Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Experti skloňují konec světa. Volají po přípravě na planetární katastrofu

Autor: peb - 
26. září 2018
23:05

Je lidstvo připravené na následky některých extremnějších předpovědí toho, jak bude pokračovat ekologická krize? Na toto téma se rozhořela debata mezi experty, o které informovala agentura Bloomberg. A ve které se skloňuje i konec světa. 

Pokud se některé extrémnější scénáře dnešní ekokrize ukážou jako pravdivé, západní společnost bude muset této transformaci čelit, napsal na konci roku 2016 antropolog Jonathan Gosling. Od té doby se zhroutila energetická síť na Portoriku, požáry dosáhly až k polárnímu kruhu a velkou část Severní Karolíny zasáhly záplavy. Amerika také čelí už dva roky po sobě náporu rekordně ničivých hurikánů a požárů.

Někteří odborníci proto navrhují konkrétní opatření pro případ planetární katastrofy. Adaptace na tuto klimatickou změnu by měla spočívat ve výstavbě velkých mořských hrází, uchovávání pitné vody, přizpůsobení budov a pomoc lidem s vyřizováním pojištění na živelné katastrofy.  

Vláda USA zvažuje výstavbu osm kilometrů dlouhé hráze za 20 miliard dolarů, tedy téměř půl miliardy korun, která by měla chránit New York proti bouřkovým přívalům. Americký stát Louisiana chce zase utratit 50 miliard dolarů, aby zabránil potopení některých částí svého pobřeží.

Někteří experti jdou ale dál a volají po „hluboké adaptaci". Ta by podle Goslinga měla zahrnovat radikální odklon od uhlíků a vybudování protibouřkové infrastruktury. Ale také výstavbu vodovodní a komunikační sítě, která neselže v extrémních podmínkách. Gosling také navrhuje hledání cest, jak chránit opylující hmyz a tím i zásoby jídla.  

PavelSki ( 27. září 2018 08:46 )

za 20 miliard dolarů, tedy téměř půl miliardy korun --- Co se to přes noc na trzích stalo? Navíc naopak v Americe bacha na názvy milion, miliarda a bilion, mají to jinak, a otrockým překladem bude špatně. Raději bych psal 1x10 na šestou/devátou /dvanáctou.

vaber ( 27. září 2018 08:32 )

 přemnožený člověk zničil příznivé životní podmínky které byly na planetě,vymírají živočichové i rostliny ,planeta je přehřátá a pevniny stále sušší a to se bude dál zhoršovat až do naprostých extrémů ,vyschlo nejen Aralské jezero, s tím nemají Rusové nic společného ,vyschla i veliká subsaharská jezera ,stále sušší je Austrálie i Severní Amerika a nyní přišla na řadu Evropa. Evidentně stoupá i aktivita slunce a to by znamenalo že život na planetě bude zcela zničen. Astronomové nyní říkají že slunce je bílá hvězda a ne jak kdysi žlutá.

aIIahakbar ( 27. září 2018 06:45 )

Za všechno mohou USA a Čína, jako největší znečišťovatelé ovzduší a životního prostředí. A příroda jim to také nemilosrdně vrací.

Zobrazit celou diskusi