Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Šokující fotky: Jak se v Česku převážejí nebožtíci! Nohy koukající z rakve, maso pro psy ve víku

Autor: Jitka Pecharová - 
1. září 2015
19:41

Rakve naházené na sebe v pohřebním autě tak, že z nich vyčuhují části těl! Jde o odporný způsob převážení nebožtíků, nebo o konkurenční boj a hanobení lidských ostatků?

Na snímcích zaslaných deníku Blesk je pět rakví na sobě, víka jsou posunutá. Na jednom je vidět dokonce noha zemřelého… Na další fotce jsou do spodního dílu rakve naskládané bedny s jatečním masem, údajně krmivo pro psy. Hned vedle stojí tři urny, je v nich popel zemřelých, či jde o obaly, které na své využití teprve čekají?

Kdo stál za fotoaparátem a mačkal spoušť, je otázkou. Jde o zmapování ohavného způsobu podnikání konkrétní pohřební služby? Nebo je vše naaranžované pro objektiv fotografa a obrázky jsou součástí konkurenčního boje mezi podnikateli v pohřebnictví? Případně jde o pomstu zhrzeného zaměstnance?

Těžko posoudit, zpravodajskou povinností Blesku je však na nechutné, a hlavně trestné zacházení se zemřelými upozornit! Případ prošetří Policie České republiky, kterou Blesk již kontaktoval. „Podnětem se budeme zabývat jako podezřením z porušení zákona o pohřebnictví,“ sdělila policejní mluvčí Markéta Janovská.

Fotky byly pořízeny už v zimě. Musel je fotit někdo, kdo se s řidičem znal. Možná i sám šofér, ani na jedné totiž není… Jasné je, že byly pořízeny v jeden den. Metadata, informace o vzniku fotografie, říkají: Datum – 30. ledna 2015, čas – 08:15 a 10:03 hodin.

Auto by dle údajů na dveřích mělo patřit pohřebnímu ústavu z Chrudimska. Blesk majitele kontaktoval a žádal o komentář. Ten ale takové nakládání s nebožtíky odmítl a snímky označil za kamufláž a konkurenční boj.

„Nezakládá se to na pravdě. Firmu máme na úrovni,“ rozčiloval se vlastník chrudimského pohřebního ústavu Josef V. „Dejte to do novin a budete toho litovat. Budu vás žalovat za poškození dobrého jména firmy!“ pohrozil na závěr.

Funguje tak pohřební služba?

„Některé pohřební služby a krematoria převážejí v nákladních autech a přívěsech desítky lidských pozůstatků za otřesných podmínek při dopravě (rakve s lidskými pozůstatky naházené na sobě) a samotném vykládání pomocí železných háků a tyčí,“ popsal současnou situaci na stránkách asociace její předseda Jaroslav Mangl.

Organizace proto navrhla uzákonit, že se smí zároveň převážet maximálně čtyři těla. „Některé pohřební služby využívají vozy i k převážení stavebních materiálů, psů, členů rodiny, na nákupy,“ upozornila asociace.

O názor na způsob nakládání s lidskými ostatky jsme požádali také další pohřební služby. Jednoznačně takové zacházení s mrtvými odsoudily. „To, co je na fotografiích, nelze považovat za přepravu podle zákona a už vůbec to nesplňuje zásadu etiky a piety. Je to na odebrání koncese na provozování pohřební služby,“ řekl Julius Mlčoch, ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy.

„Působí to nemorálně a hnusně,“ souhlasil šéf pohřebního ústavu v Litoměřicích Petr Rambousek.

Převozy i několika nebožtíků naráz a další nešvary funebráků se v Česku objevují často. Potvrzuje to Asociace pohřebních služeb v ČR, která žádá zpřísnění pravidel v pohřebnictví k zamezení neetickému jednání. Pomoci by mohla novela zákona o pohřebnictví, připravovaná ministerstvem pro místní rozvoj. Platit by měla od roku 2017.

Stíhání takovéhoto způsobu nakládání se zesnulými je prý složité. „Pokud by policie zastavila auto s takto přepravovanými zemřelými, tak by to bylo průkazné. Jinak to dopadne tak, že je to pomsta zaměstnance, který to naaranžoval,“ uvedl Julius Mlčoch.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

honza54.. ( 21. září 2015 12:15 )

je to jenom byznys a podle toho se ti funebrácký podnikatelé chovají. Mě když dali starou do urny, tak jsem si nechal urnu otevřít, abych se podíval, že tam je opravdu ona.

kunhuta. ( 1. září 2015 23:48 )

Promiń, ale to ne, tady se stala chyba jinde, nebyl objednán obřadník.

kunhuta. ( 1. září 2015 23:45 )

Proč jste si neobjednali obřadníka, ten by přijel v obleku, pronesl by i krátký proslov. Uděla by Vám obřad jaký by jste si přáli. Zřízenec je holt jen obyčejný pracovník.

bum-bec-bum ( 1. září 2015 23:35 )

A v USA je to jiný? I tam jsou v pracovním, blbko.

pgga ( 1. září 2015 23:10 )

Welcome to CR

Zobrazit celou diskusi