Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ušetřené“ značky, pomačkané plechy? Kruháky řidiče zaskočí předností zprava

Nově nemusí být u kruhových objezdů značky upravující přednost. V takovém případě má však přednost vozidlo přijíždějící zprava.
Nově nemusí být u kruhových objezdů značky upravující přednost. V takovém případě má však přednost vozidlo přijíždějící zprava.  (Autor: Profimedia/Blesk - Aneta Schürgerová)
Autor: kle - 
23. března 2016
20:01

Velmi nebezpečný zmatek může způsobit nová legislativa týkající se kruhových objezdů. Od letošního ledna sice nadále platí, že přednost dávají ti, kteří ke křižovatce přijíždí, každá obec se však nově může rozhodnout opačně. Tedy že na „jejich“ kruhovém objezdu bude platit přednost pravé ruky. Stačí k tomu neumístit před křižovatku značky „dej přednost v jízdě“.

Od letošního ledna se mohou obce rozhodnout, zda budou mít na „jejich“ kruhových objezdech přednost řidiči na kruhovém objezdu, jak je běžné, nebo zda budou mít přednost ti, kteří ke křižovatce přijíždí. Platilo by tak pravidlo pravé ruky.  Může za to vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádí zákon o provozu na pozemních komunikacích.

Rozhodují další značky

K pochopení aktuální situace je nutné vrátit se do poloviny roku 2006. Do té doby měla vždy přednost auta jedoucí po kruhovém objezdu před těmi, co na něj přijíždí. Pokud by tomu bylo naopak, kruhový objezd by se při vyšší intenzitě provozu velmi rychle zahltil.

V polovině roku 2006 však začala na kruhových objezdech automaticky platit přednost zprava. Fakticky se však nic nezměnilo. Značka „Kruhový objezd” totiž musela být vždy současně doprovázena značkou upravující přednost. Kruhový objezd tak nebylo možné označit pouze modro-bílou kulatou značkou. A tato povinnost s platností nové vyhlášky zanikla.

Nově tak auta jedoucí po kruhovém objezdu nemusí mít automaticky přednost a řidiči musí bedlivě sledovat, jakými značkami je přednost na objezdech upravena.

Obce získaly pravomoc

Podle ministerstva dopravy nejde o žádnou revoluci. „Řidiči se stejně jako dosud musí řídit dopravním značením a to jim na všech vybudovaných kruhových objezdech říká, že dává přednost ten, kdo ke kruhu přijíždí. Objezdy jsou vybaveny příkazovými značkami Stůj nebo Dej přednost v jízdě,“ sdělil pro Blesk.cz Tomáš Neřold, tiskový mluvčí resortu dopravy.

Podle mluvčího nová vyhláška dává větší rozhodovací pravomoc jednotlivým obcím. „I nadále bude na kruhových objezdech umísťována značka Stůj nebo Dej přednost v jízdě. Jen ve výjimečných případech, například v místech, kde bude velmi malá intenzita provozu, budou mít obce možnost ponechat pravidlo pravé ruky a neumísťovat zbytečně čtyři značky Dej přednost v jízdě,“ dodal.

Podívejte se na „bílý balet“ v Prostějově:
Video Kruhový objezd v Prostějově se stal pastí na mnoho řidičů. Další z nich takto zachytil „bílý balet“. - Youtube/Václav Stávek
Video se připravuje ...

petcim ( 24. března 2016 10:52 )

proč nechat věci tak, jak jsou, když nám to můžou nějak zašmodrchat.... ten, kdo tohle vymyslel je idiot.....

janinax ( 24. března 2016 10:39 )

Ono těch nehod je málo že,který blb tohle vymyslel nakopat ho do prd....To bude ucpaných kruháčů,víc než je,to bude bouraček

salto ( 24. března 2016 09:03 )

Obdobný kruhák byl (nebo ještě je) v HB, takže to až tak žhavá novinka není. Bude sranda, potečou nervy, pojišťovny zvýší pojistné...

Baron_von_Prasil ( 24. března 2016 01:04 )

Toto pravidlo umožňuje vyhláška ministerstva dopravy a podepsán pod ní je ministr (Ing. Dan Ťok). Bezpečnost na křižovatce padá s tím, když jeden účastník se nesprávně domnívá, že přednost má on (a nemá ji). Pokud z této příčiny dojde ke smrtelné nehodě (nebo "jen" k vážnému zranění a k trvalým následkům), pak nebude problém úředně určit viníka. Problém bude usmrcenému vrátit život... Nepochybuji, že pan Ing. Ťok je člověk čestný a moudrý. S výjimkou v tomto, kde ho mám za velmi nebezpečného Blba. Ne-li vraha.

pjotri ( 23. března 2016 22:36 )

 Sranda nastane, az po kruhaci pojede Rakusak, nebo Nemec, kterezto narodnosti maji na kruhaci prednost. Doporucuju vjizdet na kruhac JEN s dokonalou znalosti nemciny, aby jim bylo mozno vysvetlit, proc to do vas nemel zleva nakourit a proc vam mel dat prednost...

Zobrazit celou diskusi