Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Polky zostra proti zákazu potratů. „Nedělejte z nás inkubátory,“ řekly vládě

Autor: ČTK - 
9. dubna 2016
19:25

Polské ženy před parlamentem ve Varšavě demonstrovaly proti zpřísnění zákona o potratech a hrozbě úplného zákazu potratů, který podporuje premiérka Beata Szydlová. Podle agentury DPA se protestu zúčastnily tisíce lidí. Zvláště velký byl přitom podíl mladých žen.

Szydlová i šéf její konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński vyjádřili podporu návrhu zákona, který předpokládá zákaz jakékoli možnosti přerušení těhotenství.

Účastnice demonstrace přišly s transparenty s nápisy „Moje cialo – moj wybor“ (Moje tělo – moje volba). Akce se zúčastnily matky a dcery, babičky i vnučky, a to z různých politických táborů.

„Zákon, který nám chce vzít právo na vlastní rozhodnutí, se pokouší z nás učinit inkubátory,“ řekla poslankyně liberálně-konzervativní opoziční strany Moderní Joanna Augustynowská.

Zákon navrhli aktivisté

Návrh zákona, proti kterému ženy a muži demonstrují, do parlamentu přinesla jedna z občanských iniciativ. Polské právo umožňuje takové návrhy předkládat, jestliže iniciativa během tří měsíců posbírá podpisy alespoň 100 tisíc podporovatelů.

Návrh předpokládá úplný zákaz potratů. Také katoličtí biskupové obnovili svou výzvu chránit zákonem každý život od „momentu početí“. Dosud je v Polsku interrupce povolena v případech znásilnění, ohrožení života matky nebo závažného postižení dítěte.

Podle oficiálních údajů bylo v Polsku loni provedeno více než 900 potratů. Skutečný počet potratů se ale odhaduje na 80 až 100 tisíc. Ženy, které si to mohou finančně dovolit, si nechávají potraty provádět v zahraničí, například v Německu, na Slovensku nebo na Ukrajině.

Duka: Potraty jsou větší teror než atentáty

Ostře proti potratům se postavil kardinál Dominik Duka. „Jestliže zabíjíme nenarozené děti, troufnu si říci, že to je větší teror a hroznější neštěstí než atentáty poslední doby,“ napsal na svém blogu. „S děsem hovoříme o stovkách mrtvých při takových útocích a na tisíce mrtvých dětí zapomínáme,“ tvrdí.

„Chce-li někdo rozhodovat o svém těle, prosím, ale neměl by rozhodovat o druhých, kterým dává a zprostředkuje život,“ uvedl také Duka.

Podívejte se na fotogalerii z demonstrace v Polsku:

dumik ( 9. dubna 2016 19:53 )

Polky prokázaly zdravý rozum

Zobrazit celou diskusi