Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Další skandál kolem Clintonové. „Nevládka“ viní soupeřku Trumpa z korupce

Autor: mb - 
11. srpna 2016
19:05

Hillary Clintonová (68), demokratická kandidátka na post prezidenta USA, čelí dalšímu skandálu. Tentokráte kvůli korupci. Přitom jen před pár dny ji zažalovali rodiče padlých Američanů v Libyi pro pomluvu. Političku také vyšetřovala FBI v takzvané e-mailové kauze, ale obviněna nakonec nebyla. Clintonovou tak v poslední době sužuje jeden skandál za druhým.

Clintonová se ocitla uprostřed korupčního skandálu kvůli listinám, které zveřejnila nevládní konzervativní organizace Judicial Watchdog. Mezi dokumenty je 296 doposud nezveřejněných stránek korespondence ministerstva zahraničí USA a 44 e-mailů Clintonové. Data získalo hnutí díky zákonu o svobodném přístupu k informacím.

„Není divu, že Hillary Clintonová a Huma Abedin (její poradkyně, pozn. red.) schovali e-maily před Američany, soudem a kongresem. Dokazují, že nadace Clintonových, jejich dárci a spolupracovníci kooperovali s Hillary Clintonovou, což může být vnímáno jako potencionální narušení zákona,“ stojí v prohlášení organizace Judicial Watchdog, jejímž mottem je „Nikdo nestojí nad zákonem“.

Malá domů o Clintonových

K porušení zákona mělo dojít tím, že Clintonová při převzetí funkce ministryně zahraničí slíbila, že se „nebude osobně a podstatně podílet na aktivitách zahrnujících nadaci Clinton Global Initiative“, ale následně poskytovala protislužby v případě, že dárci přispěli nadaci Clintonových.

Podle zveřejněných e-mailů získali dárci, kteří přispěli na nadaci Clintonových, „jisté výhody“ v kontaktu s ministerstvem zahraničí. Jako příklad uvádějí americká média nigerijsko-libanonského podnikatele Gilberta Chagouryho (70), jehož jmění se odhaduje na 4,2 miliardy dolarů (zhruba 102 miliard korun).

Podnikatel přispěl nadaci Clintonových milionovými částkami a za odměnu měl získat cenné kontakty. „Gilbert Chagoury by si měl promluvit s důležitou osobou v Libanonu. Jak jistě víš, je to klíčová osoba a je v Libanonu milována. Je velmi důležitý,“ napsal Doug Band z Clintonovy nadace poradkyni Clintonové Humě Abedin. Jako klíčová osoba je později identifikován tehdejší americký velvyslanec v Libanonu Jeffrey Feltman. Co mělo být předmětem rozhovoru, zůstává záhadou. Feltman navíc popřel, že by se kdy s Chagourym setkal.

Žaloba rodičů Američanů zabitých v Libyi

Světová média také upozornila, že Clintonová ráda v rozvojových zemích přednášela o transparentnosti a nyní sama čelí obvinění z korupčního jednání. „Opravdový ekonomický pokrok v Africe… také záleží na zodpovědné vládě, která odmítne korupce, vynutí vymahatelnost práva a občanům ukáže výsledky své práce. Není to jen o dobré vládě, je to o dobrém byznysu,“ přednášela v roce 2009 Hillary Clintonová v Africe.

Je to v krátké době další ze série skandálů, kterým musí Hillary Clintonová čelit. Jen před pár dny vyšlo najevo, že rodiče Američanů zabitých v Libyi žalují političku za pomluvu. Clintonová dle obžaloby lhala o útoku v Benghází, aby si zachovala veřejnou reputaci a rodiče mrtvých Američanů naopak haněla.

Za připomenutí stojí též fakt, že Clintonovou v tzv. e-mailové kauze vyšetřovala FBI, ale nakonec bývalou první dámu neobvinila. Zároveň ale FBI varovala, že pokud by se stejného jednání dopustil někdo jiný, musel by čelit následkům. To vyvolalo v americké společnosti doslova vlnu odporu.

Někteří Američané dali proto svou nevoli najevo na internetu. „Hloupí sedláci, vaše zákony se na mě nevztahují,“ shrnul jeden z uživatelů na sociální síti Twitter.

K poslednímu obvinění z korupčního jednání už se vyjádřil mluvčí Donalda Trumpa (70) Stephem Miller. „Je to další důkaz toho, že Hillary Clintonová postrádá soudnost a charakterové kvality… Neměla by vůbec být připuštěna k moci aspoň v okruhu tisíce mil. Veřejný úřad vnímá pouze jako způsob, jak se obohatit a každý dolar, který přijme, přijde daňové poplatníky draho. Toto odhalení ukazuje její zkorumpovanost a dokazuje, že Hillary Clintonová lhala už od začátku,“ nešetřil političku.

Tým Clintonové mezitím vydal prohlášení, ve kterém svou šéfku brání. „Žádný z těchto e-mailů není spojen s Hillary Clintonovu nebo prací nadace. Jedná se o komunikaci mezi jejími poradci a dalšími zaměstnanci. Pravicová organizace stojící za tímto odhalením útočí na Clintonovou už od roku 1990 a nehledě na to, jak se hnutí snaží e-maily manipulovat, faktem zůstává, že Hillary Clintonová v době zastávání funkce ministryně zahraničí nikdy neučinila žádný skutek jako odměnu za příspěvek nadaci Clintonových,“ prohlásil mluvčí volebního týmu Clintonové Josh Schwerin.

anno ( 11. srpna 2016 19:22 )

Hillary je Killary?! http://protiproud.parlamentnilisty.cz/politika/2610-dve-nove-polozky-na-seznamu-smrti-hil lary-clintonove-jiz-83-mrtvol-krev-na-rukou-monstra-ktere-chce-vladnout-svetu-sex-drogy-a-vrazdy-jak o-nastroje-moci-feministicke-spiknuti-kdo-bude-dalsi.htm

Zobrazit celou diskusi