Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Paříži dohráli svědci teroru z Bataclanu. Incidenty hlášeny nebyly

Autor: ČTK, tmp - 
16. února 2016
21:52

V Paříži dnes opět vystoupila americká rocková skupina Eagles of Death Metal, na jejímž listopadovém vystoupení v pařížském klubu Bataclan útočili teroristé a pozabíjeli přes 80 lidí. Tentokrát se koncert konal v pařížské Olympii, a to za mimořádně přísných bezpečnostních opatřeních. Žádné incidenty nakonec hlášeny nebyly.

"Dobrý večer Paříži, jsme na to připraveni!" zvolal v úvodu koncertu frontman skupiny Jesse Hughes. Mezi dvěma skladbami poté dodal "Mír, láska a rokenrol".

Do sálu Olympie, která pojme kolem 1900 diváků, byli zdarma pozváni všichni ti, kteří přežili tragicky přerušený koncert skupiny z 13. listopadu. Mnozí to ale odmítli, protože nechtějí oživovat tehdejší trauma. Jiní to přijali jako možnost otočit list. "Nepřišel jsem plakat, přišel jsem si to užít," řekl jeden z přeživších, 42letý Cedric Rizzo. Připustil, že je to ale těžké, že musí myslet na ty, kteří zemřeli.

Na playlistu dnešního vystoupení nechyběla skladba, která podle komentářů je nejen typickou hudební ukázkou kalifornské pětice, ale stala se také symbolem boje proti terorismu. Mnozí oslovení Pařížané návrat kapely ocenili. "Myslím, že jsou ohromně stateční. Přesně takový postoj nyní potřebujeme," řekla agentuře Reuters Pařížanka Caroline Zeimettová.

Policie předem oznámila, že kolem Olympie bude již od odpoledne vytvořeno široké bezpečnostní pásmo. "Nebude se v něm smět parkovat a nedostanou se do něj chodci, pouze návštěvníci koncertu," zdůraznila policejní mluvčí. Večer byli návštěvníci poprvé prověřováni u vstupů do tohoto okruhu, a to tělesnou prohlídkou a detektory kovů. Další kontrola je pak čekala u vstupu do Olympie.

Dvojitou prohlídkou musejí projít všichni účastníci koncertu. Policie nenechala nic náhodě. Kolem Olympie je vytvořeno široké bezpečnostní pásmo. „Nebude se v něm smět parkovat a nedostanou se do něj chodci, pouze návštěvníci koncertu,“ řekla policejní mluvčí Johanna Primevertová. Všechny návštěvníky čeká tělesná prohlídka a prověření detektorem kovu.

Zpěvák skupiny Jesse Hughes byl ještě před útokem velkým zastáncem práva na držení zbraní. Svůj názor nezměnil ani po útocích, spíše naopak. Řekl to v rozhovoru pro francouzskou televizi iTélé. „Zabránila vaše francouzská kontrola zbraní smrti jedné jediné osoby v Bataclanu? Jestli někdo dokáže odpovědět ano, rád bych to slyšel, protože já si to nemyslím,“ řekl Hughes. „Myslím, že jediné, co tomu zabránilo, byli někteří z těch nejodvážnějších lidí, co jsem kdy viděl, kteří se po hlavě vrhli do náruče smrti se svými zbraněmi,“ uvedl.

Zpěvák je přesvědčený, že ke zbraním by měl mít přístup každý. „Vím, že se mnou budou lidé nesouhlasit, ale vypadá to, že když Bůh vytvořil muže a ženu, tu noc je zbraně udělaly sobě rovnými. A já to tak nenávidím. Dokud nebude mít zbraň vůbec nikdo, tak by je měl mít každý,“ řekl v rozhovoru.

„Viděl jsem spoustu lidí, kteří zemřeli, protože neměli zbraň, a možná mohli žít,“ řekl. Zpěvák také diskutoval o návratu na pódium po tragických útocích. „Byl tu ohromný výlev podpory a lásky. Je to ohromující. Jen opravdu nechci nikoho zklamat,“ řekl.

Skupina obnovila své evropské turné v sobotu ve Stockholmu a už tam policie neponechala nic náhodě. Patra sálu prohledávali psi vycvičení na hledání výbušnin, přítomni byli policisté v civilu a povinná byla tělesná prohlídka.

citruss ( 16. února 2016 19:43 )

tvl chce zbraň pro každého.to je větší psycho než ti,co to předtím vystříleli.Dávaj tímto opět teroristům prostor,jak zabít co nejvíce lidí na jednom místě.

pekaaaros ( 16. února 2016 19:27 )

Taková bezpečnostní opatření bude potřeba zavézt již brzy úplně všude. I když půjdete do krámu pro rohliky, budete muset před vchodem projít důkladnou dvojitou bezpečnostní prohlídkou. A Merkelová bude dále volat po toleranci a střežení západoevropských hodnot.

Zobrazit celou diskusi