Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Muslimové v Praze terčem urážek. Kvůli obědu, kde servírovali halal maso

Autor: Matěj Smlsal - 
5. dubna 2016
16:50

Akce Oběd v mešitě uspořádaná pražskými muslimy měla veřejnosti ukázat, jací tito lidé doopravdy jsou. O víkendu sem dorazily téměř tři stovky návštěvníků, kteří si pochutnávali na několika druzích masa. Jenže muslimové kvůli obědu dostávají i řadu nenávistných komentářů. Maso totiž bylo připravené způsobem halal, při kterém podle mnohých zvířata trpí.

„Kvůli obědu se strhly velmi vášnivé diskuze na sociálních sítích, a to na téma islámské porážky zvířat (halal), kterou mnozí považují za týrání zvířat,“ řekla Blesk.cz spoluorganizátorka akce Oběd v mešitě Katka Gamal Richterová (28).

Například Zuzana Miškeříková na Facebook organizace Hate Free napsala, že „ten, kdo odsuzuje nenávist a zároveň schvaluje a propaguje rituální zabíjení zvířat, je pokrytec nebo rozdvojená osobnost; za mě nulová tolerance halal porážkám“.

Muslimka Katka potvrdila, že veškeré maso kuchař připravil halal způsobem. Ona ho ale brání. „Mnozí ochránci práv zvířat napadají islámský způsob porážky s tím, že usmrcení zvířete podříznutím hrdla ostrým nožem je kruté a nelidské a ze všech způsobů porážky způsobuje zvířeti největší bolest. Byla však provedena celá řada výzkumů v západních zemích, které prokázaly, že právě islámský způsob porážky ostrým nožem je nejméně bolestivou a nejšetrnější metodou,“ zmínila Richterová.

Žena pochází z Rumburka a k islámu konvertovala před sedmi lety. O víře si četla už na střední škole, poté si prostudovala i Korán a po pár letech se stala muslimkou.

„Když jdu ven, připravuju se na nepříjemnou poznámku“

Katka cítí, že poslední dobou se negativní projevy vůči muslimům v Česku zvyšují. „Nálady ve společnosti se s příchodem uprchlické krize a zvýšeným počtem teroristických útoků v Evropě zhoršily a je to vidět nejen na sociálních sítích, ale také v každodenním životě. Téměř pokaždé, když jdu ven, se už předem připravuji na to, že si vyslechnu nějakou nepříjemnou poznámku. Lidé jsou vůči nám skeptičtější a podezíravější, než tomu bylo dříve,“ říká.

Zároveň se ale lidem nediví, že mají strach a jsou naštvaní, když se v Evropě děje to, co jinak známe ze zemí tisíce kilometrů vzdálených. „Ale ráda bych zdůraznila, že my, muslimové, jsme s lidmi na jedné lodi, chápeme jejich obavy a sdílíme je s nimi,“ upozorňuje Katka. Najde se prý ale i řada Čechů, kteří se na muslimku usmějí. Občas jí dokonce pochválí šátek.

Modlitby zaberou 20 až 30 minut denně

Richterová zároveň vyvrací fámu, že muslimové stráví většinu dne modlením. „Pět denních modliteb zabere dohromady z celého dne asi 20 až 30 minut. Možná to někoho překvapí, ale muslimové mají stejně jako všichni ostatní své povinnosti, které během dne plní, ať už je to škola, práce, péče o rodinu a podobně,“ popisuje.

První modlitbu vykonají ještě za tmy, při úsvitu. Další denní modlitby pak podle toho, jaké jsou jejich časové možnosti. V pátek po poledni se muslimové scházejí, pokud jim to jejich zaměstnání dovoluje, v mešitě, kde si poslechnou kázání a poté se společně krátce pomodlí.

Podle údajů Českého statistického úřadu žije v Česku přibližně 3400 muslimů. Neoficiální údaje hovoří o 10 až 20 tisících.

Podívejte se, jak oběd v mešitě probíhal: