Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Chceme konec krveprolití.“ Islamistická libyjská vláda se vzdala moci

Autor: ČTK, tmp - 
5. dubna 2016
22:30

Mezinárodně neuznaná libyjská islamistická vláda sídlící v Tripolisu se dnes rozhodla vzdát veškeré moci ve prospěch nového kabinetu národní jednoty pod vedením premiéra Fáize Sarrádže. S odvoláním na tiskové prohlášení kabinetu o tom informovala agentura AFP. Islamistická vláda dosud ovládala značnou část západní Libye, východ má pod kontrolou mezinárodně uznaná vláda Abdalláha Sáního.

„Informujeme vás, že se vzdáváme výkonu našich exekutivních funkcí, předsednických a ministerských,“ stojí v prohlášení tripoliského kabinetu složeného ze zástupců islamistických milic, které libyjskou metropoli ovládají od roku 2014. Své rozhodnutí kabinet premiéra Chalífy Ghvíla zdůvodnil snahou „zabránit krveprolití a rozdělení národa“.

Nová vláda národní jednoty pod vedením premiéra Sarrádže vznikla na počátku tohoto roku na základě jednání znepřátelených stran zprostředkovaných Organizací spojených národů. Sedm jejích členů včetně premiéra dorazilo minulou středu za přísných bezpečnostních opatření do Tripolisu. Stále ale pobývají na ostře střežené vojenské základně. Islamistická vláda se dosud odmítala vzdát moci v její prospěch.

Evropská unie kvůli tomu v pátek uvalila sankce na tři libyjské politiky. Jedním z nich byl právě premiér tripoliské vlády Ghvíl, dalším předseda islamisty ovládaného tripoliského parlamentu Núrí abú Sáhmaín. Třetím politikem, který podle Bruselu brání stabilizaci situace v Libyi, je Akíla Sálih, předseda mezinárodně uznaného parlamentu ve východolibyjském Tobrúku. Sálih zablokoval hlasování o vyslovení důvěry vládě národní jednoty.

Libye se propadla do chaosu po pádu režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího, kterého svrhla lidová revoluce na počátku roku 2011. Kromě oblastí ovládaných z Tripolisu a Tobrúku jsou další regiony pod kontrolou různých ozbrojených milic včetně radikální organizace Islámský stát.

V naději na zlepšení situace v zemi dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault oznámil, že Paříž pracuje na tom, aby v Tripolisu znovu otevřela svou ambasádu. Už v pondělí otevření svého zastupitelského úřadu v Libyi oznámilo Tunisko.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi