Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Lotyšsko chce zakázat burku: Schováte tam granátomet, tvrdí exprezidentka

Autor: mb - 
22. dubna 2016
18:05

Lotyšsko plánuje zakázat nošení burky na veřejnosti, dle ministra spravedlnosti Dzintarsa Rasnačse (52) je to krok k „ochraně lotyšské a evropské kultury“. Pokud návrh zákona podpoří poslanci, v platnost vstoupí v roce 2017.

„Úloha zákonodárců je přijímat preventivní kroky. Nechráníme tím pouze lotyšské kulturně-historické hodnoty, ale hodnoty celé Evropy,“ myslí si lotyšský ministr spravedlnosti Dzintars Rasnačs, který předpokládá, že bude návrh zákona v parlamentu bez problému podpořen a v platnost vstoupí v roce 2017.

Pokud tomu tak opravdu bude, Lotyšsko se připojí k Francii, která zákaz nošení burky na veřejnosti zavedla již v roce 2011. Těm, kteří zákon poruší, hrozí pokuta ve výši až 150 eur (zhruba 4 tisíce Kč). Tresty jsou daleko přísnější pro ty, kdo nutí ženy k nošení burky. V takovém případě může pokuta dosáhnout 30 tisíc eur (zhruba 800 tisíc Kč), v případě nezletilých až dvojnásobek.

Na rozdíl od Francie má však dvoumilionové Lotyšsko zanedbatelnou muslimskou komunitu. Dle vládních odhadů se jedná o tisíc lidí, burku údajně nosí pouze tři ženy.

Přestože má Lotyšsko titěrnou muslimskou komunitu, v zemi vzbudily obrovskou vlnu nevole výroky mluvčího Lotyšského islámského centra Robertsa Klimovicse. Ten přirovnal vojáky NATO v Afghánistánu k džihádistům, kteří odjeli bojovat do Sýrie a Iráku. Zároveň prohlásil, že jednou bude v Lotyšsku zavedena šaría a postavení muslimů v Lotyšsku je podobné utrpení Židů za hitlerovského Německa.

Bývalá lotyšská prezidentka Vaira Vīķe-Freiberga (78) se také domnívá, že zákon je potřebný. „Pod burkou se může schovávat kdokoliv, klidně tam můžete schovat granátomet. To není žádná sranda,“ nechala se slyšet Vīķe-Freiberga.

V Lotyšsku panují silné protimuslimské a protipřistěhovalecké nálady. I když se Riga zavázala, že přijme 776 uprchlíků v rámci přerozdělování, do země zatím dorazilo jen šest běženců. Samotná exprezidentka Vaira Vīķe-Freiberga byla kdysi také uprchlicí, i když poněkud svérázného charakteru. Její rodina utekla do nacistického Německa ve chvíli, kdy Sovětský svaz osvobodil Lotyšsko od německé okupace.

hejhej ( 22. dubna 2016 23:12 )

Strašidla v hadrech na hlavách a obličeji do civilizované Evropy nepatří. V civilizovaných zemích se takovým hlouplým, primitivním způsobem ženy neponížují.

Zobrazit celou diskusi