Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump opět šokoval Ameriku. Ženy by prý trestal za potrat

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump opět šokoval. Pokud by byl v USA potrat postaven mimo zákon, ženy by trestal.
Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump opět šokoval. Pokud by byl v USA potrat postaven mimo zákon, ženy by trestal.  (Autor: EPA/Blesk - Ramon Hofman)
Autor: ČTK, kle - 
30. března 2016
22:52

Pokud by USA postavily potraty mimo zákon, měly by být podle republikánského prezidentského favorita Donalda Trumpa ženy za umělé přerušení těhotenství trestány. Svůj názor, který vyvolal vlnu pobouření a kritiky, záhy realitní magnát podle agentury Reuters zmírnil prohlášením, že odpovědnost za problematiku interrupcí by měla být svěřena jednotlivým státům.

„Měla by existovat nějaká forma trestu,“ řekl Trump v předtočeném rozhovoru s televizí MSNBC, která část záznamu odvysílala. „Pro ženy?“ zeptal se moderátor. „Jo, nějaká forma by měla existovat,“ řekl Trump. Na dotaz, jaký trest by podpořil, přiznal, že neví.

Po zveřejnění části rozhovoru se objevila řada kritických komentářů. Trumpova kampaň v očividné reakci na ně vydala prohlášení, které miliardářův postoj k potratům zmírňuje. „Tato problematika je nejasná a měla by být svěřena k rozhodnutí jednotlivým státům,“ citoval Reuters z Trumpova prohlášení.

„Ženy by samozřejmě neměly být trestány,“ uvedl Trumpův republikánský rival John Kasich. Kampaň Teda Cruze, který je Trumpovým hlavním republikánským sokem, uvedla, že Trump nerozumí postojům podporujícím život. Konzervativec Cruz již dříve volební reklamou vyzval voliče, aby Trumpovi nedůvěřovali, protože ne vždy zastával odmítavý názor na potraty.

Demokratičtí kandidáti na prezidentskou funkci Hillary Clintonová a Bernie Sanders se naopak jasně vyjádřili, že ženy by měly mít právo samy se rozhodnout, zda chtějí těhotenství ukončit.

Zobrazit celou diskusi