Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump přichází do Bílého domu. Jak zatřese politikou USA a světem?

Autor: uni, ČTK - 
29. prosince 2016
10:20

Republikán Donald Trump se 20. ledna ujme úřadu prezidenta Spojených států. Mnozí kritici s ohledem na jeho razantní a mnohdy nevybíravou předvolební kampaň varují před politickou nevypočitatelností nového prezidenta. Ještě před svým zvolením totiž ohlásil tažení proti nelegálním přistěhovalcům, zpochybnil význam celosvětové klimatické dohody z Paříže, ostře se vymezil proti Číně a jejím hospodářským opatřením či varoval americké spojence před nedostatečnými investicemi do armády.

Trumpovo vítězství analytici považují za šok pro zahraniční politiky, kteří doufali ve zvolení demokratky Hillary Clintonové, a tím v pokračování nynějšího kurzu dosluhující administrativy prezidenta Baracka Obamy. S převzetím Bílého domu Trumpem se očekává ostrý politický obrat. Jak velký bude, ale není stále jasné, ačkoli o mnohém vypovídá výběr některých členů vlády.

V případě zahraničí je za Trumpovu první velkou zkoušku považována Čína. Budoucí prezident obvinil Peking z přílišného zasahování do hodnoty měny a pohrozil uvalením vysokých dovozních cel na čínské zboží. Naopak v případě regionálních nároků a ambicí Číny není jasné, do jaké míry bude Trump chtít podpořit americké spojence zárukami na jejich vojenskou obranu. Podle portálu Fortune budou Číňané zcela jistě chtít vyzkoušet mantinely, které si Trump stanoví.

Pokud jde o obranu, vyvolal nástup Trumpa k moci nervozitu i v Evropě, která má v současné době komplikované vztahy s Ruskem kvůli jeho mocenskému rozpínání na Ukrajině. Trump varoval, že po případném napadení některého z členských států NATO nemusí USA přispěchat na pomoc, pokud daná země nedostatečně přispívá na obranu. Řekl také, že by zvážil ruskou anexi ukrajinského autonomního poloostrova Krym, pokud by to vedlo ke zlepšení vztahů s Moskvou. S tou chce navíc silněji spolupracovat v boji proti terorismu.

Otazníky nad migranty i reformou zdravotnictví

Nejistota panuje i v případě Obamovy zdravotní reformy, která je pro republikány trnem v oku. Trump nicméně řekl, že zachování některých části reformy, která má za cíl zajistit dostupné pojištění, ještě zváží.

Trump v prvním projevu k voličům po vítězství v listopadových volbách slíbil, že jeho vláda se chce zaměřit na rozsáhlou obnovu a modernizaci infrastruktury. Příslušný zákon, který zajistí finanční zdroje, očividně nebudou čekat v Kongresu žádné překážky. Ačkoli je sbor pod kontrolou republikánů, hlasovat pro infrastrukturu budou zcela jistě i demokraté.

K dalším Trumpovým slibům patří reforma komplikovaného daňového systému a snížení daní firmám. Reforma korporátních daní má americké společnosti přimět také k tomu, aby ze zámoří výhodně převedly peníze do USA. Zdanění těchto peněz by zároveň posloužilo Kongresu ke krytí očekávaných ztrát v rozpočtu po Trumpem přislíbeném snižování daní z příjmů.

Zcela jistě musí komplikace očekávat nelegální přistěhovalci v USA. V kampani ohlásil výstavbu zdi na hranicích s Mexikem a vyhoštění milionů migrantů bez dokladů, nyní tvrdí, že se chce zaměřit na deportaci kriminálníků a pochybných existencí z řad přistěhovalců, jejichž počet v USA odhaduje na dva až tři miliony.

Hunt ( 29. prosince 2016 13:37 )

Trampíku ty woe,s tebou se vše otřese,až k tobě přiletí Ovar Zemancev!

ivoadler ( 29. prosince 2016 11:30 )

Zatím je Trump taková ošklivá kachnička, ale třeba z ní vyroste krásná labuť.

rockyshowman ( 29. prosince 2016 11:28 )

 Konečně se to rozhýbe. My musíme uhýbat kdejakým přivandrovalcům, a ti se tady roztahují na úkor našich občanů. Ti co se zasloužili o demokracii v naší zemi jsou rozptýleni. A chytrolíni by jenom kritizovali. Občané USA si sami rozhodli, tak by to naši měli respektovat. Nevím, proč se vždy staráme o druhé. Máme skloněné hlavy před EU, ale na vlastním dvoře si pořádek udělat neumíme. Cenzura jede na 100%, to umíme.

Zobrazit celou diskusi