Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šlechtová: Číňané chtějí čínské nápisy v metru, Izraelci zábavu i mimo Prahu

Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. května 2016
20:05

Nejde o pokračování filmu Jak dostat tatínka do polepšovny, ale o záležitost, kterou ministryně Karla Šlechtová (ANO) coby „hlavní režisérka“ řešila o víkendu v Jeruzalémě. Tedy jak dostat Izraelce do Česka, co jim nabídnout a jaké mají izraelští turisté specifické potřeby. Ale nejen oni. Šlechtová zmínila i čínské turisty – ne náhodou, do Izraele totiž přiletěla rovnou z Pekingu. 

„Jetleg (pásmová nemoc, pozn. red.) na mě ještě nepřišel. Já předpokládám, že na mě přijde zítra na vládě, což bude o to ještě horší,“ říkala v neděli odpoledne ministryně Karla Šlechtová (ANO). A objednávala si další, již pátou, kávu, kterou zapíjela colou. S únavou po náročném leteckém cestování a časovém posunu bojovala i těmito prostředky.

Právě k cestování Izraelců do Česka, ale také Čechů opačným směrem poskytla Blesk.cz rozhovor přímo v Jeruzalémě. Tam vyrazila velká výprava Sobotkovy vlády a delegace čítající i s podnikateli devět desítek lidí. Blesk.cz byl u toho, včetně momentu, kdy Šlechtová podepsala jedno z řady memorand s izraelskými protějšky.

„Izraelská klientela je velmi náročná i na jednotlivá místa v ČR. Tu nezajímá jenom Praha, ti už si zvyklí na to, že opravdu objíždějí ČR,“ uvedla mimo jiné ministryně. Řeč se však nejprve stočila na ohlédnutí za Čínou, poté plynule přešla k Izraeli.

Video  Závěr česko-izraelských konzultací: Došlo k podpisu řady memorand. V oblasti obchodu, turismu i bezpečnosti.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Čínské nápisy v metru? „Až uvidíme ty miliony čínských turistů“

Paní ministryně, přiletěla jste do Jeruzaléma z Číny, kde jste mj. zahájila české dny. Jaké to bylo?

Ta cesta v Číně se domnívám, že byla velmi úspěšná, protože to nebylo jenom zahájení Czech Days, což bylo také velmi významné, ale samozřejmě se jednalo o to, že já jsem tam vystupovala na světové konferenci OSN – na světové organizaci pro cestovní ruch. A tam se domnívám, že jsme se naprosto neodmyslitelně zapsali jako Česká republika.

Co se týče čínských turistů, myslíte, že je ČR připravena na nápor čínských turistů? Objevily se spekulace, že některé české hotely připravené nejsou a mohou mít problémy, protože nemají nabídku přizpůsobenou čínské klientele.

Samozřejmě nechci, aby byla tato otázka zjednodušena na to, jestli hotely mají čínské nápisy. Samozřejmě po mě čínští představitelé chtějí, aby dokonce v metru měli čínské nápisy a všude možně jsme všechno měli čínsky. Tak na to se ČR opravdu musí připravit. Dva roky nám trvalo, než jsme zrušili ruské nápisy, teď chceme čínské. Víte, to chce čas, toto.

Pro nás zatím to číslo náporu čínských turistů není takové, abychom to učinili. Já jsem pro, aby se to stalo, ale až uvidíme opravdu ty miliony čínských turistů. Zatím jsme na 300 tisících. Nicméně mohu zde potvrdit jedno číslo – 300 tisíc za celý rok 2015. Za první čtvrtletí roku 2016 ve srovnání za první čtvrtletí roku 2015, máme o – už jenom za to čtvrtletí – máme asi 30 procent nárůst. Teď jsme na 80 tisících za první tři měsíce roku 2016, loni to bylo zhruba 40 nebo 50 tisíc. Což je opravdu významné číslo.

Tady touto cestou já jsem vlastně za šest dní objela čtyři provincie, navštívila jsem pět velkých měst včetně té konference a tam se domnívám, že jsme se zapsali velmi dobře. A vzhledem k tomu, že se teď v červnu otevírá další linka, a to ze Šanghaje do Prahy, nejenom z Pekingu, tak tam se domnívám, že to otevře dveře právě i podnikatelům.

Roste zároveň i počet izraelských turistů. Na co nalákat do Česka další Izraelce?

Ano, roste. Čínští turisté mají specifikum v tom, že oni vycestují jeden nebo dva dny Praha, jeden den Karlovy Vary a jeden den Český Krumlov a pak jedou třeba do Polska, do Francie nebo někam jinam. Izraelský turista, ten si koupí zájezd na 20 nebo 28 dní a stráví ho opravdu v České republice. Což pro nás se vyplatí v tuto chvíli mnohem více. Jsou to dvě různé skupiny. Čínské turisty je mým zájmem udržet v Čechách co nejdéle a chci udělat dohody s ostatními členskými státy, že přijedou do Prahy, našimi přímými linkami, pak je pošlu někam jinam, pak se mi vrátí do Prahy, ještě k tomu na letiště, a pak ať si odjedou samozřejmě do Číny. Tím pádem vyjdeme my i jim vstříc.

Izraelská klientela, ta je naopak velmi náročná i na jednotlivá místa v ČR. Tu nezajímá jenom Praha, ti už si zvykli na to, že opravdu objíždějí ČR, což je pro mě osobně a pro ministerstvo pro místní rozvoj velmi významné. Víte, já už nechci propagovat Prahu, Praha už má jméno, ta už je světová, ale naše regiony jako je jižní Morava, Vysočina, jižní Čechy, Ústecký kraj… To jsou kraje, které si opravdu zaslouží cestovní ruch maximálně podpořit.

Po čem konkrétně by mohli „jít“ izraelští turisté?

Izraelci mají zájem i židovské památky v ČR a tam musím říci, že jich máme opravdu velké množství, a to v celé naší zemi. Takže my pro ně máme speciální balíčky právě po židovských památkách, MMR i CzechTourism. A tady musím říct, že je o to velký zájem právě ze strany izraelských cestovek. A já i dnes svému protějšku říkala již několikrát, se chystám počátkem příštího roku udělat delegaci cestovek a byznysu do Izraele, objet trochu i Izrael a samozřejmě nalákat je a udělat business to business mezi právě cestovními kancelářemi. Ono se to děje, ale dosud to nebylo podpořeno na ministerské úrovni.

Já sama jsem se před půl rokem dozvěděla, že MMR dosud nikdy neuzavřelo žádné memorandum s Izraelem. Což je opravdu k údivu, protože Izraelci jsou jedním z těch prvních pěti turistů, kteří k nám jezdí.

Video  Zeď nářků v Jeruzalémě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Šlechtová: Češi neví, že Betlém je na palestinském území

Na Twitteru jste před časem uvedla: „Izrael je krásná země a je důležité, aby se zde čeští turisté cítili bezpečně.“ Což je problém obrácený, jak dostat české turisty do Izraele, jak překonat jejich strach z nebezpečí?

Víte, to bezpečí je na prvním místě a musím říci, že zatím se nám nedostává to, že by se čeští turisté tolik vyptávali na bezpečí v Izraeli, protože každý počítá, že zrovna v této zemi je to bezpečí na opravdu vysoké úrovni. A ono je. Samozřejmě to, co se děje mezi Palestinci a Izraelci, to, co my vidíme v médiích, samozřejmě není na denním pořádku, že by se tady mezi sebou zabíjeli. Jsou to kauzy, které vznikají, ale není to tak, že se tady tisíc lidí zabíjí během jednoho roku.

Čeští turisté nejvíce navštěvují Jeruzalém. samozřejmě je také zajímá hodně Tel Aviv (na pobřeží Středozemního moře – pozn. red.), protože to už je takové mezinárodní město, je to živé město a přináší i něco jiného než Svatou zemi jako Jeruzalém. Čili co se týká bezpečí, já tady zatím osobně nevidím nějaký důvod, aby naši turisté byli znepokojeni. Nicméně samozřejmě jakékoli další informace, které budeme mít, my okamžitě zveřejňujeme. Ale u Izraele se domnívám, že to opravdu nehrozí.

Vy jste v Jeruzalémě byla i v říjnu 2015, jednala jste se zdejším ministrem a zároveň i s palestinskou ministryní v Betlému, tedy s oběma stranami konfliktu. Jak vy vnímáte postoj Palestinců v turistice? Strach Čechů jezdit do Palestiny bude asi ještě větší.

Já k tomu musím říci jednu věc, což je možná i chyba MMR nebo CzechTourism. Mnoho Čechů neví, že Betlém leží na území Palestiny. Mnoho Čechů se domnívá, že samozřejmě je v Izraeli a že je součástí Jeruzaléma. Ale Betlém leží na území Palestiny (autonomní území v Izraeli – pozn. red.). ČR samozřejmě uznává Izrael jako suverénní stát, nicméně v rámci diplomatických vztahů jak ministerstvo zahraničních věcí, tak i my, jednáme s oběma stranami. Já jsem byla první ministr kromě ministra zahraničí, který vůbec do Palestiny jel na oficiální návštěvu. Musím říci, že jsme se tam také dobře zapsali. Palestinská ministryně, můj protějšek, přijela na náš Holiday World, festival, který MMR a CzechTourism pořádá v únoru každým rokem.

V každém případě je třeba větší informovanost, a to i z naší strany. Existuje spousta izraelských cestovek, které převážejí české turisty jenom na kouknutí do Betléma přes jejich hranice mezi Izraelí a Palestinou. A následně, během jednoho dne, ještě zpátky.

Zastavme se ještě u jednání s izraelskou stranou. S čím jste na ně šla a co očekávala?

Za prvé: ministr cestovního ruchu na izraelské straně, se kterým jsem se poprvé setkala v říjnu 2015, tak nějakým zvláštním způsobem v podstatě jsem mu řekla, jestli chceme pokračovat na vysoké úrovni, pojďme podepsat memorandum. On z toho byl zcela překvapen, takže spíš ta aktivita je především z mé strany. Samozřejmě i kvůli investicím v oblasti cestovního ruchu, ono to není jen o tom, že lidé jezdí přes hranice, cestovní ruch není jen o tom, že lidé chodí po horách nebo se jezdí podívat do Jeruzaléma.

Já jsem spíš trošku „donutila“ podívat se izraelskou stranu na cestovní ruch na té naší úrovni. Uzavíráme memorandum, které jsme navrhli jako MMR, které se týká spolupráce v oblasti cestovního ruchu jako takové – turistů, ale zároveň i investic. Jednou z aktivit, které jsem navrhla v memorandu, je právě to, že já sem povezu právě českou delegaci s cestovními kancelářemi, izraelská strana nás přijme a následně to bude recipročně organizováno i v ČR. Co od toho očekávám? Samozřejmě zvýšení počtu turistů, ale také zájmu českých cestovních kanceláří o Izrael a aby naše české CK nabídly balíčky těm izraelským pro konkrétní turisty, protože Izraelci k nám jezdí za lázeňstvím a po těch židovských památkách.

milelaw ( 23. května 2016 23:44 )

 Jet lag ne "Jetleg" ...

mirkli ( 23. května 2016 22:07 )

Paní Šlechtová, myslím že takovou zhovadilost číňani nevymysleli, po žádném státě toto nechtějí. Houpat jak houpat, ale houpat dokola to ne! O co Vám jde?!?!?!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa