Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Francouzský prezident do Prahy nepřijede. Schůzku se Zemanem překazil krvavý teror v Nice

Francouzský prezident do Česka nepřijede.
Francouzský prezident do Česka nepřijede.  (Autor: Reuters, Blesk.cz)
Autor: ČTK - 
16. července 2016
05:40

Francouzský prezident François Hollande zrušil plánovanou návštěvu Prahy, kam měl přiletět ve středu 20. července. Důvodem je čtvrteční útok v Nice, při němž zahynulo 84 lidí. Francouzské velvyslanectví o zrušení návštěvy informovalo prezidentskou kancelář, uvedl dnes v noci na Twitteru prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Hollande se měl ve středu zastavit v Praze v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, jejímž cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie. Měl jednat z prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou. Zavítat měl také do Portugalska, Rakouska, na Slovensko a do Irska.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy francouzského prezidenta pozval do Prahy. Sobotka se s Hollandem setkal letos v březnu.

Ke změně plánů francouzského prezidenta v následujících dnech vedl čtvrteční masakr v Nice, kde řidič kamionu najel při oslavách státního svátku do davu. Přinejmenším 84 lidí zahynulo a přes 200 bylo zraněno. Pět desítek raněných je stále v kritickém stavu.

Dnes se po útoku, k němuž se dosud nepřihlásila žádná teroristická organizace, schází v prezidentském Elysejském paláci bezpečnostní rada státu a poté celá francouzská vláda. Ode dneška také Francie drží třídenní státní smutek.

VŠE O TERORU V NICE ČTĚTE ZDE!

Fotogalerie Krvavý útok v Nice: Náklaďák zabil v davu desítky lidí 52 fotografií

hejhej ( 16. července 2016 12:51 )

Je dobře, Hollande do ČR nepřijede. Alespoň naší republiku nepošpiní. Je to stejný zrádce jako Merkelová, Juncker, kteří se prezentují pokrytectvím a nazývají to politickou korektnosti. To oni zasvinili Evropu vrahy.

marianskelazne ( 16. července 2016 08:52 )

to moc vtipne neni, vazeny mistre, vy mate asi jineho demona, pouze obe strany usetri..

mistr_yoda ( 16. července 2016 07:02 )

Hollandovi se divím. Nechat si ujít setkání s politikem světového významu co poslední dva měsíce zvládá i svého démona alkoholu...

Zobrazit celou diskusi