Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nepořádní hosté v Teplicích vadí víc nám než Čechům, říká Arabka. Chodí po nich uklízet

Autor: Matěj Smlsal - 
7. srpna 2015
16:05

Studentka Eman Ghaleb (17), která pochází z Jemenu a dlouhodobě žije v Teplicích, se už nemohla dívat, jak se stupňuje nenávist místních obyvatel vůči arabským návštěvníkům lázní. Několikrát týdně proto organizuje úklid Šanovského parku a zapojuje do něj i hosty. Právě na nepořádek v parku, který se nachází hned vedle lázní, si Tepličané často stěžují.

Eman žije v Teplicích s rodinou už 11 let. Její otec tu vystudoval medicínu a nyní pracuje jako gastroenterolog a primář na oddělení následné péče v místní nemocnici.

„Teplice jsou krásné město, lidé jsou tu přátelští. Jsme tu celý rok spokojení. Až na letní sezonu, kdy dochází k nepříjemnostem. Popravdě – nám tato situace vadí dvakrát víc než českým spoluobčanům,“ řekla Blesk.cz Eman Ghaleb.

Za prvé jí vadí nepořádek, který po sobě arabští hosté nechávají v parku. Většina jich totiž není zvyklá házet odpadky do koše. „A za druhé nám vadí, že musíme nést společnou vinu. Lidé, kteří nás neznají osobně, si myslí, že nepořádek děláme také, nerozlišují nás od lázeňských hostů,“ lituje.

Proto se rozhodla minimálně dvakrát týdně organizovat úklid Šanovského parku. Svolává vždy dobrovolníky jak z řad arabských obyvatel, tak lázeňských hostů.

Minule nás bylo přibližně kolem dvaceti dlouhodobě žijících. Co se týče hostů, tak se k nám přidaly dvě rodiny s dětmi a postupně i další,“ vzpomíná.

Cílem není jen uklízet, ale také informovat hosty, jak se mají v Česku chovat. „Chceme uklidnit napětí, zmírnit hluk hostů při nočním klidu, vysvětlit dopravní předpisy, ujasnit dětem, že na hraní fotbalu existují určitá místa, i to, jak se chovat ke psům,“ představila Eman ambiciózní plány.

Podařit se to má také díky letákům, které hosté dostávají přeložené do arabštiny. Na nich mimo jiné stojí, že Tepličané vstávají brzy do práce, a proto je třeba respektovat noční klid. Dále, že pes je v Česku považován za člena rodiny, a není tedy možné obtěžovat zvíře ani jeho páníčka. V bodě o úklidu se píše, že odhazování odpadků vypovídá jen o nich samých.

Arabové netuší, že jejich chování Tepličanům vadí

Řada lázeňských návštěvníků, kteří například během organizovaného úklidu piknikují na trávě, se diví, proč Arabové mají na sobě reflexní vesty a uklízejí park.

„Minule si nás zavolala skupina piknikujících mužů. Jeden z nich znal lékaře, který je členem kampaně. Zeptal se ho, proč má vestu a uklízí. Velice se divil. Vysvětlili jsme, jak místním vadí jejich nevědomé chování. Potvrdilo se nám, že hosté netuší, jak je situace vážná a jaké nepříjemnosti způsobili místním lidem. Byli velice překvapení a cítili vinu,“ sdělila Eman.

Zatímco teď svolává úklidovou četu dvakrát týdně, nevylučuje, že to může být i častěji. „Koneckonců jsme dobrovolníci. Budeme se snažit využít svůj volný čas. Většina členů jsou ale lékaři a mají hodně práce, dokonce jeden doktor si kvůli tomu vzal volno,“ dodává.

Video Jsou na pěst, říká o Arabech Tepličanka. Jsou slušní, namítá jiná. - Matěj Smlsal, Lukáš Červený
Video se připravuje ...