Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Narušený Brit přiznal plán zabít Trumpa. Pistoli chtěl ukrást policistovi

Autor: mib/ČTK - 
14. září 2016
06:41

Dvacetiletý Brit Michael Sandford se v úterý u soudu přiznal, že se pokusil sebrat zbraň policistovi a že s ní chtěl střílet po republikánském kandidátovi na prezidenta Donaldu Trumpovi. Podle agentury AP by díky přiznání mohl vyváznout s dvouletým trestem vězení. Pokud by se nepřiznal a byl by odsouzen, hrozil by mu až dvacetiletý trest. Trumpova oponentka a kandidátka amerických demokratů na prezidentku Hillary Clintonová, která se léčí ze zápalu plic, se vrátí do volební kampaně ve čtvrtek.

Sandford se přiznal k nedovolenému ozbrojování a k narušení akce státního významu. Incident se stal v polovině června na republikánském předvolebním shromáždění v Las Vegas, kde Brit sáhl po zbrani jednoho z policistů, zatímco Trump stál na pódiu.

Pistoli se Sandfordovi nepodařilo získat a policisté ho přemohli, aniž by zazněl nějaký výstřel. Po zadržení na policii vypověděl, že přijel do Las Vegas z Kalifornie s cílem Trumpa zabít.

Sandfordovi obhájci při soudním líčení zdůrazňovali, že Brit trpí obsesivní duševní poruchou a depresemi a snadno podléhá bludu vlastního velikášství. Podle nich nebyl v době činu zcela při smyslech.

Podle žaloby Sandford den před zatčením navštívil v Las Vegas střelnici, kde cvičně vypálil 20 ran z devítimilimetrové pistole Glock. Bylo to poprvé, co držel v ruce střelnou zbraň.

Vzhledem k tomu, že se Brit k činu přiznal, stáhla prokuratura závažnější obvinění, která proti němu původně vznesla. Díky tomu bude podle AP Sandford pravděpodobně odsouzen ke dvěma letům vězení a následnému vyhoštění ze Spojených států. Pokud by ho porota shledala vinným v plném rozsahu původního obvinění, hrozil by mu až desetinásobný čas za mřížemi.

Clintonová se do kampaně vrací ve čtvrtek

V úterý oznámil mluvčí Clintonové Nick Merrill, že se ve čtvrtek vrátí do volební kampaně. Podrobnosti o jejím programu neupřesnil. Ještě před svým onemocněním politička na čtvrtek plánovala účast na hispánské akci ve Washingtonu.

Clintonová v neděli téměř upadla před nástupem do vozu po newyorském pietním shromáždění. Posléze se jí ale prý udělalo lépe a její stav se dále zlepšuje. Merrill uvedl, že politička strávila úterý studováním materiálů pro svou kampaň a sledováním projevu prezidenta Baracka Obamy, který na její podporu vystoupil na shromáždění demokratů ve Filadelfii.

Kandidátka na prezidentku původně na dnešek plánovala předvolební vystoupení v Las Vegas. Místo ní by tam měl k voličům promluvit její manžel, bývalý prezident Bill Clinton.

Fotogalerie z projevů obou prezidentských kandidátů a pietního aktu k 9/11:



Vše o kandidátovi na prezidenta USA Donaldu Trumpovi čtěte zde >>>

joudajoudovy ( 14. září 2016 10:18 )

a kde udelal chybu tento typek? http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svet/418208/muslim-zavrazdil-svou-malou-dcerku-7-krestan ska-matka-se-s-nim-rozvadela-a-zavrhla-islam.html

prezny ( 14. září 2016 09:55 )

Brit přiznal plán zabít narušeného Trumpa!

Zobrazit celou diskusi