Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čech točil kolaps Clintonové: Netušil, co to způsobí, a dostal 26 tisíc zpráv

Autor: simao, ČTK - 
12. září 2016
22:25

Hillary Clintonová na pietní akci zkolabovala a ocitla se v bezvědomí. Američané nyní řeší, co bude dál, rival Donald Trump přeje konkurentce uzdravení. Pořádný poprask však způsobil i Čech Zdeněk Gažda. Podařilo se mu totiž kolaps Clintonové natočit. Stál kousek od Trumpa, Clintonová prošla kolem něj, ještě se usmála, ale pak to nezvládla, líčí v DVTV.

„Bylo tam kolem kolem pěti tisíc lidí. Šel jsem až do středu, kde vlastně byli všichni politici. Byla to čest pro mě vidět všechny tady ty – Hillary Clinton, Donald Trump – a vlastně i další politiky. Vlastně člověk se dostal k nim tak blízko, že jsem pak stál dokonce dva metry od nich,“ popisoval přes Skype Zdeněk Gažda v pořadu DVTV přímo ze Spojených států.

K incidentu, o kterém se teď nepřestává během předvolební kampaně mluvit, došlo v New Yorku během vzpomínkové akce na oběti z 11. září 2001.

Že se panu Zdeňkovi podaří pořídit tak unikátní nahrávku, to opravdu netušil. Přiznává, že jen v daný moment šel okouknout, kde parkují auta politiků.  

„Najednou jsem viděl, jak Hillary Clinton vyšla z toho davu a s doprovodem své skupiny nastupovala do auta, takže jsem pořídil pár fotek, prošla kolem mě dva tři metry. Nic nenaznačovalo, že by něco bylo, usmála se a šla dál. Čekala dál na auto, které přijelo, tam se to odehrálo. Čekala dvě tři minuty, až auto přijede. Když nastupovala do auta, tak to už asi nezvládla,“ uvedl Gažda.

Po zveřejnění videa dostal 26 tisíc zpráv

Svou nahrávkou, kterou umístil na sociální sít, vzbudil rozruch. Přitom prý až po pár hodinách zjistil, že byl jediný, kdo to natočil. Přesvědčuje zároveň, že zveřejněním nechtěl nikomu ublížit. Jen prostě dal na Twitter záběry z míst, kde stál. Fotí a točí prý velmi rád. 

„Nedělal jsem to z toho, abych někomu ublížil anebo pomohl, šlo mi spíš o to, že Hillary Clinton prošla kolem mě a že jsem ji mohl vidět... Zveřejnil jsem ho z jednoho důvodu, že jsem tam byl, že jsem se toho zúčastnil, a vůbec mě nenapadlo, že to bude mít takovou odezvu,“ poznamenal Gažda, jemuž začal brzy drnčet telefon od amerických i českých novinářů. Dostal prý na 26 tisíc zpráv.

Na videozáznamu vyvolal přitom obavy o zdraví Clintonové okamžiku, v němž se Clintonové podlomila kolena. Zdeněk Gažda je přitom někdejší hasič, který v uSA žije již 24 let. „Viděl jsem (bývalou) ministryni, jak čekala na auto, které pak přijelo a ona nedokázala nastoupit dovnitř, místo toho jí museli pomoct. Ztratila botu a tak dále,“ řekl český rodák zpravodajskému webu buzfeed.com.

Clintonová ruší nejbližší předvolební program

Kolem Clintonové je nyní pořádný rozruch. Volební tým prezidentské kandidátky amerických demokratů přitom v pondělí uznal, že poskytl příliš málo informací o jejím zdraví. A tak snáze došlo k šoku. Clintonová cestou do přistaveného vozu ztratila vědomí. Do auta ji usadili její bodyguardi.

68letou Clintonovou prý ohrožuje zápal plic a nyní se léčí pomocí antibiotik. Její mluvčí však připustil, že informace měla veřejnost dostat dříve, a slíbil, že bude v příštích dnech zveřejňovat podrobnosti. „Když se nad tím zpětně zamyslím, mohli jsme to zvládnout lépe, kdybychom rychleji poskytli více informací,“ řekl televizi MSNBC mluvčí Clintonové Brian Fallon.

První informace o Clintonové přitom říkaly, že jde o kolaps z horka a dehydratace, až později volební štáb připustil, že Clintonová má zápal plic. Tato diagnóza však byla jejímu okolí známa už v pátek.

Trump: Byl jsem na prohlídce, dám vědět, jak na tom jsem

Přijít s detailní zprávou o svém zdraví se chystá rovněž republikánský konkurent Clintonové Donald Trump, který dnes své rivalce popřál brzké uzdravení. „Minulý týden jsem sám absolvoval prohlídku, a jakmile dostanu výsledky, zveřejním velmi, velmi podrobné údaje,“ slíbil.

Newyorský magnát, který v minulosti rád upozorňoval na údajné zdravotní problémy své soupeřky, však v pondělí pro televizi Fox News uvedl: „Doufám, že se dá dohromady, vrátí se do kampaně a uvidíme ji v předvolebních televizních debatách.“ První debata kandidátů je plánovaná na 26. září.

Clintonová již zrušila dvoudenní cestu do Kalifornie, kde chtěla na svou kampaň získat další peníze při dárcovských večírcích. Neobjeví se ani v plánovaných talk show. Zotavení ze zápalu plic podle expertů trvá obvykle zhruba týden, může být ale delší v závislosti na průběhu onemocnění.

Clintonová vzkazuje: Uvidíme se při kampani

V USA je zápal plic osmou nejčastější příčinou smrti. Nedělní epizoda dodá argumenty těm, kteří opakovaně upozorňují na chabou tělesnou schránku Clintonové, soudí Reuters. Podle červencové lékařské zprávy se ale Clintonová těší „skvělému zdraví“. Podle mluvčího Fallona neměl incident žádnou spojitost s otřesem mozku, který utrpěla v roce 2012. „Neexistují žádné další nezveřejněné problémy. Jde o zápal plic,“ dodal mluvčí.

Sama Clintonová pak na Twitteru uvedla, že se cítí lépe a její stav se zlepšuje. „Jako každý, kdo kvůli nemoci ležel doma a nemohl do práce, se nemůžu dočkat, až se tam vrátím. Uvidíme se zase brzo při kampani,“ vzkázala svým příznivcům.

diskutujici ( 13. září 2016 17:54 )

Si upadla na hlavicku?

anka ( 13. září 2016 16:54 )

Pani Clinton se nemusi ani snazit a vyhrava na cele care, i kdyz se to ruskym tajnym sluzbam vubec nelibi a snazi se vyvolat nenavist proti ni kde se da

yokky ( 13. září 2016 14:39 )

to je super,hasic zrusil prezidentku.to tu jeste nebylo....hahahahahahaha,to se ne po darilo ani lewinske v bilem dome kdyz kourila pod stolem,,,,,,,

graf37 ( 13. září 2016 13:19 )

What's your problem? If anyone is the idiot it is yourself.

graf37 ( 13. září 2016 13:16 )

What's your problem? If anyone is the idiot it is yourself.

Zobrazit celou diskusi