Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tisíc Tepličanů hlasovalo o Arabech: Vadí nám, jen když dělají nepořádek

Autor: dv - 
20. července 2015
23:14

Páteční protest proti Arabům v Teplicích má dohru. Víc než tisíc lidí z lázeňského města hlasovalo v anketě, co jim na Arabech v Teplicích ve skutečnosti vadí. Není to strach z islámu ani nošení nikábů. Lidé odhlasovali, že je to obyčejný nepořádek, který dělají lázeňští hosté v parku...

V anketě, kterou na sociálních sítích vyvolal obyvatel Teplic Petr Němec, hlasovalo během dvou dnů 1179 lidí. „Lidé podle té ankety cítí jako největší problém nepořádek a chování. Víra v tom nehraje až tak důležitou roli. Alespoň dle výsledků,“ komentoval průzkum jeho autor pro Blesk.cz.

Přitom ještě v pátek se skupinka asi 15 pejskařů vydala se svými psími mazlíčky do Šanovského parku, kde arabští lázeňstí hosté často relaxují na trávě a údajně také útočí na psy, kteří je obtěžují. Pejskaři proto svolali hromadné venčení, a to přímo na čas, kdy Arabové v parku slavili konec ramadánu. Neobešlo se to bez konfliktů, o případu jsme psali v tomto článku:

„Jsou jinak vychováni, mají jiné návyky, jsou tady kulturní rozdíly,“ dodal Petr Němec s tím, že on sám má s nimi neutrální zkušenosti. A stovky obyvatel mu daly za pravdu, 60 % hlasovalo, že jim Arabové vadí, jen když dělají nepořádektěch, kteří nechovají sympatie k muslimům celkově, bylo celých 30 %.

Jednoznačný názor mělo 7 % lidí, ti odpověděli, že jim lázeňští hosté nevadí vůbec, a 3 % hlasujících odpověděla ANO, vadí.

Cedule upozorňuje nepořádníky i v arabštině. Cedule upozorňuje nepořádníky i v arabštině. | Jana Ulrichová

Anketa ze sociální sítě je, zdá se, seriózním podkladem i pro vedení města. Radní Dominik Feri Blesku řekl, že ji vnímá jako prohru organizací jako Islám v ČR nechceme. „Snažili se stav v Teplicích vykládat jako součást islamizace Evropy, aby disponovali nějakým reálným problémem,“ řekl Feri.

Radní připustil, že nepořádek v centrálním parku je ožehavým problémem, který ale není řešitelný hned. „Nelítostná represe nepovede k tomu, že se hosté začnou chovat způsobně. Preferujeme cestu diskuse. Městu je často vytýkáno, že nečiní patřičné kroky, avšak pravda je taková, že činí, ovšem proces kultivace muslimských návštěvníků je během na dlouhou trať a výsledky nelze vidět druhý den,“ vysvětlil Feri.