Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Clintonová je po kolapsu, Trumpův lékař hlásí: „Jeho zdraví je excelentní“

Autor: mib/ČTK - 
15. září 2016
19:11

Zatímco v USA řeší kolaps Hillary Clintonové, její rival Donald Trump se těší skvělému zdraví a po fyzické stránce mu nic nebrání zastávat úřad prezidenta. Uvedl to ve čtvrtek Trumpův lékař, který zveřejnil aktuální zprávu o jeho fyzickém stavu. Podle ní jsou všechny základní hodnoty Trumpova tělesného zdraví zcela v normálu. To je ta dobrá zpráva. Jeho možné zvolení by však bylo problémem pro celý svět, míní šéf europarlamentu Schulz.

Sedmdesátiletý miliardář bere podle zprávy publikované americkými médii léky na snížení hladiny cholesterolu a slabý aspirin, jinak se obejde zcela bez pravidelného přísunu medikamentů.

V nemocnici jen kvůli „slepáku“

Donald Trump byl prý v nemocnici hospitalizován jedinkrát, a to před 59 lety, když mu lékaři v 11 letech odoperovali slepé střevo. „V souhrnu je pan Trump v excelentním zdravotním stavu,“ uvedl newyorský lékař Harold Bornstein, který loni zaujal americkou veřejnost tvrzením, že jeho klient bude „nejzdravějším jedincem, který byl kdy zvolen do prezidentského úřadu“.

Jeho současná zpráva je reakcí na zdravotní komplikace Trumpovy sokyně Hillary Clintonové, která se zotavuje ze zápalu plic a po několikadenní pauze se dnes vrací do kampaně.

Demokratická kandidátka si vysloužila kritiku za to, že tajila své zdravotní problémy a páteční diagnózu zápalu plic veřejnosti sdělila až po dvou dnech. Tým Clintonové proto ve středu rovněž zveřejnil zdravotní zprávu, podle níž nemá bývalá první dáma kromě aktuální plicní choroby žádné zdravotní problémy.

Trump se dere do čela v důležitých státech

Zdraví je jedna věc, šance uspět ve volbách druhá. A zatímco první je u Trumpa dle lékaře excelentní, to, zda skutečně vyhraje, je ve hvězdách. Dobrých zpráv pro Trumpa je však nyní více.

Dostal se do čela průzkumů voličských preferencí v několika důležitých amerických státech. Podle televize CNN a agentury Bloomberg vede Trump na Floridě či v Ohiu. V celoamerickém průzkumu stanice CBS News dávají voliči oběma kandidátům takřka stejnou podporu.

Právě tyto státy však patří do skupiny tzv. „swing states“, v nichž je přízeň voličů vrtkavá a kdo je ovládne, má velkou šanci nastěhovat se do Bílého domu.

V průzkumu zveřejněném agenturou Bloomberg vede Trump v Ohiu o pět procentních bodů, podle ankety CNN by jej v tomtéž státě volilo 46 procent lidí, zatímco Clintonovou 41. Na Floridě je tento poměr 47 ku 44 procentům. Ještě nedávno tu přitom těsně vedla Clintonová.

Trumpova kampaň se v posledních týdnech vzpamatovala z nevydařeného období, kdy od poloviny července po stranických konferencích a několika kritizovaných výrocích ztrácel na Clintonovou i přes deset procentních bodů. Podle analytiků však zčásti zkorigoval svůj nevybíravý slovník, zacílil i na umírněné voliče a shání hlasy u černošské a hispánské menšiny dosud výrazně preferující jeho soupeřku.

Šéf Bruselu: Zvolení Trumpa by byl problém pro celý svět

Kdo si však rozhodně nepřeje, aby k Trumpově triumfu došlo, je předseda Evropského parlamentu Martin Schulz. Pro německý Spiegel Online se pořádně rozohnil. 

Trump je podle Schulze nezodpovědný člověk a jeho zvolení by znamenalo velký problém pro celý svět. Německý socialista zároveň vyjádřil podporu Trumpově demokratické soupeřce Hillary Clintonové.

„Pokud by v Bílém domě seděl muž, který koketuje s tím, že o věcech nemá žádné zdání, a který označuje odborné znalosti za elitářské žvanění, pak by bylo dosaženo kritického bodu. Na místě, kde je v nejvyšší míře nutné vědomí vlastní odpovědnosti, by stanul člověk, který je zjevně nezodpovědný,“ řekl Schulz o Trumpovi.

Vyjádřil také obavy z toho, jaké dopady by mělo zvolení politika opírajícího se o populistické výroky na politickou situaci v Evropské unii. „Bojím se, že by to posílilo i lidi v Evropě, kteří uvažují stejně jako on,“ řekl. Schulz ale zároveň uvedl, že v případě Trumpova vítězství ve volbách by neměl problém setkat se s ním. Při případné cestě do EU by se podle předsedy europarlamentu zacházelo s Trumpem jako s každým jiným americkým prezidentem.

Trump při své aktuální prezidentské kampani:

prezny ( 15. září 2016 22:57 )

Fyzičku zatím má. Magor je těžší diagnóza na jeho post.

Zobrazit celou diskusi