Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Odřízneme teroristy od peněz, plánuje Evropa. Na přání „zmasakrované“ Francie

Evropská komise představila plán boje proti terorismu. Chce odříznout teroristy od financí.
Evropská komise představila plán boje proti terorismu. Chce odříznout teroristy od financí.  (Autor: Reuters/Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
2. února 2016
17:27

Evropská komise v úterý představila akční plán boje proti terorismu. Ten obsahuje tři pilíře a všechny se týkají financí. První z pilířů se zaměřuje na vypátrání teroristů sledováním finančních toků, druhý chce přerušit finanční tok zdrojů teroristů a třetí počítá se spoluprací se třetími zeměmi, řekl novinářům místopředseda EK Valdis Dombrovskis.

Akční plán přijala komise především na naléhání Francie, která zažila dva velké teroristické útoky, naposledy loni v listopadu v Paříži, kde zahynulo 130 lidí. K atentátu se přihlásili radikálové z Islámského státu.

První z pilířů se zaměřuje na to, jak vypátrat teroristy prostřednictvím sledování finančních toků a jak jim zabránit v přesouvání peněz, druhý si klade za cíl přerušení finanční zdrojů teroristů, což jsou například příjmy z ropy, z výkupných nebo z nezákonného obchodu s uměleckými předměty. Třetím pilířem je spolupráce se třetími zeměmi.

„Musíme teroristy odříznout od (finančních) zdrojů, které využívají k páchání svých odporných zločinů,“ uvedl v tiskovém prohlášení eurokomisař Frans Timmermans. „Když odhalíme a narušíme financování teroristických organizací, omezíme tím jejich schopnost cestovat, nakupovat zbraně a výbušniny, plánovat útoky a šířit na internetu nenávist a strach,“ dodal.

Ohrožený bitcoin?

Komise například navrhla zahrnout výměnné platformy pro virtuální měny do oblasti působnosti směrnice o praní peněz, aby se zabránilo jejich zneužití pro financování terorismu. Jde například o takzvané bitcoiny, které umožňují mezinárodní transakce mimo kontrolu finančních úřadů i tajných služeb a které zajišťují anonymitu.

Komise chce rovněž omezit anonymitu předplacených platebních karet, což je alternativa tradičních karet pro ty, kdo nemají účet v bance. Právě takové předplacené karty byly použity při přípravě pařížských atentátů z 13. listopadu. Tyto karty umožňují výběry z bankomatů i platby u obchodníků, aniž je možné vystopovat jejich vlastníka. Komise navrhla i snížení minimální částky nutné pro identifikaci majitele takové karty.

Podle komise jsou také potřeba silnější ochranná opatření u finančních toků ze třetích zemí, které jsou vysoce rizikové. Konkrétně by mělo jít o povinné kontroly transakcí ze zemí, jejichž vnitrostátní režimy týkající se praní peněz a boje proti financování terorismu vykazují „strategické nedostatky“.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lojzo ( 1. dubna 2016 14:40 )

Na to opravdu musel přijít velký mozek z EP nebo český politik!Předně by se muselo TURECKO odříznout od IS,neboť společně se Saudy a USA vytvořili ONI IS!!!Ropa se vozí do Turecka a Erdogan na ní bohatne,poněvadž je barel za 10-15 dolarů!Odříznout islamistu od islámu je neřešitelné!Dál kalkulovat je zbytečné!IS měl být hned v prvopočátku odříznut od internetu a od mobilu,potom by to mělo vliv.Jinak nemá cenu něco podnikat!Předně Amerika nemá zájem na tom,aby Rusko ničilo jejich islámské žoldáky a nikdy Rusku nenabídne společnou spolupráci proti islamistům!Amerika je krvelačná šelma a jestliže se dostane do křesla prezidenta Hilary Clinton,je válka za humny!ONA dala popud na zničení bývalé Jugoslávie a podpořila islamisty.Kvůli její zlovůli zemřelo a žije v bídě statisíce nevinných a Německo ani USA jim nepomohou!To raději islamistům!Však němci dostanou od islámu na pr.-del a potom budou jednat,ale to již bude pozdě!

zeusbug ( 3. února 2016 09:57 )

Když levá ruka neví, co dělá pravá http://btctip.cz/zprava-europolu-vyvraci-propojeni-bitcoinu-a-financovani-terorismu/

blastr ( 2. února 2016 19:08 )

Možná by to chtělo občas kecy proměnit v činy.

charles009 ( 2. února 2016 18:38 )

stopnete jim internet a je po ptakach!!!!

fotrpjotr ( 2. února 2016 18:30 )

Příště o Popelce.

Zobrazit celou diskusi