Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Obávám se útoků proti menšinám i Židům,“ varoval šéf zahraničí Zaorálek

Autor: ČTK - 
12. ledna 2016
18:33

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý varoval před znepokojivým nárůstem antisemitismu v Evropě i Česku. Jako příklad takové tendence u nás uvedl extremistický server White Media, který stál za hackerským útokem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Varoval i před útoky na menšiny.

„Obávám se excesů proti menšinám i proti Židům, které se odehrávají v evropských městech, a dokonce i v České republice,“ uvedl v úterý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Dodal, že nejen česká společnost se musí poučit z historie a zabránit tomu, aby nenávist vůči Židům vyústila v podobnou tragédii, jako byl holocaust. „Musíme s vědomím toho, co bylo, zabránit tomu, aby se něco takového opakovalo,“ prohlásil.

Zaorálek mluvil o nutnosti vypořádat se s protižidovskými náladami na prvním setkání Kathariny von Schnurbeinové, nově jmenované koordinátorky Evropské komise pro boj s antisemitismem s partnery z jiných zemí a mezinárodních institucí, které se odehrálo v pražském Černínském paláci.

Dokladem toho, že protižidovské sentimenty jsou přítomné i v Česku, je podle Zaorálka server White Media, který v posledních týdnech zveřejňoval obsah nabourané e-mailové schránky premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

„Připadá mi hrozivé, že na tomto serveru jsou seznamy lidí, kteří posílají děti do židovských škol,“ poznamenal Zaorálek. „Jsem rozhodnutý o tom mluvit s ministrem vnitra, premiérem a také našimi partnery ve Spojených státech a Izraeli,“ doplnil.

Prevence šíření antisemitismu prostřednictvím internetu je podle koordinátorky Schnurbeinové jednou z oblastí, které se chce společně s partnerskými zeměmi a organizacemi ve své funkci intenzivně věnovat. Jako další ze svých cílů uvedla vzdělávání v oblasti lidských práv nebo zavedení evropské legislativy, která zakazuje popírání holokaustu, ve všech členských státech. Čtvrtou prioritou je podle ní zamezit diskriminaci v oblasti služeb.

hejhej ( 13. ledna 2016 13:04 )

Zaorálek, jak je jeho zvykem míchá hrušky s jabkama a žvaní jeden nesmysl za druhým. Židé u nás nejsou nikým napadání. Společnost bojuje proti vyžírkám - nepracujícím a rychle se množícím cikánůmn a proti muslimům. Jejich ideologie, která pochází z koránu a vzývá násilníka a pedofila Mohameda je neslučitelná s Evropským náboženstvím a kulturou. Jestli si nějaký ubožák myslí, že násilníci ve jménu Alláha se někdy změní , tak nepoužívá mozek.

tendertouch ( 13. ledna 2016 06:01 )

Já je zde také nechci. A pokud je to rasismus, bohužel. Já to považuji jako nesouhlas s něčím po zkušenostech s jinými skupinami lidí. A tohle je velmi odlišná kultura. Neřekla bych, že mezi utečenci je tolik židů.

tendertouch ( 13. ledna 2016 05:56 )

Česká republika se stává díky těmto řitním horolezcům pořádnou sběrnou všech možných kriminálníků, odpadlíků, utečenců a všeho možného. Vysvětlovat někomu jako včera v článku zde, že Evropa stárne a utečenci budou opravovat domy apod. je blábol. Před revolucí jsme tu měli i normální zedníky. Ale díky zrušeným oborům a protože všichni museli studovat tu nezůstal kámen na kameni. A lidi se za tu práci nestyděli, naopak, sehnat zedníka bylo umění. A jiné obory. Jakmile sem pustí tuto sortu lidí ve větším množství a už nyní mají kriminály plné a s těmi, co se tam vrací stále to neumí jednou provždy ukončit, tak se za chvíli budeme bát vylézt na ulici. A o tom, že pomalu neslyšíme nic než ruštinu to už nekomentuji. Tady to přestává být ČESKÁ REPUBLIKA. Pak Kocáb by měl podat zúčtování, kolik těch Rusáků odsud odešlo a kolik naopak přišlo. Řekla bych, že je toho mnohem víc. A aby sem přibyla další skupina lidí, pro které jako nevěřící vůbec nemáme cenu, to je doslova si kopat vlastní hrob. Jen díky tomu, aby pár lidem, kteří bez ochranky ani ránu se zalíbili. Je to hnus pane faráři. To samé papež, který se bez ochranky ani neuprdne bude hlásat, ať to chápeme. A co máme chápat, že nám budou znásilňovat děti, ženy, že Vám budou do očí říkat, jak jsou hodní a najednou Vám podříznout krk? Je to jen politika. Ne selský rozum.

joynkaa ( 12. ledna 2016 22:50 )

To se nedivím. Češi už jsou taková menšina, že nám důchod přiznají až v osmdesáti. A fakt to nikdo nevidí, nebo "neuzná" - Už hodně dávno se proti nám, (bílé) menšině, bojuje.

rumungro ( 12. ledna 2016 21:24 )

Přesně tak,snaží se Evropě namluvit,že chceme mlátit imigranty a uráží český národ tvrzením,že už tady menšiny a Židy pronásledujeme a bijem.Demagogická zoufalá špína.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa