Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Třetí Bush prezidentem USA nebude. U voličů bodoval Trump i Clintonová

Autor: ČTK, kal - 
21. února 2016
07:25

Republikánský kandidát na prezidenta Jeb Bush v noci na neděli vzdal boj o Bílý dům, ve kterém dříve úřadoval jeho otec i bratr. Rozhodl se tak po primárkách v Jižní Karolíně, kde u voličů opět propadl. Jasné vítězství naopak slaví realitní magnát Donald Trump. U demokratů, kteří měli primárky v Nevadě, tentokrát bodovala Hillary Clintonová.

 „Jsem hrdý na kampaň, kterou jsme vedli ke sjednocení země a prosazování konzervativních řešení,“ prohlásil očividně pohnutý Bush. „Voliči ve třech státech ale promluvili a já respektuji jejich rozhodnutí,“ dodal.

Republikán Jeb Bush v Jižní Karolíně boj o Bílý dům vzdal. Republikán Jeb Bush v Jižní Karolíně boj o Bílý dům vzdal. | ČTK/AP

Syn a bratr bývalých amerických prezidentů vstupoval do kampaně před letošními prezidentskými volbami jako jeden z favoritů a podařilo se mu získat také pro svou kampaň značnou finanční podporu, tu ale nedokázal proměnit v úspěch při hlasování. Před primárkami v Jižní Karolíně analytici uváděli, že jde o jednu z posledních šancí pro Bushe, jak se dostat do hry o Bílý dům. Jeb Bush sázel na dobrou pověst své rodiny v tomto státě, kde je chlebodárcem mnoha občanů americká armáda.

Trump má druhé vítězství

Donald Trump byl favoritem primárních voleb v Jižní Karolíně a podle odhadů televizí Fox News, ABC a NBC tyto předpoklady potvrdil. Sčítání hlasů začalo ihned po uzavření volebních místností jednu hodinu po půlnoci SEČ. Trump si připsal podporu 32,5 procenta voličů, floridský senátor Marco Rubio dostal 22,5 procenta a texaský senátor Ted Cruz 22,3 procenta hlasů.

Republikán Donald Trump má další vítězství. Získál Jižní Karolínu. Republikán Donald Trump má další vítězství. Získál Jižní Karolínu. | ČTK/AP

Pro Trumpa je to již druhé vítězství v primárkách; to první zaznamenal ve státě New Hampshire. Pouze v Iowě skončil druhý za Cruzem.

Po vítězství ve státech Jižní Karolína a New Hampshire a vzhledem k vedení v průzkumech v 11 státech, které budou hlasovat v průběhu takzvaného volebního superúterý 1. března, je Trump na dobré cestě získat republikánskou nominaci, napsala agentura Reuters.

Trump zcela ovládl republikánské primárky v Jižní Karolíně navzdory tomu, že papež František označil ve čtvrtek Trumpovy názory na imigraci za „nekřesťanské“. Trump nejprve odsoudil papežovy výroky jako „ostudné“, později ale nasadil vůči papeži smířlivější tón.

Clintonová uspěla v Nevadě

Stejně jako Trump si upevnila svou pozici v táboře demokratů Hillary Clintonová, která vyhrála sobotní nominační souboj Demokratické strany v Nevadě. Možná jí- k tomu pomohlo i video s malou uprchlicí ve stylu německé kancléřky Angely Merkelové.

Po sečtení 90 procent okrsků získává Clintonová ve třetí bitvě o nominaci do amerických prezidentských voleb přes 52 procent hlasů, její soupeř Bernie Sanders necelých 48, napsala agentura Reuters. Sanders Clintonové telefonicky poblahopřál.

Demokratická kandidátka Hillary Clintonová uspěla v Nevadě. Demokratická kandidátka Hillary Clintonová uspěla v Nevadě. | ČTK/AP

„Je to vaše vítězství,“ napsala na Twitteru v poděkování svým stoupencům Clintonová, které kritici vyčítají, že ve svých projevech často hovoří o „sobě“, na rozdíl od Sanderse, který používá zájmena „my“ a „nás“.

Zajímají vás podrobnosti o americkém volebním systému? Podívejte se na video:

Video Srozumitelně: Takhle Američané vybírají svého prezidenta. - Tomáš Polák, Mária Rušinová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Rytzbhll ( 21. února 2016 12:26 )

Brebtáte a neumíte si zvolit v malé zemi prezidenta.

marianskelazne ( 21. února 2016 11:02 )

petrmetr: no snad nechcete slunickarku clintonku, to by byla teda vyhra! pouze prohloubeni problemu

Ruudazvostravy ( 21. února 2016 10:06 )

 S Je*bákem holt vije*baly,tak tejť má nejblýš k lyzu Trumpetysta a de Bill Klitorysová.

Zobrazit celou diskusi