Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruská loutka, pochyby o volbách: Finální bitva Trump vs. Clintonová, kdo uspěl?

Autor: Alexandr Božilov - 
20. října 2016
07:30

Také třetí a zároveň poslední debatu prezidentských kandidátů provázely vzájemné útoky a obviňování. Na přetřes se opět dostala Trumpova aféra s nevhodným chováním k ženám či zmizelé e-maily Clintonové. Největší šok ale přišel v závěru, kdy Trump, který na otázku, jestli by uznal svoji případnou porážku, odpověděl, že ještě neví.

Řeknu to, až to přijde. Zatím vás ponechám v napětí, zda výsledky voleb přijmu.“ Touto odpovědí se Trump postaral o nejkontroverznější moment celé debaty. Clintonová označila Trumpův přístup za „děsivý“ a prohlásila, že republikán obviňuje z manipulace všechny, kteří mu v něčem nevyhoví.

Začátek debaty se při tom nesl v pozvolnějším duchu, než tomu bylo v předchozích dvou. Zřejmě to bylo dané tím, že se první téma týkalo jmenování nejvyšších soudců. Trump i Clintonová se shodli v tom, že by soudci měli ctít druhý dodatek americké ústavy, který se týká držení zbraní. Clintonová zdůrazňovala, že je potřeba regulace pro držení zbraní, aby se zabránilo tomu, že ročně přijde v USA o život 33 tisíc lidí v důsledku použití zbraně.

První větší rozepře tak přišla během diskuze o potratech. Zatímco Trump by jmenoval soudce, kteří se staví proti potratům, Clintonová by nechtěla pravidla potratů zpřísnit.

Migrace a ruské ovlivňování voleb

Zcela protichůdné názory přineslo téma migrace. Trump zopakoval, že chce postavit zeď podél celé hranice s Mexikem. Ta by měla zabránit nejen vstupu ilegálních migrantů, ale také přílivu drog. Republikánský kandidát také nařkl Clintonovou, že chce otevřít hranice a všem ilegálním migrantům na území USA udělit amnestii.

Jak Američané vybírají prezidenta? Podívejte se na ilustraci:

Video  Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta  - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Demokratická kandidátka kontrovala tím, že rozhodně nechce deportovat všechny lidi bez platných dokumentů, protože by tím rozdělila spoustu rodin a ohradila se proti návrhu postavit zeď po celé délce americko-mexické hranice. Clintonová také uvedla, že má v plánu zavést reformu, která má zlepšit problém s nelegálními přistěhovalci.

Ani Clintonová se nebála útočit. Obvinila Rusko z ovlivňování voleb. Podle Trumpa o tom neexistuje důkaz, pokud by tomu tak ale bylo, tak vměšování Moskvy i dalších zemí odsuzuje. Dále prohlásil, že Putin Clintonovou nerespektuje, protože je chytřejší. Clintonová kontrovala tím, že Kreml podporuje Trumpa, protože je to jenom loutka.

Třetí prezidentská debata Třetí prezidentská debata | ČTK

Zcela odlišný pohled na fungování ekonomiky

Plány obou kandidátů se také výrazně lišily v pohledu na ekonomiku. Clintonová řekla, že se chce zaměřit na růst střední třídy a naopak více daňově zatížit bohaté lidi a velké korporace. Tím by se podle ní našly prostředky pro investice například do menších podniků a vzdělávacího systému.

Trump by plošně snížil daně, čímž by se podle něj vytvořilo obrovské množství nových pracovních míst. Podle Trumpa je také nutné vypovědět současné obchodní smlouvy, které jsou prý „katastrofální“, a nahradit je lepšími. V žaludku Trumpovi leží především NAFTA (Severoamerická zóna volného obchodu), kterou v průběhu debaty kritizoval hned několikrát.

Praní špinavého prádla

Na přetřes opět přišla i Trumpova aféra s nevhodným chováním vůči ženám. Trump zopakoval, že nikdo nemá větší úctu k ženám než on. Výpovědi žen o údajném sexuálním obtěžování, které v minulém týdnu přinesla některá média, označil za lži a produkty kampaně Clintonové. Zároveň Clintonovou obvinil z toho, že lidé z její kampaně platili výtržníkům, aby provokovali potyčky na jeho mítincích. Závěrem stočil řeč na skandál Clintonové ohledně ztracených e-mailů.

Clintonová reagovala prohlášením, že když někdo Trumpa zatlačí do kouta, tak kolem sebe začne kopat. Zdůraznila, že se žádné ženě neomluvil. Zmínila také to, že během své kampaně Trump útočil také na postiženého reportéra, muslimskou rodinu padlého amerického vojáka či federálního soudce, který je hispánského původu. Podle ní je to nebezpečná rétorika, která rozděluje zemi, a proto by Trump neměl být prezident.

Nasazení americké armády proti ISIS?

Velké vášně vyvolala debata o zahraniční politice, přesněji řečeno o roli USA v současném boji proti Islámskému státu. Na otázku moderátora, zda by se měli američtí vojáci vrátit zpět do Iráku, odpověděla Clintonová negativně. Podle ní je irácká armáda dobře připravena a Mosul získá zpět.

Trump se znovu postavil proti americké invazi do Iráku. Když už tam ale američtí vojáci byli, neměli podle Trumpa odcházet, protože v jejich přítomnosti by prý Islámský stát Mosul nedobyl. Vinu za současnou situaci v Iráku dává Trump Clintonové.

Rozpory panovaly také ohledně syrského města Aleppo. Trump se vyjádřil, že Aleppo už „padlo“. Za katastrofální situaci ve městě prý nese vinu Clintonová, protože bojovala proti syrskému prezidentovi Asadovi, který ji „přelstil“.

Clintonová prohlásila, že chce nad oblastí Aleppa prosadit bezletovou zónu. Jedině ta prý zachrání tisíce životů a urychlí konec konfliktu.

Kdo zvítězil?

Vítězem poslední debaty je podle průzkumu agentury YouGov Hillary Clintonová. Za vítězku ji označilo 49 procent respondentů. Trump získal podporu 39 procent oslovených a zbývajících 12 procent považuje klání za remízu.

radas1984 ( 31. října 2016 16:47 )

Jsem pro Trumpa, kdo se přidá k nám na www.palecprotrumpa.cz

snehulak ( 20. října 2016 20:31 )

Tak jste mne i moje kamarády ukecali, letos nebudeme volit žádného amerického prezidenta, ostatně jako vždycky.

zada ( 20. října 2016 14:00 )

Clintnová dělá ženám ostudu. To je po česku "hysterka" a "divadlení umělkyně". Ale pdole jejich řečí i velmi záludná a zlá osoba. Když ji zvolá, chlapem u amíků bych být nechtěl!!!!!! Amíci mužského rodu buďte ostražití, tahle baba vás požene do války s Rusekm , a víte jak němec skončil!!!!!

ivoadler ( 20. října 2016 13:23 )

Zarazilo mně, že u toho článku není povolená diskuse. Že se musí imigranti přizpůsobovat zemi, ve které žijí, pokládám za samozřejmé. Potíž je v tom, že většina se přizpůsobovat nechce. Mají přece svůj hodnotový systém a přizpůsobit se musíme my, domorodci. Tady je kořen potíží. Charakteristické taky je, že její rodina si u nás otevřela hospodu s afghánským jídelníčkem. Žádní doktoři ani inženýři, o soustružníkách ani nemluvě.

stacho ( 20. října 2016 11:00 )

Kde najdeš největší lidský plevel ?? Přece v politice celého světa...

Zobrazit celou diskusi