Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čech za video s kolabující Clintonovou získá miliony. „Kasíruje“ mu je Murdoch

Autor: kal, tmp - 
14. září 2016
11:40

Hrají ho televize po celém světě. Dvacetisekundové video rodáka z jihomoravské Lednice Zdeňka Gaždy, na kterém se adeptka o Bílý dům Hillary Clintonová kácí k zemi, je zpravodajský hit. A zatímco na internetu si ho každý může zdarma nasdílet ze sociální sítě Twitter, televize za něj začínají platit. Poplatky od nich vybírá společnost Storyful z korporace mediálního magnáta Ruperta Murdocha. Čech díky tomu získá v přepočtu miliony korun a škodný nebude ani Murdoch.

Na zajímavý vývoj osudu videa s kolapsem Hillary Clintonové upozornil web Recode.net. Na Gaždu se hned po zveřejnění záběrů Clintonové, které se na cestě z piety k 11. září udělalo mdlo, sesypali novináři. Chtěli svolení získat snímek i pro svá média, který se rychle objevil ve vysílání největších zpravodajských hráčů jako CNN, Fox News nebo Sky News.

Rychle se našli i ti, kdo v momentu, který televizním kamerám unikl, vycítili dobrý obchod. To je případ společnosti Storyful, která má v impériu miliardáře a mediálního magnáta Ruperta Murdocha na starosti virální videa. Jak píše Recode, zástupci firmy se snažili s Gaždou spojit, aby mu nabídli mediální zastoupení pro jeho krátký, ale výbušný snímek.

Jenže český rodák se zástupcům Murdochovy firmy neozýval. Kontakt spolu navázali až poté, co se společnosti podařilo dohledat jeho syna v České republice. Ten nakonec zařídil klíčový internetový hovor, ve kterém si Gažda a Storyful „plácli“. „Všechno jsme to řešili pomoci e-mailu a následně několik telefonátů, a nakonec závěrečně na skypu,“ popsal syn Thomas pro Blesk.cz.

Zatímco sdílení videa přes Twitter zůstává dál zdarma, vysílání v televizích bude už jen za poplatek v závislosti na tom, o jak velké médium jde. Některé stanice na to přistoupily hned, další se o tom nechaly přesvědčit.

Podle šéfa Murdochovy firmy Rahula Chopry Storyful televizím úspěšně naúčtovala několik stovek tisíc dolarů, tedy miliony korun. Z výdělku získá Gažda větší část, menší díl si nechá společnost mediálního magnáta.

graf37 ( 14. září 2016 20:38 )

Nejvetsi sranda je, ze ten Gazda, co to svym videem to Clintonove candidature pekne posral, se verejne prohlasil jako jeji volic! No neni to mamrd? Ted aby si dal plastiku a shovaval se jako Khadafy.

ninga ( 14. září 2016 15:46 )

Jde o to, jestli Jaromír Jágr zná Zdeňka Gaždu

konecnik ( 14. září 2016 15:31 )

 Balika to zase vi nejlepe, opira se o informace kremelskych platku a americkych bulvarnich serveru na urovni parlamentnich listu nebo halo novin, ktere vetsina v USA nebere vazne

joudajoudovy ( 14. září 2016 15:06 )

jako na bramborove brigade: "sup s pytlem na korbu, hura do skladu a bude na znackove kecky, neb prace slechti....."

konecnik ( 14. září 2016 14:27 )

 No a co? V USA muzes zbohatnout na vsem a taky kazdy nouma. V tom je jejich sila. V sovetizujici EU bohatne skupina lidi napojenych na tajne sluzby. A nuti lidi zavidet si nos mezi ocima a michat se s blby z arabie

Zobrazit celou diskusi