Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Budou ženy zákona zahalené od hlavy k patě? Britská policie možná povolí burky

Autor: mb - 
9. září 2016
22:20

Policie v regionu West Midlands v Británii nevylučuje zavedení burky jako oficiální části uniformy pro muslimské policistky. Od kontroverzního povolení si slibuje, že by přilákalo více rekrutů z řad etnických menšin. V současnosti má policie ve West Midlands pouze osm procent příslušníků, kteří se hlásí k národnostní minoritě. Vedení ale přišlo s plánem, který má zvýšit jejich počet až na 30 procent.

„V současné době nás o nošení burky žádný z rekrutů nepožádal, ale pokud by k tomu došlo, uvažovali bychom o tom. Museli bychom ale vzít v potaz naše pravidla a kulturní odlišnosti,“ prohlásil šéf policie ve West Midlands David Thompson.

Policie v různých částech Británie v současnosti povoluje muslimkám hidžáb a hinduistům turban. Zatímco turban ani hidžáb, což je v podstatě obyčejný šátek, nezakrývá obličej policisty, v případě povolení burky by došlo k výraznému posunu ve standardech policie. Britské policistky v burkách by zcela nepochybně vyvolaly bouřlivou debatu o stavu společnosti.

I když se zatím jedná o čistě hypotetickou možnost, Neil Dixon (34) z Birminghamu britským médiím sdělil, že se mu nápad ani trochu nelíbí. „Představa, že tu budou chodit policajtky v burkách, je hrozná. To zas jednou politická korektnost zašla dále, než měla. Služba policisty je také o budování důvěry (s občany) a možnost vidět tvář (policisty) je součástí této důvěry,“ řekl Brit.