Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama chce za prezidentku Clintonovou. Sanders se nevzdává

Autor: ČTK, tmp - 
9. června 2016
19:35

Bernie Sanders zatím svou demokratickou sokyni Hillary Clintonovou, která už může počítat se stranickou prezidentskou nominací, nepodpořil. Za týden se ve Washingtonu chystá zúčastnit i posledních stranických primárek. Po čtvrtečním jednání s prezidentem Barackem Obamou nicméně řekl, že učiní vše, aby zastavil cestu předpokládaného republikánského kandidáta Donalda Trumpa do Bílého domu. Později volební štáb Clintonové zveřejnil video, kde Obama poprvé oficiálně podporuje právě svou bývalou ministryni zahraničí.

„Déle než rok desítky milionů Američanů napříč tisíci mílemi 50 států řekli svůj názor. Dnes bych chtěl přidat i ten svůj. Chtěl bych pogratulovat Hillary Clintonové za utváření historie jako pravděpodobné demokratické kandidátky na prezidentku Spojených států. Podívejte, já vím, jak tahle práce může být těžká. Právě proto vím, že Hillary v ní bude tak dobrá,“ řekl prezident.

Podle Obamy ještě nikdy žádný kandidát nebyl natolik kvalifikovaný jako právě ona. „Má odvahu, soucit a srdce na tuhle práci,“ dodal. K její podpoře se přihlásil jen pár hodin po setkání s jejím demokratickým rivalem Bernie Sandersem.

Vermontský senátor novinářům předtím řekl, že Clintonové už dříve gratuloval a že se těší na jejich budoucí setkání. S někdejší první dámou chce jednat o možnostech, jak Trumpa v listopadových prezidentských volbách porazit.

Sanders čelí tlaku Demokratické strany, aby z klání s Clintonovou odstoupil, neboť nemá šanci nominaci získat. Senátor však ukončit boj odmítá a dosud opakovaně prohlašoval, že rozhodne až červencový nominační sjezd strany.

Nyní řekl, že se chce soustředit na poslední primárky v metropoli Spojených států. Tématem jeho kampaně ve Washingtonu bude status města, které je federálním distriktem. Sanders zastává názor, že by Washington měl získat stejná práva, jako mají ostatní státy USA.

Sanders také poděkoval Obamovi za to, že během demokratických primárek a stranických hlasování zůstal nestranný, neboť dosud nikoho v boji o nominaci nepodpořil. Očekává se ale, že brzy vysloví někdejší první dámě svou podporu.

Clintonová si podle propočtu AP již zajistila automatickou nominaci strany, ke které je potřebné mít nejméně 2383 delegátů celostátního sjezdu. Clintonová jich má 2777, Sanders 1876.

Zobrazit celou diskusi