Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lynč muslimky na Teplicku. „Chcípni, ty nevěřící prase,“ píše nevědomky lidem

Autor: Matěj Smlsal - 
15. dubna 2016
17:40

Když se Tepličané loni bouřili proti arabským lázeňským hostům, kteří ve městě dělali nepořádek, vložila se do situace muslimská dívka Eman (17). Díky jejímu zápalu, kdy s dobrovolníky mimo jiné organizovala úklid parku, se vášně ve městě zklidnily. Její aktivity ale spoustu lidí dráždí. Nabourávají se jí do Facebooku a jejím jménem píší nenávistné statusy a rozesílají ostatním vulgární zprávy.

S určitými projevy nenávisti se v Česku setkal zřejmě každý muslim. Teplická studentka Eman Ghaleb je ale veřejně velmi aktivní, a tak zažívá útoků ještě víc. Především těch internetových.

Už několikrát se stalo, že jí někdo hacknul Facebook. Pak jejím jménem psal statusy a rozesílal zprávy. „Islám je nej! Chcípni, ty nevěřící prase,“ poslala například jednomu z přátel, aniž by o tom věděla.

Nedávno také začal po sociální síti kolovat status podepsaný jejím jménem. „Beru postoje Zemana proti muslimům jako ostudu pro Českou republiku. Češi, uvědomte si, koho jste si zvolili, jinak za jeho postoje proti muslimům zaplatíte,“ psalo se v něm. 

Eman pak musela opět vysvětlovat: „Jde o podvrh, který má být údajně z mého profilu. Není to můj příspěvek a nikdy jsem se takovýmto způsobem nevyjadřovala ani nedosáhla takové úrovně psaní,“ uvedla.

Nejde zdaleka o jediný případ, kdy se lidé museli divit, co dívka píše. „Dvakrát mi hackli Facebook a asi šestkrát mi založili falešný účet, přidávali si mé přátele a psali falešné příspěvky mým jménem,“ popsala Blesk.cz Eman s tím, že vůbec netuší, kdo si dává tu práci vystupovat jako ona.

Lidé žádali vyloučení muslimky ze školy

Poslední dobou začaly na gymnázium, kde Eman studuje, chodit nenávistné e-maily. Například Adéla Urbanová, zřejmě matka jednoho z dětí, napsala řediteli gymnázia, že by měl muslimku vyhodit.

„Jsem Čech a bojím se o svou zem a její budoucnost. Tou budoucností jsou naše děti a mládež. Nerad bych, aby mé děti byly ohroženi muslimy a islámem. Vyzývám vás k tomu, abyste tuto studentku vyloučil, jelikož představuje nebezpečí pro další studenty a je zřejmé, že mezi nimi šíří proislámské myšlenky,“ rozohnila se Urbanová a vyzvala i další, ať proti Eman protestují.

Podle ředitele gymnázia Zdeňka Bergmana přišly desítky mailů. On ale žádný z nich nevyslyší, za muslimskou studentkou stojí.

„Je to slušné a bystré děvče. Na podzim 2015 jsem žákyni udělil pochvalu ředitele školy za ‚dobrovolnickou práci přispívající ke klidnému soužití s arabskými návštěvníky teplických lázní‘. Z toho je snad zřejmé, jak o ní smýšlím,“ vyjádřil se.

Eman se vyloučení nebála

Dívku vlna nevole na škole překvapila. Ve městě ani ve škole se prý s žádnými problémy nesetkávala. 

„Překvapilo mě, že zničehonic začaly chodit maily na gymnázium. Nepředpokládala jsem, že moje příspěvky na Facebooku doženou některé, aby do toho zapletli moji školu, kterou mám ráda, jsem v ní velice spokojená a vážím si každého pedagoga na této výborné a spravedlivé škole,“ sdělila. 

Vyloučení se prý nebála, protože měla důvěru ve spravedlivé vedení školy. „Velice si vážím možnosti studovat na teplickém gymnáziu, kam chodím už druhým rokem, a děkuji panu řediteli, pedagogům i spolužákům za to, že se mnou zacházejí úplně stejným způsobem jako s ostatními studenty bez rozdílu,“ dodala.

Podpora pro Eman

Existuje spousta lidí, kteří Eman podporují a svůj obdiv jí vyjadřují veřejně. Na jejím Facebooku najdeme z poslední doby hned několik projevů díků.

„Eman Ghaleb je inteligentní, sebevědomá a krásná mladá žena, kterou plně podporuji a respektuji. Jsme rádi, že tu s námi žijete,“ napsala například Kateřina Hadrabová. „Moc fandím a držím palce do boje s větrnými mlýny,“ podpořila ji Šárka Bočková.

Žiju normální život, jen s kusem látky na hlavě

Eman si podpory váží a z útoků na svou osobu si nic nedělá. Na to, že se stala muslimkou, je hrdá. „Nikdy jsem se necítila méněcenná nebo někomu podřízená. Nemohu si představit, že bych si šátek z hlavy někdy sundala, ne proto, že bych se někoho bála, ale proto, že se hidžáb stal součástí mě. Stal se součástí Eman a s šátkem jsem to prostě JÁ, Eman,“ tvrdí.

„Skoro celý život vyrůstám v ČR, tradice a kulturu respektuji, chodím do české školy a nemám žádný problém, co se týče mé víry. Žiju úplně normální život jako všechny ostatní holky, jen s kusem látky na hlavě,“ dodala.

Takto vypadal úklid, který zorganizovala Eman: