Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Vzít teroristům občanství? „Ani po masakru,“ odmítla ministryně a odstoupila

Autor: ČTK - 
27. ledna 2016
10:25

Z francouzské vlády ve středu odstoupila ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová, která odmítá záměr odebírat státní občanství některým lidem odsouzeným za terorismus.

Odstoupení oznámila kancelář prezidenta Françoise Hollandea. Taubiraovou nahradí Jean-Jacques Urvoas, který podle komentářů politiku vlády jasně podporuje.

Demise ministryně, která patří k levicovému křídlu vládnoucích socialistů a která byla dlouhodobě trnem v oku opoziční pravice, přišla den před zasedáním kabinetu, na kterém premiér Manuel Valls hodlá předložit konečný text návrhu ústavní reformy. Ta kromě jiného počítá s možností odebírat teroristům francouzské občanství.

„Vzepřít se někdy znamená zůstat, někdy ale vzepřít se znamená odejít. Kvůli respektu k etice a právu,“ komentovala Taubiraová podle agentury AFP svůj odchod z vlády. Za nepřípustnou diskriminaci vždy označovala záměr zbavovat občanství lidi, kteří mají kromě francouzského i jiné občanství. Týkalo by se to převážně obyvatel arabského původu.

Reformu ústavy, která má také například usnadnit vyhlašování výjimečného stavu v zemi, inicioval Hollande po loňských atentátech, při nichž 13. listopadu v Paříži skupina převážně francouzských a belgických islamistů arabského původu povraždila 130 lidí a dalších nejméně 350 osob zranila. Prezident zavedl mimořádná bezpečnostní opatření a výjimečný stav, který platí do konce února. Prezident nyní usiluje o jeho prodloužení, o čemž musí rozhodnout parlament.