Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Je suis Eman.“ Lidé se šátky vyjadřují podporu muslimce z Teplic

Autor: Matěj Smlsal - 
19. dubna 2016
19:15

Poté, co se za muslimskou studentku Eman Ghaleb (17) postavil ředitel teplického gymnázia, který odmítl výzvy k jejímu vyhození, vypukla na sociální síti kampaň na její další podporu. Emaninu facebookovou zeď zaplavily snímky lidí, kteří se fotí se šátkem či něčím podobným na hlavě. „Jsme s tebou,“ píší jí.

Studentka Eman o sobě dala vědět hlavně loni, kdy zklidnila vášně mezi Tepličany a arabskými hosty tamních lázní, kteří ve městě dělali nepořádek. Organizovala úklid a trpělivě návštěvníkům vysvětlovala, jak se mají chovat. Eman i nadále zůstává veřejně velmi aktivní. To ale řadu lidí rozčiluje.

Řediteli teplického gymnázia Zdeňku Bergmanovi přišly desítky e-mailů s požadavkem, aby muslimskou studentku vyhodil. Mimo jiné proto, že na Facebooku propaguje svou víru. „A také nerespektuje školní řád, co se týče pokrývky hlavy,“ napsala mu například Adéla Urbanová.

Bergman ale výzvy nevyslyšel a naopak Eman veřejně podpořil. Studentka poté vydala prohlášení, v němž reaguje na to, že někteří mají problém s jejím šátkem.

„Pro mě to není náboženský symbol, ale věc, která je součástí mě a mé identity. Opakuji, že pokud by byl v Čechách nějaký zákon nebo stačí rozhodnutí od vedení školy, který by zakazoval zahalování ve škole, tak to respektovat budu. Do té doby budu na cestě svobody, které si vážím, a myslím si, že svoboda je nejdůležitější věc pro člověka,“ napsala na Facebook.

A to vyvolalo lavinu podpory. „Pět minut solidarity s muslimskou studentkou Eman Ghaleb, kterou chtějí čeští xenofobové kvůli šátku vyhodit z teplického gymplu. Přidá se někdo? Ano, je to nadsázka, ale v pozadí je tragika. Dnes to jsou šátky, včera to byly Davidovy hvězdy,“ napsal na její zeď například Ivan a přiložil fotku s červeným šátkem na hlavě.

Je to docela fajn. Nebál bych se to nosit,“ připojil se Jiří, který si ale místo šátku obmotal kolem hlavy deku. „Ahoj Eman. Prostě je to tak: nikdo nám, ženským, nebude diktovat, co si na sebe a z jakého důvodu vezmeme,“ vyjádřila podporu i Kornelie.

Úplně prvním, kdo kampaň rozpoutal, byl Tomáš. Použil i heslo Je suis Eman, které odkazuje na Je suis Paris. To se používalo jako vyjádření podpory po loňských teroristických útocích v Paříži.

Tomáš tvrdí, že jeho cílem nebylo rozpoutat solidární kampaň. „Jen jsem se vyfotil s tričkem přes hlavu a sdílel to jako podporu pro ni. Napadlo mě to spontánně,“ řekl Blesk.cz.

Podívejte se, jak lidé fotkami vyjadřují Eman podporu: