Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kolaps Clintonové: Omdlela při pietě k 11. září, cestou k autu ztratila botu

Autor: val, ČTK - 
11. září 2016
17:36

Silná vedra v neděli potrápila demokratickou kandidátku na prezidentku USA Hillary Clintonovou. Během pietní akce v New Yorku k uctění památky obětí teroristického útoku 11. září ji postihly mdloby. Oznámila to televize Fox News. Volební štáb podle agentury Reuters potvrdil, že Clintonovou postihly mdloby z horka, ale už se cítí „mnohem lépe“.

Devětašedesátiletá Clintonová vzpomínkové shromáždění předčasně opustila. Cestou do přistaveného vozu se jí podle Fox News podlomila kolena, ztratila botu a do auta jí pomohli tělesní strážci. „Zjevně ji postihly zdravotní problémy,“ konstatovala televize.

Hillary Clintonová na pietní akci k uctění památky 11. září. Po hodině a půl na slunci se jí udělalo špatně Hillary Clintonová na pietní akci k uctění památky 11. září. Po hodině a půl na slunci se jí udělalo špatně | REUTERS/Brian Snyder

Na videu, které zachytil Čech Zdeněk Gažda a převzala ho řada amerických médií, je patrná indispozice Clintonové v momentu, kdy pro ni přijel odvoz:

Podle volebního štábu Clintonovou postihlo přehřátí organismu, ale už se prý cítí mnohem lépe. Odpočinula si v newyorském apartmá své dcery Chelsea. Zda vyhledala lékařskou pomoc, není známo.

Dceřin byt Clintonová brzy opustila. Na ulici se nechávala fotografovat a prohlásila, že se „cítí skvěle“ a v New Yorku že je dnes krásný den.

Hillary Clintonová opustila byt své dcery a vzkázala, že se cítí skvěle Hillary Clintonová opustila byt své dcery a vzkázala, že se cítí skvěle | AP Photo/Andrew Harnik

Podle newyorských médií pietní akce na Manhattanu před jejich skončením opustil i Trump. Na žádost o komentář ke zdravotním problémům Clintonové prohlásil, že „o tom nic neví“.

Hillary Clinton opouští pietní shromáždění k uctění výročí 11. září. Hillary Clinton opouští pietní shromáždění k uctění výročí 11. září. | REUTERS/Brian Snyder

Teploty se v neděli v největším americkém městě pohybovaly těsně pod třiceti stupni Celsia. Bývalá první dáma strávila na pietním shromáždění ve stoje asi půldruhé hodiny.

Fotogalerie 15 let od teroristických útoků z 11. září 123 fotografií

Clintonová si v prosinci 2012 přivodila pádem otřes mozku, když ztratila vědomí. Podle lékařů šlo o následek žaludeční nevolnosti a dehydratace. V polovině srpna se v amerických médiích objevila zpráva, že Clintonová utrpěla v červnu na veřejnosti epileptický záchvat. Informace poukazovala na video, na němž je vidět, jak při rozhovoru s novináři chvíli nepřirozeně cuká hlavou. V červenci nicméně lékaři zveřejnili zprávu o jejím zdravotním stavu, podle níž je Clintonová ve skvělé kondici a je schopna vykonávat úřad hlavy státu.

Podívejte se, jak vypadala nedělní tryzna v New Yorku:

noacojezase ( 12. září 2016 22:51 )

Amerika se mění, klidně se může stát, že se multimilionář nastěhuje do bytu po černoších.

ivoadler ( 12. září 2016 09:18 )

Trump měl pravdu, když řekl, že Clintonová na post prezidenta republiky zdravotně nemá.

joudajoudovy ( 12. září 2016 08:50 )

zapominate na zaplacene volice a proto se u amiku nic nezmeni, nebot korporatnici stale vyhravaji a dale vse nici. jejich hlad po moci a dolarku nebude nikdy ukojen. napr.: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/O-cem-se-korektne-mlci-Jen-zacat ek-prusvihu-dodava-z-Nemecka-zle-noviny-Petr-Schnur-A-lituje-kam-natlacili-Ceskou-republiku-453192

snehulak ( 12. září 2016 08:11 )

Možná, že ji nakonec Američané zvolí ze soucitu, jak je na tom zle. Kecám, blbí oni jsou, ale až tolik zas ne. Ne všichni zbaštili zprávu o Kennedym, o zbraních hromadného ničení v Iráku, nebo o 11.září.

Deneček ( 12. září 2016 02:24 )

Hlavně,že se má na co vymluvit,přece neřekne,že má zdravotní potíže.

Zobrazit celou diskusi