Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec šidícím taxikářům v Praze? Ťok chystá novelu, která jim „zatne tipec“

Autor: tmp - 
6. dubna 2016
06:14

Rezort Dana Ťoka (za ANO) připravuje novelu zákona o dopravě, která má konečně zatočit s nepoctivými taxikáři, kteří okrádají zejména turisty v Praze. Detaily novely ministerstvo dopravy zatím rozebírat nechce, o jejím znění ale podle zjištění Blesk.cz intenzivně jedná s hlavním městem.

Skupinka čtyř turistů se minulý týden chtěla podívat na pražské Hradčanské náměstí a rozhodla se, že se z Legerovy ulice nechají převést taxíkem. Řidič (39) jim pak vystavil účtenku na 43 korun, inkasoval ale skoro desetkrát tolik. Řekl si o 400 korun. To ale netušil, že ho za pár okamžiků budou kontrolovat strážníci specializované skupiny Taxi. Ti zjistili, že měl na taxametru desetinnou čárku přelepenou černou lepenkou.

Řidič si cizincům po skončení jízdy řekl o 400 korun, které mu zaplatili. Řidič se pak hlídce přiznal, že jízdu účtoval na tzv. „desetinnou čárku“, a poté dodal, že v Praze je to naprosto běžná praxe,“ řekla tisková mluvčí městské policie Irena Seifertová.

Příběh zrovna skončil dobře, taxikář „ukradenou“ částku turistům dobrovolně vrátil, ale podle zjištění magistrátních kontrolorů až 30 procent cestujících takové štěstí nemá.

Ani 1500 kontrol magistrátu nestačí

Přestože pracovníci magistrátu vykonají ročně až 1500 kontrol, nestačí to. Taxikáři šidí dál. Magistrát si stěžuje na to, že nemá žádný nástroj, jakým by mohl nepoctivým taxikářům okamžitě zamezit v dalším podnikání. Podle dřívějšího znění zákona mohl alespoň odebrat na místě průkaz řidiče. Novela zákona to ale od roku 2013 neumožňuje.

Ministerstvu dopravy se totiž nejevilo jako potřebné v novele řešit zadržování průkazů, jelikož se kompletně změnilo jejich pojetí. „Nejsou již pro dopravce, ale přímo pro řidiče. S ohledem na to, že se podmínky pro taxikáře tehdy zpřísnily vymezením spolehlivosti řidičů a zavedením nových sankcí řidičů, zadržování průkazů do tohoto nezapadalo,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Vše by ale měla změnit nová novela o silniční dopravě.

„Jelikož chceme pomoci hlavnímu městu Praze, bude novela zřejmě obsahovat i určité úpravy týkající se taxislužby. Tyto úpravy ale musí být vyvážené a legislativně v pořádku,“ řekl Neřold. Novelu by ministerstvo mělo předložit vládě zhruba v polovině roku. „V tuto chvíli jednáme s Prahou nejen o dalším zpřísnění spolehlivosti řidičů, ale i o možnostech odebírání průkazů,“ dodal mluvčí.

Takhle pražští taxikáři v únoru protestovali proti vedení radnice a maximálním cenám za jízdné:

e.44 ( 6. dubna 2016 15:02 )

To si děláš srandu, ne? Na štaflu stáli v Praze taxikáři leda v centru nebo u nádraží a tak. Jinde nula, nula, prd. Se zavoláním byl taky problém. Přes den čekání běžně kolem půl hodiny, jednou mi holky málem nestihly odjezd na tábor, když mi kleklo auto a ta slepice na dispu mi nebyla schopná poslat auto rychlejc ani za příplatek. A večer a v noci? Mobily nebyly, většina tel. budek rozflákaná, když si člověk nechal zavolat taxi z podniku v kterém seděl, moh se spolehnout na to, že buď přijede kámoš pana vedoucího, kterej vůbec taxikářem není a že přijede nejdřív za hodinu, aby člověk v podniku při čekání ještě něco utratil, nebo že přijede kámoš pana vedoucího kterej vůbec taxikářem není, kupodivu přijede skoro hned, ale pak tě podle stupně společenské unavenosti, volajícím nahlášené, pěkně voškube.

jiznicechy ( 6. dubna 2016 09:59 )

Představte si, že už tehdy měla Pražská taxislužba telefon, tam jste z telefonního přístroje zavolal a ona Vám poslala vůz, který měla nejblíže. Fungovalo to úplně bez problémů, jako teď. Jinak stáli taxikáři na štaflech. Možná, že jste taxík scháněl v lese nebo na poli.

moiaza ( 6. dubna 2016 09:37 )

Tito grázlové vyškolení stádem modrých loupeživých strak si najdou vždy cestičku, jak turisty natáhnout. Ťok je na ně příliš krátký. Co udělali proti Rittigovi Vondrovi, Bémovi a dalším modrým mafiánům? Vůbec nic. Zloději, podvodníci a tuneláři jsou dokonale vyškolení Topolánky, Nečasy, Dalíky a pod. Ti jim dali dokonalu školu.

bizon_pepa ( 6. dubna 2016 08:41 )

Takže jak dopadne další Ťukova novela? Vyhlasí, že taxikáři budou dostávat pokutu 5 mio. Všechny jeho novely jsou jako z jednoho vejce. Jen výše pokuty je odlišuje. Stejně jako Šlechtová.

tgbg ( 6. dubna 2016 08:23 )

Aspoň, že taxíky jezdí. Za komunistů sehnat taxíka? Nemožné!

Zobrazit celou diskusi