Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Obama poprvé jako prezident v mešitě: Kritizoval útoky politiků na islám

Autor: ČTK, simao - 
3. února 2016
21:00

Barack Obama navštívil vůbec poprvé ve funkci prezidenta americkou mešitu. A na rozdíl od prezidentského kandidáta Donalda Trumpa se muslimů zastával. Právě proti jejich hlasitým kritikům.  

Americký prezident Barack Obama při středeční návštěvě mešity v Baltimoru kritizoval jako neomluvitelné útoky některých politiků proti muslimům a islámu. Prohlásil, že útok proti jedné víře je útokem proti všem náboženstvím, napsala agentura AFP.

Návštěvou mešity chtěl Obama podle dřívějších prohlášení Bílého domu demonstrovat princip svobody vyznání, a to v situaci, kdy v zemi po loňském případu střelby v kalifornském San Bernardinu zesílila protimuslimská rétorika.

„Útok na jednu víru je útokem na všechny víry,“ varoval Obama. „V našich životech máme všichni mnoho identit. Jsme synové, dcery, bratři a sestry nebo spolužáci... Dnes jsou ve světě hlasy, které vás neustále nutí, abyste si vybrali mezi svými identitami. Nevěřte jim. Nejste muslimové nebo Američani. Jste muslimové a Američani,“ upozorňoval během svého projevu. 

„Jsem prostě Američanka a mám povinnost být loajální vůči své zemi jako každý jiný,“ říkala muslimská školačka s hidžábem na hlavě Sabah, které se dostalo té cti promluvit před americkým prezidentem. Právě muslimské školačky vítaly v mešitě Obamu, jako by přijela „týnejdžrovská“ superstar.

Napětí ve vztahu k muslimům se v Americe rozvinulo poté, co manželská dvojice s vazbami na radikální islám v prosinci v San Bernardinu zabila 14 lidí.

Ostře proti muslimům vystupuje například republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump, který mimo jiné navrhl lidem s islámskou vírou zakázat vstup na území USA.

Obama přistupoval k muslimům zcela jinak. Korespondent CBS Mark Knoller na Twitteru upozornil i na jeden drobný detail, že se prezident v Baltimoru před projevem uctivě zul.

Obama se však po projevu dočkal i kritiky. „Nejdůležitějším úkolem vlády je udržet Američany v bezpečí. Obama selhal při konfrontaci s odhalením vážných hrozeb pro naši bezpečnost,“ zaútočil prezidentský kandidát Ben Carson.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině