rezignoval kvůli zdravotním problémům – léčbě rakoviny.

Pracovní neschopnost už od června

Dočasná náhrada za Bočka vyplynula i z jeho zdravotního stavu. „Prvním zástupcem je Petr Žáček, který de facto řídí pivovar již od loňského 1. června, tedy od doby, kdy pan Boček nastoupil do pracovní neschopnosti. V praktickém řízení firmy tak nyní nedochází k žádné změně,“ uvedl nyní mluvčí Budvaru Petr Samec.

Jiří Boček vedl pivovar od roku 1991. Loni obdržel od prezidenta Miloše Zemana státní vyznamenání – medaili Za zásluhy. Boček v Budvaru strávil více než 30 let, do národního podniku nastoupil v roce 1984 jako technolog. Loni získal i Výroční cenu České a moravské pivovarnické akademie.

„V životě lidském spousta věcí začíná, také spousta věcí končí. Já jsem zvážil okolnosti z hlediska pracovního, z hlediska osobního, z hlediska zdravotního, no a vlastně po několikaměsíčním uvažování jsem se rozhodl, že skutečně bude rozumné, abych se vzdal funkce ředitele podniku,“ řekl Boček v listopadu Seznam Zprávám, tehdy již delší dobu na nemocenské.

Budvar zvýšil za posledních šest let výstav z 1,25 milionu na nynějších 1,6 milionu hektolitrů. Vyváží pivo do 76 zemí. Pivovar, který byl založen 15. dubna 1895, se od roku 1967 nazývá národní podnik Budějovický Budvar. Je posledním českým pivovarem, který vlastní stát.

Bočkův nástupce Žáček pracuje v Budvaru na pozici ekonomického ředitele od září 2005. „V době nepřítomnosti ředitele podniku ho v uplynulých 11 letech vždy zastupoval,“ podotkl mluvčí Budvaru.

Jurečka nechce hazardovat

Zřizovatelem podniku je ministerstvo zemědělství. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) před Vánoci řekl, že se nyní připravuje výběrové řízení na ředitelské místo. Mezi požadavky, které bude muset ředitel splňovat, bude i znalost pivovarského oboru.

„S touto funkcí v žádném případě nehodlám hazardovat. Nechci, aby bylo řízení jakýmkoliv způsobem zpochybňováno,“ řekl Jurečka. Přemýšlí i o tom, že by stát oslovil soukromou firmu, aby mu s výběrovým řízením pomohla. Ministr doufá v to, že se nový ředitel osvědčí a bude ve funkci alespoň stejně dlouho jako Boček.

mart6716 ( 4. ledna 2017 19:15 )

Boček se na post dostal omylem.Byl jen arogant, a vezl se v příznivé době po zádech, když OF chtělo papouška. Před ním byl ředitelem Flosman, a ten byl odborník a pozvedl Budvar.

martinmr ( 2. ledna 2017 19:20 )

 S prominutím, Jurečka doufám že to nepohnojí a taky doufám, že do toho nepustí Bureše.....

lug70 ( 2. ledna 2017 19:08 )

Jen aby nebyl vybrán na nového ředitele Budvaru někdo, kdo bude mít jiné úkoly než pokračování prosperity podniku. Mnoho politiků se totiž ještě nesmířilo s tím, že Budvar je stále státním podnikem. Odcházející ředitel měl osobní vztah k Budvaru a snahám o privatizaci podniku odolával dosahováním skvělých výsledků hospodaření. Nový ředitel může klidně přivést podnik záměrně na buben aby se potom zdůvodnila potřeba privatizace

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa