Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Vládu čeká boj o pohřby potracených plodů. Lidovce tepe i Němečkův resort

Autor: Václav Lang - 
23. května 2016
05:25

Ostrá debata nejspíš zaměstná ministry na pondělním zasedání vlády. Kabinet má totiž řešit lidovecký návrh, který umožňuje pohřbívání potracených plodů. Část ministerstev ale v připomínkách zkritizovala, že se předkladatelé de facto „vlamují do otevřených dveří“, když na stole už leží komplexní novela z dílny ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (za ANO). Resort zdravotnictví rovnou uvedl, že návrh obsahuje řadu nepřesností a chybných závěrů. 

Lidovci upozorňují na to, že potracené plody a mrtvě narozené děti považuje stávající právní úprava nikoli za ostatky, ale biologický odpad. Vicepremiér Pavel Bělobrádek proto se svými kolegy z vedení strany předložil novelu, která má umožnit i tyto pohřbívat. Přitom ministerstvo pro místní rozvoj už několik měsíců představuje svou vlastní komplexní novelu, která má podle slov ministryně Šlechtové po 15 letech přinést zásadní změny do pohřebnictví.

Také proto část ministerstev v připomínkovém řízení navrhla zákon zamítnout. „Nepovažujeme za vhodné, aby byl nyní přijímán návrh zákona, jenž dílčím způsobem upravuje problematiku, která je komplexněji upravena v návrhu zákona připraveném ministerstvem pro místní rozvoj,“ vyjádřil se například ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO).

Ministryně Karla Šlechtová s miniaturou rakve Ministryně Karla Šlechtová s miniaturou rakve | Blesk - Ladislav Křivan

Obdobně hovoří také například ministerstvo vnitra. Ministryně Šlechtová dokonce nedávno řekla, že jde o podpásovku lidovců. „Mám tomu rozumět tak, že KDU-ČSL chce, aby po 15 letech nezájmu měl náš stát několik novel v jednom roce? Blahopřeji této straně za uvážlivost a též za informování aspoň ze slušnosti mé osoby. Stává se to tak trochu zvykem, že si každý již dělá, co chce. Bohužel to zase dopadne jen na občany,“ uvedla. Lidovci se ale brání, že tak reagovali na nečinnost jejího resortu.

Velké výhrady proti návrhu vzneslo ministerstvo zdravotnictví, podle kterého lidovecký návrh obsahuje řadu nepřesností a chybných závěrů. Mimo jiné zpochybňuje argument předkladatelů, že mrtvě narozené dítě není zahrnuto mezi lidské pozůstatky a že je jeho zahrnutí do odpadu v České republice běžnou praxí.

Úprava plodů?

„Toto tvrzení a další jemu obdobná navozují dojem, že v České republice nelze pohřbít těla dětí mrtvě narozených nebo dětí, které krátce po porodu zemřely, neboť tomu brání právní úprava. Takové závěry však svědčí o tom, že předkladatelé zákona nedisponují příslušnými znalostmi právní úpravy a používají účelová tvrzení,“ tvrdí ministerstvo zdravotnictví, podle kterého spadá do definice lidských ostatků i tělo živě narozeného dítěte, které krátce po porodu zemře, nebo tělo mrtvě narozeného dítěte.

Kritizuje také ustanovení, podle něhož by se na potracené plody vztahovalo posmrtné upravování: „Úpravou jiných lidských pozůstatků by tak bylo zejména jejich umývání, holení, stříhání, kosmetické úpravy, oblečení do šatů nebo rubáše. Což je ve vztahu k plodu po potratu, zejména k biologickým zbytkům po potratu, neproveditelné. Takto věcně nepromyšlených zásahů do zákona je více.“

Mezi vládními členy našel lidovecký zákon zastání pouze u ministerstev zemědělství a kultury, které vedou lidovečtí ministři. „Poslanecký návrh může rychle vyřešit nedostatek, kterým zákon o pohřebnictví trpí, a pomoci tak rodičům mrtvě narozených dětí,“ zastal se předlohy například ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

ridic ( 23. května 2016 08:18 )

Co si jeste ti falesnici vymysli. Meli by se drzet slov jejich nejvyssiho, soucasnezho papeze, ktery ma naprosto jine názory. Maji se omluvit za sexualni zneuzivani deti, nemaji se snazit nabyt co nejvetsiho majetku, neni dobre potlacovat normalni lidsky pud, atd.,atd. Je toho vic, sem by se to neveslo, ale urcite s jeho nahory nesouhlai Duka, Halik apod., kterym jde pouze o ziskani co nejvetsiho majetku a vlivu poroucet. Clovek muze verit, ale neni dobre byt fanatik a myslet si, ze pouze nazor Duku apod., je jediny spravny. Dovede si nekdo predstavit, ze by na polich, ktere flaternici ziskaji bude makat Duka, Halik nebo dalsi, to si dovede predstavit malokdo. Doufam, ze vlada bude mit dost rozumu, aby to pohrbivani potratu radikalne zamitla.

dumik ( 23. května 2016 07:26 )

to by musel být blázen, by toužil uspořádat pohřeb potracenému plodu

pavel215_klafunda ( 23. května 2016 07:18 )

Pořád řvou a já sám znám alespoň tři pámbíčkářky, které se nechaly vyškrábnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa