Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obama by mohl příští rok zamířit do Česka, připustil velvyslanec Schapiro

Autor: Václav Lang - 
1. února 2016
05:23

Do České republiky by mohl příští rok dorazit současný americký prezident Barack Obama. Ve Studiu Blesk to připustil velvyslanec USA v Praze Andrew Schapiro.

Obamova první návštěva v Praze v roce 2009 udělala podle Shapira na prezidenta dojem. „Vystoupil venku na Hradčanském náměstí. Byly tam desetitisíce lidí a vím, že prezident Obama cítí zvláštní spojení s touto zemí,“ uvedl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Stávajícímu americkému prezidentovi zbývá poslední rok ve funkci, v příštím roce by ale podle Schapira mohl do České republiky přijet. „Neznám detaily jeho rozvrhu na příští rok, mohl by to být náročný úkol, ale doufám, že bychom ho sem mohli dostat,“ prohlásil.

Velvyslanec Andrew Schapiro při rozhovoru ve Studiu Blesk Velvyslanec Andrew Schapiro při rozhovoru ve Studiu Blesk | Blesk - Alexandr Malachovský

Barack Obama byl v České republice dvakrát. Poprvé v roce 2009, kdy na zmíněném Hradčanském náměstí u Pražského hradu promluvil k lidem. O rok později dorazil na krátkou, zhruba 24hodinovou návštěvu, během které podepsal s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem dohodu o omezení jaderných zbraní.

Velvyslanec Andrew Schapiro ve Studiu Blesk Velvyslanec Andrew Schapiro ve Studiu Blesk | Blesk - Alexandr Malachovský

Velvyslanec Schapiro se Barackem Obamou zná dobře. Poznali se už při studiích práv na Harvardu, Schapiro pak Obamu podporoval při jeho prezidentské kampani. 

Podívejte se, jak probíhal rozhovor s Andrew Schapirem ve Studiu Blesk:

Video  velvyslanec  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa