Místo psů může nevidomé či jinak handicapované vodit i minikůň. Na první pohled to vypadá nezvykle, ale roli zastane stejnou jako asistenční pes. Jediným problémem je, že vyžaduje soustavnou péči. Možná i proto si Katrijn, kterou vycvičila nezisková organizace Helppes, ještě nenašla svého „páníčka“.

Muslimové by psa nechtěli

Ne pro každého je totiž poník výhodný. „Nejlépe je mohou využít těžce handicapovaní, kteří potřebují podporu či se o něco opřít. To by jednoduše pes nezvládl. Dále také může sloužit nevidomým ‚koňákům‘, kteří mají s koňmi zkušenosti. Ale hlavně muslimům, pro které jsou psi nečistými zvířaty a nikdy by se jimi nenechali vodit,“ říká pro Blesk.cz ředitelka Helppes Zuzana Daušová.

I po několika letech je ale Katrijn stále ve výcvikovém centru. „Několik zájemců bylo, ale zatím jsme nenašli vhodného. Takový kůň může být s vlastníkem i 50 let, a pokud mu nemůže nabídnout adekvátní péči, poskytnout mu jej nemůžeme,“ pokračuje Daušová.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá procházka s minikoněm po Praze. Blesk TV

„Žádný muslim nás zatím nekontaktoval, možná je to tím, že o tom ani neví a nebo si pořídil koně například ze zahraničí,“ doplňuje ředitelka.

„Psy muslimové využívají například pro hlídání ovcí, ale nesmí jej chovat jako mazlíčka, doma by s nimi určitě neměl být. Myslím si, že pokud by měli na výběr, tak by volili minikoně a nikoli psa. O podobném případu už jsem slyšel. Nejsem si však jistý, jestli by psa odmítli, kdyby na výběr neměli,“ řekl pro Blesk.cz  zástupce Islámské nadace v Česku Vladimír Sáňka.

Přítel na celý život

Minikůň se může dožít až padesáti let a po celou dobu vyžaduje velké nároky na péči. „Minikůň potřebuje hlavně bezbariérovou přepravu, musíte mít pro něj přístřešek a zahradu. A hlavně s vámi bude celý život. Pokud by se o něj případný majitel nemohl starat po několika letech, už bychom Katrijn těžko přeučili, ani si nejsme jistí, jestli by to šlo,“ pokračuje Daušová.

Asistenční minikůň je v Česku vůbec jediný a pro Helppes to byl pilotní projekt, kterým si vyzkoušeli, jestli dokážou vycvičit i koně. „Když mi lidé z USA říkali, že to jde za čtyři měsíce, tak jsem tomu skoro nevěřila. Ale je tomu tak. Psy učíme šest až devět měsíců, Katrijn jsme zvládli naučit všemu za poloviční dobu,“ dodává nakonec Daušová.

Minikůň Katrijn je jediná v Česku, která může pomáhat nevidomým a handicapovaným lidem. Kromě jiného ale i muslimům, kteří by psy brali jako nečisté.
Autor: Tadeáš Provazník

Přitom zvládne vodit jako psi, otevřít zásuvky, zhasnout či rozsvítit světlo a vodit nevidomé i do schodů. Katrijn není navíc vůbec lekavá a velký provoz, sanitky či tramvaje ji rozhodně nevyvedou z míry. Naopak spíše vypadá, že si tuto práci užívá. 

Na asistenční psy jsou lidé zvyklí. Z minikoně jsou ale spíše překvapení a neví, jak reagovat. Tak to vypadalo i na vycházce s koněm do blízkého obchodu, kde byl i redaktor Blesk.cz. Prodavačka nejdříve říkala, že psi do obchodu nesmí, ale když viděla minikoně, překvapením ztratila řeč a nákup tak mohl proběhnout i s koněm zcela bez problémů.

Fotogalerie
32 fotografií