Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Za hanobení mrtvých dva roky vězení. Šlechtová chce kultivovat pohřebnictví

Autor: Václav Lang - 
5. dubna 2016
06:30

Až dva roky vězení by měly nově hrozit za hrubé zacházení s nebožtíky, případně hanobení těl mrtvých lidí. Vyplývá to z návrhu zákona o pohřebnictví, který poslala ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) do připomínkového řízení. Obsáhlou novelou, kterou prostudoval Blesk.cz, chce zkvalitnit oblast pohřebnictví.

Ministerstvo argumentuje, že v současnosti není možné za dehonestování těla zemřelého udělit fyzickým a právnickým osobám trest odnětí osoby nebo pozastavení činnosti.

V materiálu konkrétně vypočítává, co všechno se dehonestací myslí: „Například neoprávněným otevřením rakve za účelem nekrofilie, vystavením těla bez rakve a rubáše na veřejnosti za blasfemickým nebo komerčním účelem, lámáním kostí zemřelému, aby se vešel do rakve, vhazováním odpadového materiálu z pitvy do útrob před zašitím těla zemřelého a podobně.“

Za podobné jednání by měly hrozit přísné tresty. „Kdo neoprávněně zachází s lidskými pozůstatky způsobem hrubě se dotýkajícím důstojnosti zemřelého nebo mravního cítění veřejnosti, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti,“ stojí v návrhu. V současnosti se takové jednání hodnotí jako přestupek s maximální pokutou 50 tisíc korun.

Šlechtová o problematické situaci v pohřebnictví hovořila už krátce po svém nástupu do funkce v roce 2014. V otázce zpřísnění trestů ji utvrdila nedávná událost v Horažďovicích, kdy se na chodbách tamního pohřebního ústavu válela těla zesnulých.

„Naše novela nově zpřísňuje podmínky, zvyšuje pokuty a v extrémních případech pokládá porušení zákona jako trestný čin – viz kauza Horažďovice – pokud by byla v účinnosti novela, majitel pohřební služby by spáchal nejen delikt, ale trestný čin - vězení,“ uvedla nyní po návratu z inspekce v „místě činu“.

Za hanobení naopak resort nepovažuje tradiční muslimské pohřbívání bez rakve. Novela tudíž takové pohřbívání na neveřejných pohřebištích a za souhlasu provozovatelů a příslušných úřadů umožní. Šlechtová ale zdůrazňuje: „Nic takového se v žádném případě netýká 6000 veřejných hřbitovů v ČR. V žádném z těchto veřejných pohřebišť, které lidé znají a kam chodí, se nebude pohřbívat podle jiných, než zavedených tradic, protože by to byl přestupek.“

Pustila jsem se do tematu pohrebnictvi velmi ostre. Nas stat 12 let nic neresil. S ohledem na clanek v nejmenovanem...

Zveřejnil(a) Karla Šlechtová dne 3. duben 2016

Další významná změna se týká zemřelých dětí, respektive mrtvě narozených dětí či potracených plodů. V současnosti je možné pohřbít mrtvě narozené dítě pouze tehdy, pokud se dožije více než 22. týdne těhotenství a zároveň váží více než 500 gramů. „Pozůstalým nemohou být tato jejich práva krácena jenom proto, že dojde k potratu či se narodí mrtvé dítě. Těmto lidským pozůstatkům musí být zajištěna stejná pieta a důstojnost jako živě narozeným dětem zemřelým bezprostředně po porodu,“ stojí v materiálu.

charlie ( 8. května 2016 18:34 )

Jseš hlupák,víš o tom? Jen takový ubožáček jako jsi ty dokáže se posmívat někomu za to, jak ho příroda stvořila.Ty sám jistě kandiduješ na nejkrásnějšího muže roku,viď?

honza54.. ( 5. dubna 2016 07:15 )

Sama vypadá jako kdyby právě vylezla z rakve.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa