Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ženy možná získají právo pochovat potracený plod. Zatím končí ve spalovně

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Daniela Soukalová, Eva Fraňková - 
20. července 2015
17:50

Pokud žena potratí do 22. týdne těhotenství, nemá právo pohřbít své dítě. V očích zákona se totiž jedná o plod. Jejich pozůstatky tak končí v nemocničních spalovnách, kde je zpopelňují společně s ostatním patologicko-anatomickým odpadem. Změnu by ale mohla přinést novela zákona o pohřebnictví.

O hranici pro spalování plodů rozhodují zákonodárci. „Někam se ta hranice dát musí. Celých devět měsíců těhotenství je průběh přeměny, a kam tu hranici dáte, to nemá nic společného s dítětem, to nemá nic společného s nějakým božím nařízením, je to prostě rozhodnutí, které učiní zákonodárci,“ vysvětlil pro Blesk.cz gynekolog Radim Uzel.

Podle něj se rozhodně ve 22. týdnu nestane nic, co by se nedělo už dříve. Hranice je umělá. Plod v tomto období má sice vyvinuté orgány, ale ne tak, aby mohl přežít. Dále má obočí a řasy. Dokonce duhovka dostává své zabarvení. Měří kolem 20 centimetrů a váží zhruba 350 gramů. Tyto plody teď končí společně s anatomicko-patologickým odpadem ve spalovnách.

Skupina odborníků chystá změnu

„Problematika pohřbívání mrtvě narozených dětí při zachování piety a důstojnosti je citlivé téma a zaslouží si pozornost. Bude proto zařazena mezi osm tezí novely zákona o pohřebnictví,“ uvádí ministerstvo pro místní rozvoj, které novelu navrhuje. Vznikla kvůli tomu i speciální pracovní skupina složená z odborníků. Novela by měla obsahovat variantní řešení, z nichž jedna stanoví právo pohřbít i plod po potratu.

„Náš návrh novely bude také respektovat ochranu mrtvě narozených dětí. Návrh vychází z mnohých debat a podnětů a nadále o něm diskutujeme. Jde o velmi citlivé téma, které není uzavřeno,“ uvedla pro ECHO24.cz ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

Psycholožka je pro pohřbívání i nejmenších plodů

Podle psycholožky Elišky Bachové by to mělo ženám pomoci překonat toto psychicky náročné období. „Já bych nechala každou ženu rozhodnout o svém plodu, byť by byl úplně maličký a chtěla si ho pohřbít doma pod nějakým stromem,“ uvedla pro Studio Blesk. Například křesťané považují za začátek života už zplození, a tak tuto novelu uvítají.

Video  Pohřeb nenarozeného miminka: Není před 22. týdnem brzy?  - Eva Fraňková, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Je to jako pohřbívat amputovanou nohu, oponuje sexuolog

Sexuolog Uzel je ale opačného názoru. „To už je poněkud extrém, podobně jako když jsme amputovali nohu muži a ten ji chtěl pohřbít, protože je to jeho součást,“ upřesňuje. „Každý člověk na to může mít svůj vlastní názor a vítězí většinou ten názor, který má většinu v parlamentě,“ uzavřel Uzel.

Na konci září by měla ministerská pracovní skupina návrh změny zákona o pohřebnictví a zákona o zdravotních službách v problematice pohřbívání mrtvě narozených dětí projednat. Během října by pak měl být zveřejněn na stránkách ministerstva.