Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Pohřby podraží! Konec nejlevnějších papírových rakví a luxus už od 40 tisíc

Autor: Marcel Mihalik - 
3. května 2017
05:07

Smrt a daně jsou prý jediná jistota. Nikdo si ale dosud nemohl být jistý tím, v čem z tohoto světa odejde. Od 1. července by ale měl mít další jistotu, že to rozhodně nebude v levné a chatrné papírové rakvi. Co dalšího se má změnit a proč, řekl Blesku šéf Unie pohřebních služeb Jiří Haman (32).

Proč vůbec byla nutná novelizace zákona? Neexistovala pravidla pro pohřbívání?

Pravidla dosud byla, ale nepsaná. Chyběla vymahatelnost. Cílem novely nebylo napsat nový zákon, ale nastavit jasné mantinely.

Kdo bude dohlížet na to, jestli někdo z mantinelů vybočí, a jaké sankce může udělit?

Ministerstvo pro místní rozvoj bude hlavní kontrolor podnikatelů v pohřebnictví. Sankce se budou moci vyšplhat až na 500 tisíc korun.

Ministryně Šlechtová se za novelu zákona o pohřebnictví prala. Kdyby podle ní neprošla, skončili bychom jako nebožtíci v papírových rakvích. Jak to bude teď?

Obecně se dá říci, že kartonové rakve se často používají u sociálních pohřbů a nejlevnějších pohřbů bez obřadu. Právě v případě pohřbu bez smutečního obřadu by se pozůstalí měli informovat, v jaké rakvi bude zesnulý pohřben. My a většina pohřebních služeb sdružené v naší unii však zcela standardně používáme rakve celodřevěné s textilní výbavou už nyní.

VIDEO: Všichni umřeme, říká ministryně Šlechtová. S jejím návrhem však nemají zdražit pohřby

Jak se pohybují ceny rakví, papírové a celodřevěné?

Nejlevnější rakve se v současnosti pohybují okolo 1500 korun. Jedná se o rakve, jejichž stěny jsou zhotoveny z kartonového papíru, mnohé pohřební služby je ani nenabízejí. Za klasickou, celodřevěnou rakev s kompletní textilní výbavou zaplatíte přibližně 4000 až 8000 korun. Nejdražší variantou pak jsou luxusní celokovové rakve, jejichž ceny začínají na 40 tisících korun.

Takže nově dojde ke zdražení. A například obce, které hradí sociální pohřby ze svých rozpočtů, budou platit víc…

K mírnému zdražení pravděpodobně dojde. Je ale potřeba si uvědomit, že v současné době je tato služba orientovaná výhradně cenově a prakticky bez stanovení minimálního kvalitativního standardu. Právě omezení rakví na ty, které splňují Českou technickou normu, ustanoví základní pietu sociálního pohřbu.

Nově se budou moci pohřbívat i mrtvě narozená miminka do 500 gramů váhy. Bude to znamenat výrobu speciálního typu rakví?

Ne. Tyto pohřby se budou provádět v malých rakvích. I tak se ale jedná o rakve s délkou 60 cm, což je minimální délka pro většinu zavážecích zařízení do kremační pece.

Setkáváte se s nějakými zvláštními požadavky zesnulých, respektive pozůstalých? Že třeba chtějí pohřbít s televizorem…

S takovými požadavky se setkáváme běžně. Nejčastěji se jedná o rodinné fotografie, talismany, obrázky od dětí. Někdy se do rakve vloží i předmět vyjadřující zálibu zesnulého, například kniha, křížovky, fotoaparát, ale také malá lahvička s alkoholem nebo karty. V případě pohřbu žehem se však může jednat pouze o snadno hořlavé materiály, jinak by hrozila exploze a porušení pece.

Smrti vstříc důstojně

Poslanci v pátek odsouhlasili důstojnější podmínky pohřbívání, nyní bude řada na Senátu. Novelu předložila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (39, za ANO).

Co se změní:

✟ rodiče, jimž se narodilo mrtvé dítě pod 500 gramů, budou mít nově nárok řádně ho pohřbít, zatímco dosud bylo považováno jen za odpad

✟ zákaz nejlevnějších papírových rakví, nejméně musí být pětivrstvá, aby z ní nebožtík nevypadl

✟ hanobení lidských pozůstatků bude novým trestným činem

✟ pohřební služby musí do 2 let zřídit zvláštní místnost pro úpravu zemřelých

✟ pozůstalí musí dostat detailní informace o pohřbu a vyúčtování

✟ nemožnost vystavovat tělo zemřelého bez jeho předchozího souhlasu

✟ noví podnikatelé budou muset skládat zkoušku a mít praxi v oboru

dandova ( 3. května 2017 10:43 )

Jednoduchá kremace bez obřadu - 10.000. Jak to bude vypadat potom, si nedovedu představit.

panda82 ( 3. května 2017 09:07 )

Šlachtová zapracovala, dostala všimné , protlačila do zákonů aby to bylo lagálně a vy plaťte, dosáhla svého

sibuna ( 3. května 2017 09:05 )

Když si člověk vezme tu nejlevnější rakev protože na jinou nemá, teď se k tomu připočítají další náklady s pohřbem spojené, stejně to vyjde okolo 20000Kč, ne-li víc! Asi se nechám spálit v kopřivách!!!

rockyshowman ( 3. května 2017 09:01 )

To zase ta osoba vymyslela. Kdyby se raději starala, jaké zaměstnává některé lidi na stavebních úřadech, jak tito ,, někteří" arogantní jedinci a vyvolení ubližují živým lidem. Pak by si mohla uvědomit, že chudobný důchodce si nemůže nechat ani vytetovat křížek. Natož rakev za 40tisíc. Jo z peněz daňových poplatníků se žije dobře, a vymýšlí se. Aby však pomohli nemocným, autistům, rodinám s dětmi a jiným potřebným, na to se nemyslí. Je potřeba ještě vytěsnit některé ministry. Babiš zajistí finance, Okomura bezpečnost. Pak nastane klid, mír a pořádek v českých zemích.

kopt ( 3. května 2017 08:13 )

Na bezbranné chudáky ještě více bezohlednosti. Ani v nejhorším snu by mě nenapadlo, že se u nás budou okrádat nebožtíci, či pozůstalí. Staří mají vysoko do koryta, pokud si chtějí vymalovat, malinko upravit byt, aby mohli alespoň trošku čistě žít. Jít k lékaři je už taky luxus. Než předražené léky raději tam nechodit vůbec. To naši vyvolení neřeší, ač by měli. Jenom sliby před volbami, pak zase hlavu do písku.

Zobrazit celou diskusi