Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Díky arabské „uklízečce“ mají v Teplicích klid. Dívka zkrotila lázeňské hosty

Autor: Matěj Smlsal - 
16. října 2015
05:16

Spory mezi obyvateli Teplic a hosty místních lázní se během léta vyostřily. Arabové dělali v Šanovském parku nepořádek, v noci hlučeli, dobře se prý nechovali ani ke psům. Obyvatelé proti nim naopak pořádali demonstrace. Situace se ale uklidnila. Velký podíl na tom má teprve 17letá studentka Eman Ghaleb, která pochází z Jemenu. Navíc skončila i lázeňská sezona, což atmosféru také pročistilo.

Studentka Eman žije v Teplicích s rodinou už 11 let. Konflikty mezi místními obyvateli a lázeňskými hosty, kteří přijíždějí převážně z Kuvajtu, jí silně vadily. Situaci proto začala řešit po svém.

Dala dohromady skupinu dobrovolníků a ti každý týden pořádali úklidy Šanovského parku. Zároveň lázeňským hostům vysvětlovali, co v Česku smějí a co ne. A vyplatilo se – návštěvníci se začali chovat lépe, čehož si všimli i místní. „Obyvatelé šanovské čtvrti nám psali o své spokojenosti a o klidu v noci,“ pochvaluje si Eman.

„Každý týden jsme uspořádali různá setkání, kdy jsme si vzali na sebe vesty a šli do akce. Vesty nám pomohly vyvolat pozornost u hostů. Pokaždé nás vítali kávou a datlemi a měli zájem se dozvědět, co nás přinutilo něco takového udělat, když si všimli, že většina dobrovolníků jsou lékaři nebo známé tváře v Teplicích,“ vzpomíná.

Hosté podle ní cítili vinu, vůbec prý nevěděli, že něco dělají špatně. Někteří se i přidávali k úklidům a osvětě. „Lázeňští hosté jsou problém, ale poslední dobou je tento problém zneužíván jak mediálně, tak politicky. Tudíž došlo k přilévání oleje do ohně a vykreslování zbytečného napětí a strachu mezi Tepličany,“ myslí si Eman.

Ne všichni obyvatelé Teplic ale úsilí studentky ocenili. Dostala přes Facebook i vzkaz, který doslova zněl: „Chci ti řýc ze to co vivadite v teplicich za pokritecke aktyviti nas nezajmaji. Vy s tím vašim hadrem na hlavě nemate co dělat v cechách…“

Přesto si ale Eman myslí, že Teplice jsou k Arabům mnohem tolerantnější než ostatní města. „Jsou tu zvyklí na multikulturalismus. Když navštěvuji jiná města, kde nejsou na zahalené zvyklí, setkávám se s nepříjemnými reakcemi, které jsem v Teplicích nezažila,“ říká.

Sezona skončila 

Tento týden Eman se „svými lidmi“ sundala v Šanovském parku i letáky, které hosty upozorňovaly, jak se chovat. Kromě toho, že Arabové se začali chovat lépe, jich je nyní v Teplicích mnohem méně.

Sezona skončila, v Kuvajtu a dalších státech začal v polovině září školní rok,“ dodává Eman Ghaleb.