Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pohřebníci kontra Šlechtová: Ohradili se proti „destrukci“ pohřební služby

Autor: ČTK, simao - 
14. září 2016
15:55

Soukromé pohřební služby mají výhrady k navrhovaným úpravám zákona o pohřebnictví, které vyšly z dílny ministerstva pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO). Nesouhlasí například s povinným zřízením místností pro úpravu a kontrolu zesnulých pozůstalými a požadují zachovat povinnost provozovatelů mít k dispozici minimálně dvě pohřební vozidla.

Účastníci celostátního shromáždění pohřebníků, které se uskutečnilo na Praze 10, „odmítají snahu destruovat zejména provozování pohřební služby, jak je již nyní vymezeno zákonem; novela nepřináší zlepšení a zkvalitnění, ale přináší pouze nihilistické prvky, které odporují jak Ústavnímu pořádku, tak i zákonům ČR“.

Změny zákona budou podle nich také koncentrovat moc u ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které vede Karla Šlechtová (ANO).

Za navrhovanou úpravou zákona o pohřebnictví si MMR nadále stojí. „Bohužel mnohé pohřební služby mají tak špatnou pověst, že tato regulace je zcela nezbytná,“ sdělila dnes ČTK mluvčí resortu Veronika Vároši.

V Česku je na 600 soukromých pohřebních služeb

Výtky pohřebníků jsou součástí memoranda, které ke schůzce vydali. Novelu zákona o pohřebnictví má nyní na stole Legislativní rada vlády. „Předložený návrh novely je účelový a oboru pohřebnictví nepřinese očekávané přínosy,“ píše se také v memorandu.

Pohřebníci mimo zmíněných výtek také odmítají pohřbívání bez rakví do hrobů či hrobek, u kterých trvají na používání tvrdých dřev a zinkové vložky podle nynější právní úpravy. V memorandu konkrétně uvádí, že „odmítají povolit komukoliv a kdekoliv v ČR pohřbívání bez rakví do hrobů či hrobek, do kterých trvají na používání tvrdých dřev a zinkové vložky podle stávající právní úpravy“.

Chtějí také aby ministerstvo pro místní rozvoj, které novelu připravilo, dalo kontrolní pravomoci v prvním stupni místním orgánům státní správy, jako jsou živnostenské úřady, hygienická služba a Česká obchodní inspekce. „Požadují minimálně zachovat povinnost provozovatele pohřební služby mít k dispozici minimálně 2 pohřební vozidla,“ stojí také v memorandu.

V návrhu od MMR se podle pohřebníků objevuje nesprávná právní terminologie. Podle novely, která by měla platit od příštího roku, zájemci o podnikání v pohřebnictví budou muset složit zkoušku a mít povinnou praxi v oboru.

V Česku působí zhruba 600 soukromých pohřebních služeb. Z 27 krematorií jsou tři soukromá, a to v Táboře, Šumperku a Židlochovicích u Brna.

Návrh chce rovněž zakázat používání nejlevnějších papírových rakví, nově by měly být minimálně pětivrstvé. Změna by se měla týkat také pohřbívání mrtvě narozených dětí do 500 gramů, které byly dosud považovány za odpad, ale nově je rodiče budou moci nechat pohřbít.

Novela počítá se zavedením povinného registru pohřebních vozidel a kontrolou ceny za kilometr převozu. MMR by se také mělo stát nejvyšším kontrolním orgánem v oboru a na každém krajském úřadě by mělo vzniknout minimálně jedno pracovní místo pro pohřebnictví.

Hops_aliva ( 14. září 2016 18:00 )

Ty už jsi měl jednou pohřeb?

nezadat1 ( 14. září 2016 17:14 )

Kdo poznal jejich praktiky,tak ví,že většina je pěknej ksindl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa