Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman poletí za Trumpem i do Číny. A kam na Hradě mizí dárkové koše z cest?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
29. prosince 2016
05:22

Prezident Miloš Zeman se i v roce 2017 chystá na řadu pracovních cest - jak po českých krajích, kde dokončuje další kolečko svých pravidelných návštěv (jež však kritici mají za Zemanovu kampaň), tak do zahraničí. Především do USA za prezidentem Donaldem Trumpem. Blesk.cz však pátral i po tom, kam zmizely dary, které Zeman letos na cestách dostal.

Miloš Zeman přijatý v Bílém domě? To tady ještě nebylo. Český prezident se však v roce 2017 podle všeho dočká. „Nový americký prezident Donald Trump pozval pana prezidenta na návštěvu Bílého domu v průběhu nedávného telefonního rozhovoru. Návštěva je plánována na duben,“ řekl Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Nepůjde o jedinou Zemanovu cestu na Západ, vydá se ale i na Východ. Do Číny, kam se Zeman vydává opakovaně. 

Jako první do Chorvatska, na Rhodos tentokrát ne

Pozvání od Trumpa Zemana potěšilo. „Tato cesta bude spojena s udělením ocenění panu prezidentovi od významných židovských organizací. Do USA pan prezident zavítá též na podzim, kdy tradičně promluví na zasedání Valného shromáždění OSN,“ poznamenal Ovčáček. 

Vůbec první zahraniční cesta českého prezidenta v roce 2017 však bude o poznání menší „štrekou“. „Pokud jde o první zahraniční cestu v roce 2017, předpokládáme v měsíci březnu Chorvatsko,“ řekl Blesk.cz Zemanův mluvčí. 

Na řecký Rhodos se prezident Zeman v roce 2017 tentokrát nechystá. Na řecký Rhodos se prezident Zeman v roce 2017 tentokrát nechystá. | Archiv Blesku

Prozradil však také, že se tentokrát neplánuje letní cesta na Rhodos, kde byl Zeman letos na konferenci pořádané Putinovým přítelem, oligarchou a bývalým šéfem ruských železnic Vladimirem Jakuninem. A ze které již vznikly fotky Zemana na pláži či v moři. 

Třetí prezidentská cesta do Číny

To do Číny v minulosti přivezl Miloš Zeman nejen sebe, ale i Krtečka. S ohledem na to, jak vehementně propaguje prezident česko-čínské vztahy, není překvapením, že v rámci dalších vzájemných návštěv politiků obou zemí nebude stát Zeman stranou.

„Pan prezident také v první polovině roku zavítá na pozvání svého čínského protějšku na další návštěvu Čínské lidové republiky. Nevylučuji též návštěvu Vietnamu,“ podotkl Ovčáček.

A připomněl tak, že Zemana do Číny pozval Si Ťin-pching během své březnové návštěvy Prahy. Zeman byl v Číně naposledy v září 2015. Naopak dotaz na Zemanovu případnou cestu do Ruska zůstal nezodpovězen. „Mohu hovořit o plánovaných zahraničních cestách,“ podotkl Ovčáček.

Prezident Miloš Zeman a jeho protějšek Si Ťin-pching zapíjejí třídenní návštěvu čínského prezidenta v Praze plzeňským pivem. Prezident Miloš Zeman a jeho protějšek Si Ťin-pching zapíjejí třídenní návštěvu čínského prezidenta v Praze plzeňským pivem. | Blesk - Petr Novotný

Ovčáček: Kritici Zemanovi závidí tisíce lidí

Prezident Zeman se chystá také na cesty po českých luzích a hájích. „Pan prezident bude samozřejmě pokračovat v září v započatém dalším kole krajských návštěv, ta první v novém roce 2017 se uskuteční počátkem února, závěrečná pak v červnu,“ uvedl Ovčáček. 

Během roku 2017 však dojde v městech napříč Českem na přetahovanou o občany. Své kampaně rozjedou strany, ucházející se o hlasy ve volbách do Poslanecké sněmovny. Po nich přijdou v roce 2018 volby prezidentské. Zeman by měl oznámit, zda bude kandidovat, v březnu 2017.

Kritiku, že již nyní v rámci svých českých cest rozjel předvolební turné, odmítal v průběhu roku jak sám prezident, tak nyní i jeho mluvčí. „Kritici pouze závidí fakt, že na setkání s panem prezidentem přichází velké množství občanů, mnohdy jde o tisíce. Pan prezident plní svůj slib, že se bude s lidmi setkávat a diskutovat s nimi. Toho není většina politiků schopna,“ míní Ovčáček. 

Vozembouch od Zemana přijal Schwarzenberg s úsměvem

Na svých cestách přitom Miloš Zeman dostává i mnoho darů. Jak v zahraničí, tak v regionech. Někdy i značně netradičních. Pobavil letos některý z darů hlavu státu obzvlášť?

„Pokud bych měl zmínit vtipný dárek, zamířím hlouběji do minulosti, kdy pan prezident v jednom z kraji obdržel vozembouch, nápadně připomínající jeho protikandidáta v prezidentské volbě. Tento dárek pan prezident věnoval Karlu Schwarzenbergovi u příležitosti tradiční Masarykovy vatry v Lánech. Je skvělé, že Karel Schwarzenberg přijal dar s humorem,“ přidal Ovčáček historku z cest.

Již tradiční jsou však i dárkové koše plné regionálních potravin, mezi kterými pak nechybí ani lahve alkoholu. Mnohdy jde tedy o dárky s omezenou trvanlivostí. Jak s nimi na Hradě zachází? 

„Pokud jde o dárky s omezenou trvanlivostí, pan prezident si vždy vybere to, co má rád, a poté se podělí se svými spolupracovníky. Pro dárky s omezenou trvanlivostí je případně k dispozici místo v hradní kuchyni, kde jsou chladírenská zařízení,“ dodal Ovčáček.

VIDEO: Miloš Zeman v Číně - napodruhé přivezl místo Krtečka fotbalovou ikonu Pavla Nedvěda

Video  Pavel Nedvěd je jako Krteček, řekl Zeman čínskému vůdci.  - David Vaníček
Video se připravuje ...

VIDEO: Zeman v Číně - setkání s Vladimirem Putinem

Video  Vztahy s Českem ochladly, stěžoval si Putin Zemanovi v Číně.  - David Vaníček
Video se připravuje ...

VIDEO: Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech promluvil letos i o obchodování s Čínou

Video  Prezident Zeman o obchodování s Čínou  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

VIDEO: Zeman navštívil USA i v roce 2016. Kvůli Valnému shromáždění OSN

Video  Prezident Miloš Zeman přirovnal terorismus k rakovině.  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

tgbg ( 30. prosince 2016 06:47 )

Fašistickým Ruskem zkorumpovaný komouš Zeman.

ivoadller ( 29. prosince 2016 20:50 )

Ale asi jo, chlapče.

tgbg ( 29. prosince 2016 19:32 )

Fašistickým Ruskem zkorumpovaný komouš Zeman.

ivoadller ( 29. prosince 2016 19:16 )

To já nevím, odkud píšeš, chlapče.

ivoadller ( 29. prosince 2016 16:00 )

Jak jsem napsal, chlapče. Umíš jen nadávat, ale neumíš se podívat pravdě do očí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa